Orhan YALÇIN- Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Kuraklık tehlikesi nedeniyle son zamanlarda Türkiye’de bir yandan barajlardaki su oranları düşerken, diğer yandan da ektikleri ekinlerin çürümesini acı acı izleyen çiftçiler kara kara düşünüyor. Diyarbakır’ın Silvan ilçesi yakınlarında yer alan  Malabadi Köprüsü’ndeki suların çekilmesi, kuraklığın tehlikeli boyutlara ulaştığını gösterirken,  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yaptığı açıklamada, ülkenin ciddi anlamda kuraklık tehdidiyle karşı karşıya kaldığına dikkat çekmişti.  

 

“KURAKLIK TEHDİDİ KARŞISINDA HEP BİRLİKTE TEDBİR ALMAMIZ GEREKİYOR”

Cumhurbaşkanı  Erdoğan, “Hali hazırda barajların bir kısmının neredeyse tamamen boşaldığı, diğerlerinde de su seviyesinin çok düştüğü bir dönemden geçiyoruz. Ancak yüzyılda bir görülecek böylesine büyük bir kuraklık tehdidi karşısında hep birlikte tedbir almamız gerekiyor. Günlük kullanımdan tarımsal sulamaya kadar her alanda tasarrufu esas alan bir anlayışla hareket etmek mecburiyetindeyiz" uyarısında bulunmuştu.  

 

Türkiye'de suyun 3'te 2'sinden fazlasının tarımda kullanıldığını belirten Erdoğan, şöyle konuşmuştu: "Bunun için baraj ve gölet depolama alanlarının yanı sıra sulama tesislerinin inşasına hız veriyor ve yer altı barajlarına da başlamış vaziyetteyiz. Geçtiğimiz 18 yılda 600 baraj, 590 hidroelektrik santrali, 262 içme suyu tesisi inşa ettik. Bu yıl içinde depolama alanlarımızın hacmini 180 milyar metreküpe, sulanan alanların büyüklüğünü 6,9 milyar hektara çıkarmayı hedefliyoruz. Aynı şekilde içme suyu yatırımlarımızı da süratlendirerek toplam içme suyu kapasitemizi 4,8 milyar metreküpe ulaştıracağız. Sulama yatırımlarının hızla tamamlanabilmesi için DSİ Genel Müdürlüğünün bütçesini yaklaşık 2,5 kat artırdık. Böylece mevcut su kaynaklarımızın hem tarımsal üretimde hem içme suyu hizmetlerinde en verimli şekilde kullanılmasını temin edeceğiz. Tabi mevcut kaynakları en iyi kullanmanın asıl yolu tasarruftan geçiyor. Doğru yöntemlerle ve bilinçli tüketimle sulamada yüzde 50’ye yakın tasarruf edebileceğimize inanıyoruz."

 

 

ÇİFTÇİ KARA KARA DÜŞÜNÜYOR

Kış mevsimi ortasında bahar havasının yaşandığını dile getiren çiftçiler ise, susuz kalan topraktaki ekinlerinin çürümeye yüz tututğunu  söylediler. Kuraklık nedeniyle çiftçilerin bankalara olan kredilerini ödeyecek imkanlarının olmadığını daha önce dile getiren Sur ve Yenişehir Ziraat Odası Başkanları, borç batağında çırpınan çiftçilerin borçlarının faizsiz olarak ertelemesini ve üretimin devamlılığı için her alanda çiftçinin yanında olmasını istemişlerdi.  

 

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu da,  kamu bankalarının çiftçiye verdiği yüksek faizli kredinin mağdur olan çiftçiyi daha mağdur ettiğini söylemişti. 

 

Kuraklık tehlikesi, ekonomik sorunlar ve pandeminin yaşandığı bu dönemde bazı kamu bankaların faizi yüzde 4,5’ten yüzde 8,5’ a çıkardığını öne süren İskenderoğlu, çiftçinin neredeyse yüzde 100’e varan bu yüksek faizleri asla kabul etmediğini belirterek isyan ettiğini savunmuştu.  

Editör: TE Bilisim