Fatih SURUÇ

DİYARBAKIR- Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve Türkiye dahil dünyayı etkisi altına aldığı içi Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) tarafından pandemi (küresel salgın) olarak ilan edilen ölümcül koronavirüs nedeniyle ülkede maskeye olan rağbet arttı. Ancak bunu fırsat bilen bazı satıcılar, virüsten önce tanesi 10 kuruş olan maskelerin fiyatını 3 liraya çıkartırken bazılarıda sağlıksız maske üretimine başladı. Ayrıca maske dışında bazı tıbbi malzemelerde fahiş fiyat uygulandığı öğrenildi. Konuyla ilgili gazetemize açıklama yapan Medikal Şaban Elhakan, Diyarbakır'da tek bir üreticinin olduğunu onunda anlaşmalı yurt dışına satış yaptığını, bu işten anlamayanların para için makine alıp sağlıksız seri üretimlere girdiğini ve bunların denetlenmesi gerektiğini söyledi.

"İŞTEN ANLAMAYANLAR BU İŞE GİRDİLER"

Elhakan; Diyarbakır'da Medikal işinden anlamayan herkes bu işin içine girmiş durumda. Makine alıp sağlıksız üretimler yapmaktadırlar. Sadece paraları var ve bu işini yapmak istiyorlar. Ama sağlık olarak hiç bir bilgiye sahip değiller. Bunların denetilmesi gerekiyor. Vergisiz çalışıp sağlıksız üretimlerin önüne geçilmelidir."dedi.

"10 KURUŞTAN 3 TL OLDU"

Maske fiyatının artışının zamanla artacağını söyleyen Elhakan; Virüs olaylarında önce bir adet maske 10 kuruşken şimdi ise 3 TL oldu. Ayrıca sadece maske değil tulum, ziyaretçi önlüğü, el dezenfektesi ve ateş ölçer gibi ürünlere de fiyat artmış durumda. Bunların da fiyatları normale göre 2-3 katı artış söz konusudur." diye konuştu.

"MASKE DİYARBAKIR'DA YETERLİ KADAR YOKTUR"

Diyarbakır da maske üretimi hakkında konuşan Medikal  Şaban Elhakan; "Maske Diyarbakır'da yeterli kadar yoktur. Diyarbakır'da üreten tek bir yer var oda Yurt dışına çalışıyor. Başta Çin olmak üzere Rusya, Irak, Suudi Arabistan gibi ülkelere gönderiyor. Virüs salgınından önce maske yeterliydi fakat artık yeterli kadar üretilemiyor. Yapılanda anlaşma yapıp yurt dışına gönderiyor."şeklinde konuştu.   

Editör: TE Bilisim