Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakır Merkez Yenişehir ilçesinin Ofis semtinde bulunan ve küçük bir alan kaplayan Rızvanağa Parkı, ilçe Belediyesi tarafından yıkılıp yerine yaşlılar için “İkinci Bahar Millet Kıraathanesi” yapılıyor.  Söz konusu parkta yeşil alanlar kaldırılırken,  kıraathanenin yapımı için alanda kum ve çimento bulunuyor.  Konuya ilişkin gazetemize açıklamada bulunan İlçe Belediyesi yetkilileri, amaçlarının yaşlı vatandaşları daha modern ve daha huzurlu bir ortama kavuşmayı hak ettiklerini açıkladılar.  Parkta çalışmalar devam ederken, bölgedeki esnaf ve vatandaş ise buranın neden yıkıldığı ve yerine ne yapılacağı konusunda haberdar olmadıklarını belirttiler. Esnaf ve vatandaş, küçücük bir alanı kapsayan parkın yıkılmasına tepki gösterdi.

 

Konuya ilişkin bir açıklama da önceki dönem Mimarlar Odası Diyarbakır Şube Başkanı Şerefhan Aydın’dan geldi.  Gazetemize açıklama yapan ve parkın yıkılmasını “Rızvanağa Parkı betonlaşıyor’  olarak nitelendiren Aydın,  parkın yıkılmasına karşı olduklarını söyledi.  Vatandaşların binalarda sıkışmış bir durumda olduğunu kaydeden Aydın,  “İnsanlar zaten binalarda sıkışmış durumdadır. En azından nefes alabilecek küçücük bir yeşil alanı betona gömmemin anlaşılacak yanı yoktur.   Biz doğal, park kalmasından yanayız. Biz parkın çevresindeki vatandaşlar ve esnafa sorduğumuzda pek kimsenin bir bilgisi yok. Onlar da bu şekliyle korunması gerektiğini belirttiler. Doğa talanı ve yeşil alan kırımına artık son verin" dedi. 

 

YENİŞEHİR BELEDİYESİNDEN AÇIKLAMA

Konuya ilişkin Yenişehir Belediyesi yetkilileri gazetemize açıklamada bulundu. Belediye tarafından yapılan açıklamada, “Belediyemiz, İkinci Bahar Millet Kıraathaneleriyle, büyüklerimize bir vefa örneği göstererek,  65 yaş üzeri vatandaşlarımızın daha modern ve huzurlu bir ortamı hak ettiklerine inanıyor ve onları bu kıraathanelerle buluşturmayı hedefliyor. İlk İkinci Bahar Kıraathanelerimiz toplamda 2 milyon lira yatırım bedeliyle Ofis ve Aziziye Mahallelerimizde hizmete açılıyor. Kıraathanelerimizde, büyüklerimizin ihtiyaç duyabileceği; ilaç ve hastalık takibi yapılan sağlık kabinleri, Kuaför, 44 kişilik kafeterya bulunuyor.  Ayrıca bu hizmet noktalarına ulaşım, Yenişehir Belediyesi tarafından ücretsiz sağlanacak” denildi.  

 

 

 “YEŞİL ALAN KIRIMINA SON VERİN”

Konuya ilişkin gazetemize açıklama yapan önceki dönem Mimarlar Odası Diyarbakır Şube Başkanı Şerefhan Aydın ise, “İç ofis de soluk alınabilecek küçük bir yer olan Rızvanağa parkının betonlaşması anlaşılır gibi değildir. İnsanlar zaten binalarda sıkışmış durumdadır. En azından nefes alabilecek küçücük bir yeşil alanı betona gömmemin anlaşılacak yanı yoktur. Kayyumlar her tarafı betonlaştırıyor. Biz doğal, park kalmasından yanayız. Ayrıca bu tür kamusal alan yapıyoruz iddiasıyla bir çalışma yapılırken çevre halkından da fikir almak gerekiyor ya da çevre sakinlerine rağmen yapılmaz bu tür çalışmalar. Biz parkın çevresindeki vatandaşlar ve esnafa sorduğumuzda pek kimsenin bir bilgisi yok. Onlar da bu şekliyle korunması gerektiğini belirttiler. Doğa talanı ve yeşil alan kırımına artık son verin" dedi.

 

Editör: TE Bilisim