Devrim AKTÜRK

MÜCADELE HABER- Diyarbakır merkez Kayapınar ilçesinde bulunan Peyas Mezarlığı’nı uyuşturucu bağımlıları ve hırsızlar mesken tuttu.  Mezarlıktaki demir parmaklık ve kapıları çalan hırsızlar, mezar taşlarına büyük zarar verirken, uyuşturucu kulanlar ise, akşamları mesken tutuğu mezarlıklarda ateş yakıp bir yandan çevreyi kirletirken bir yandan da çevredekilere büyük korku salıyor. Mezarlıklarının büyük zarar gördüğünü dile getiren Peyas Mahallesi Muhtarı Mehmet Çoban, yaşanan bu kötü tablonun önüne geçmek için defalarca yetkililerle görüştüğünü ancak olumlu sonuç alamadığını öne sürdü.

 

Çoban, “Biz mezarlığımız için aydınlatma, iki tane güvenlik ve iki de çeşme istedik. Yani gerçekten Peyas Mezarlığı sahipsiz bir durumdadır. Biz bu durumu Büyükşehir Belediyesi Başkanlığımızdan rica ediyoruz. Başkanımız mezarlığımıza sahip çıksın. Çünkü burası bizim için bir değerdir” dedi.

 

Mezarlıklarının bakımsızlık ve ilgisizlikten ötürü hırsız ve uyuşturucu bağımlılarının uğrak yeri haline geldiğini iddia eden mahalle sakinleri, ölü ve yakınların yattığı mezar taşlarının kırıldığını, buradaki demir parmaklıklar ve kapıların da çalındığını öne sürdü. Mahalle sakinlerinden Şahide Yetiş, “Ben oğlumun mezarının bulunduğu alanda demir şişler ördüm ama o şişlerin ortasında bulunan kapıyı hırsızlar çalıp götürmüşler. Buradan üst mercilere de sesleniyorum; Siz bizlerden ne istiyorsunuz, neden bizim Peyas Mezarlığımızı yapmıyorsunuz, neden mezarlık alanına bekçi bırakmıyorsunuz, neden çeşme yaptırıp, musluklar yerleştirmiyorsunuz? Siz iş güç yapmıyorsanız o vakit ne yapıyorsunuz? Hayvanlar, köpekler hepsi de mezarlığın içine girmektedirler. Buraya bekçi bırakmıyorlar, mezarlıkları yapmıyorlar, etrafını düzeltmiyorlar. Gidip başka mezarlıkları düzeltiyorlar ama bizim mezarlıklarımıza el atmıyorlar” dedi.

 

“PEYAS MEZARLIĞI SAHİPSİZ BİR DURUMDADIR”

Peyas Mahallesi Muhtarı Mehmet Çoban, “Ben şuana kadar üç tane dilekçe verdim ve bize geri dönüş sağladılar. Ancak ha bugün, ha yarın etrafı yapacaklardı ve fakat yapmadılar. Biz mezarlığımız için aydınlatma, iki tane güvenlik ve iki de çeşme istedik. Yani gerçekten Peyas Mezarlığı sahipsiz bir durumdadır. Biz bu durumu Büyükşehir Belediyesi Başkanlığımızdan rica ediyoruz. Başkanımız mezarlığımıza sahip çıksın. Çünkü burası bizim için bir değerdir, hepimiz için çok büyük bir değerdir. Gençler buraya çok özür dileyerek söylüyorum uyuşturucu satıyorlar. Buraya geceleri gelindiğinde sıkıntılar baş gösteriyor. Ancak aydınlatma olursa ve güvenlik kameraları takılırsa, gençler burada kuru zehir de satmazlar. Tabii ki de burada Emniyet Müdürlüğümüze de büyük bir iş düşüyor. Geceleri buralarda aramalar yaparlarsa, bir ay içerisinde bu sorunların hal olacağını düşünüyoruz. Burada aydınlatma direğini bile çalıyorlar. Ardından da gidip hurdacılara veriyorlar. Örneğin Yeniköy Mezarlığı’nda düzenleme çalışmaları yapıyorlar. Burası da Kayapınar İlçesi’ne bağlı Peyas Mahallesi’dir. Burası da vakfın malıdır, burası da mezarlıktır. Burada da düzgün bir çalışma olursa çok güzel olur. Buradan Büyükşehir Belediyesi Başkanımız ile Mezarlıklar müdürlüğümüze sesleniyorum; Buranın taş toplaması, ot toplaması, merdiven yapılması, etrafta tel örgülerin yapılması, aydınlatmanın olması ve iki tane de güvenliğin olması şarttır.

 

“BEBEĞİN MEZARINI BİLE KIRIP PARÇALAMIŞLAR”

Bir bebeğin mezarını bile kırıp parçalamışlar. Bebeğimizin mezarı berbat durumdadır. Ancak burada bir güvenlik olsaydı, bu mezarlık parçalanmazdı. Tabii ki de bu yaşananlar her birimizin suçu. Neticede Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden rica ediyoruz, buraya bir güvenlik verilsin. Bebeğimiz nur içinde yatsın, insan bu bebek mezarlığını bu şekilde parçalar mı? Bu mezarlıkta bebek mezarlıkları bile parçalanmaktadır. Anlaşılmaktadır ki bu mezarı kıranlar çocuk değiller. Bu mezarı parçalayanlar mutlaka yetişkin birileridir. 1 buçuk yıldır muhtarım ve gerçekten bu mezarlık için 10 kere Büyükşehir Binası’na gittim. Her seferinde geleceklerini belirtiyorlar ama gelmiyorlar. Yani gerçekten de mezarlığımız sahipsiz bir durumdadır.”

 

“YETKİLİLERE SESLENİYORUM: NEDEN BİZİM PEYAS MEZARLIĞIMIZI YAPMIYORSUNUZ”

Şahide Yetiş, “Ben oğlumun mezarının bulunduğu alanda demir şişler ördüm ama o şişlerin ortasında bulunan kapıyı hırsızlar çalıp götürmüşler. Benim gelirim neredeyse hiç yok ve ben yaşlıyım, saçlarım aklaşmış. Benim gücüm yok oğlumun mezarının bulunduğu alana yeniden demir kapı takayım. Çünkü biz demirle kapatsak, o hırsızlar yeniden gelip demir kapıyı çalarlar. Buradan üst mercilere de sesleniyorum; Siz bizlerden ne istiyorsunuz, neden bizim Peyas Mezarlığımızı yapmıyorsunuz, neden mezarlık alanına bekçi bırakmıyorsunuz, neden çeşme yaptırıp, musluklar yerleştirmiyorsunuz? Siz iş güç yapmıyorsanız o vakit ne yapıyorsunuz? Biz şimdi ne edelim, ne yapalım?Hayvanlar, köpekler hepsi de mezarlığın içine girmektedirler. Buraya bekçi bırakmıyorlar, mezarlıkları yapmıyorlar, etrafını düzeltmiyorlar.Gidip başka mezarlıkları düzeltiyorlar ama bizim mezarlıklarımıza el atmıyorlar.

 

“BEN EVLADIMIN MEZARINA KAPI YAPTIM, HIRSIZLAR KAPIYI SÖKÜP SATTILAR”

Bunlarda insan, onlar da bir zamanlar yaşayıp toprağa girdiler.Benim evladımın mezarı burada ve ben edemiyorum gidip geleyim. Burada ne merdiven var, ne su var ne de bekçi var. Biz yazın mezarlığa geldiğimizde her şeyimizi köpekler parçalıyor. Buralar yaz ayında bir sürü hayvanla dolup taşıyor. Ben evladımın mezarına kapı yaptım, hırsızlar kapıyı söküp sattılar.”

 

“AĞABEYİMİN MEZARININ HEMEN BAŞINDA ATEŞ YAKIP UYUŞTURUCU İÇİYORLAR”

Melek Demir, “Burada bulunan aydınlatma direği dolayısıyla annem eskiden korkmadan geceleri de ağabeyimin mezarına gidip geliyordu. Ancak şimdi direği çaldıklarından ötürü annem korkudan gidip gelemiyor. Bu direği artık ne yapmışlarsa bilmiyorum ama acilen buranın yapılması gerektiğini belirtmek istiyorum. Ağabeyimin kaç yıldır vefat etti ve biz hatıra kalsın diye kendisinin mezarını yaptırdık. Ancak gelin görün ki ağabeyimin mezarlığını kırıp parçaladılar. Bunun üzerine ağabeyimin kızı, iki ay önce kalkıp mezarı yeniden yapmak zorunda kaldı.Bir de yetmezmiş gibi ağabeyimin mezarının hemen başında ateş yakıp uyuşturucu içiyorlar. Biz artık bunu kabul etmiyoruz. Ne zaman ağabeyimin mezarına gelsem ağlayıp, üzülüp eve geri dönüyorum. Annemde yaşlıdır, tansiyonu var. Bu sebeple de etrafı gördüğü zaman üzülüyor. Bu nedir, etrafı ve her tarafı çöp içindedir. Buranın ne bekçisi vardır, ne temizliği vardır, ne de yeşillik bırakırlar.”

 

“VEFAT EDEN İNSANLARIMIZI GÖMEBİLECEĞİMİZ BİR YER YOK”

Hasan Anuk, “Yurtdışına gittiğiniz zaman ve oradaki vatandaşların mezarlıklarına uğradığınızda duyamazsınız. Çünkü çok güzeldir mezarlıkları. Ancak şu anda Kayapınar İlçesinde bulunan Peyas Mezarlığına baktığınızda hiçbir mezar, bir diğer mezara bakmıyor. Yani yanlış bir dizayn söz konusudur. Her biri şekilsiz bir biçimde yapılmış ve yer olmadığından ötürü de sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bir de şu anda vefat eden insanlarımızı gömebileceğimiz bir yer yok. En azından burada bulunan rampalarda iki veyahut üç yerde düzenlemeler yapılıp yerler oluşturulsa, alt kısımlar ya bir duvar biçiminde ya da eklemeler sunulsa 200 veya 300 ölümüzü de buraya gömebiliriz. Öncelikle de Perşembe günlerinde yavrularımız, çocuklarımız korkudan mezarlıklara uğrayamıyorlar. Çünkü buralarda uyuşturucu içiliyor. Bu sebeple de bu mezarlıkta mutlaka en az bir bekçinin olması gerekmektedir.”

 

“PEYAS MEZARLIĞI’NDA MAALESEF Kİ HİZMET GÖRMEMEKTEYİZ”

Mehmet Kurt, “Uzun zamandır bulunduğumuz yerde, Peyas Mezarlığı’nda maalesef ki hizmet görmemekteyiz, sunulan hizmetler eksik bir durumdadır. Mezarlığın bakımı olsun, ağaçlandırma çalışmaları olsun, yeşillendirme çalışmaları olsun sular olsun, başı buyruk insanlar olsun, madde bağımlısı olan gençlerimiz olsun burada sürekli bulunmaktadırlar. Buralarda kötü maddeler içtiklerinde artık şuurlarını kaybedip mezarlıklarımıza zarar verecek duruma geliyorlar. Biz bunlarla alakalı yetkililerden rica ve istirham ediyoruz, hizmet yapmalarını bekliyoruz.”

 

“AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARININ YAPILMIYOR”

Yusuf Yetiş, “Bizim mezarlığın sorunlarından birisi de ağaçlandırma çalışmalarının yapılmıyor oluşudur. Burada ağaç yok. E, şimdi ağaç olmayınca da burada yağmur yağdığı vakit heyelanlar gerçekleşiyor. Çamur olduğu vakit de yaşlılarımız, kadınlarımız ve çocuklarımız yukarıya çıkmakta zorluk yaşıyorlar. Bu sebeple de buralara merdiven yapılması gerekiyor.”

Editör: TE Bilisim