Devrim AKTÜRK

MÜCADELE HABER- Diyarbakır’da son dönemlerde dijital dönüşüme artan rağbet, kentte genç kitlelerin ilgili odağı haline geldi. Eğitimciler ise gençlerin ilgisini Teknofest gibi projelere yöneltmek, Diyarbakır’ı eğitiminde, sanatta, kültürde, bilişimde ve gelecekte Diyarbakır çehresinde yapay zeka, makine mühendisliği ve robotik kodlamaya yönelik çalışmalar için atölyeler ile kurslara odaklanmaktadırlar. Başta Diyarbakır Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezleri ile T.C. Diyarbakır Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olmak üzere şehrin birçok kurum ve kuruluşunda robotik kodlama eğitimleri verilerek makine kontrol sistemleri, bilgisayar, elektronun ve uzay bilimlerinin tümünü kapsayan bir ortak çalışma alanında gerekli yazılım kodları ile makinelerin iletişiminin sağlanmasına yönelik çalışmalarda gençler başarılı işlere imza atarak, Diyarbakır’da farklı bir misyon ve vizyon gayesiyle projelerini sürdürmektedirler. Diyarbakır’da gençler robotik makine, mekatronik, bilgisayar, yazılım, kontrol ve otomasyon, uzay ve havacılık,  elektrik-elektronik gibi birçok mühendislik disiplini bir arada toplayan bir bilim dalı olan robotik kodlamaya olan rağbetleri her geçen gün artıyor.

 

“AMACIMIZ ÇOCUKLARIN ÇOKLU DÜŞÜNME YETENEKLERİNİ GELİŞTİRMEKTİR”

Robotik kodlama eğitiminde Arduino ile kolay bir şekilde çevresiyle etkileşime girebilen sistemler tasarlanabildiğini söyleyen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Rifai Yıldırım, “Proje olarak başlayan ‘Gençlikle El Ele Projesi’  GAP (Güneydoğu Anadolu Projesi) kalkınma idaresi insani ve sosyal gelişim genel koordinatörlüğü tarafından fonlanan projemiz kapsamında ‘Gençlikle El Ele Projesi’nde bu kursu açmış olmamızdaki amaç çocukların çoklu düşünme yeteneklerini geliştirmek, kodlama, algoritmik düşünme, eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme, problem çözme, iletişim, iş birliği, analitik düşünme becerilerini geliştirebilmek, ileriki meslek hayatlarına hazırlayabilmek, üretici, sorunlara çözüm üretebilen bireyler yetiştirebilmektir. Kursumuzda Özel Steam eğitim robotu bulunmaktadır. 6 farklı robot stiline dönüştürebileceğimiz çok fonksiyonlu bir robot kiti yer almaktadır. Çocukların kullanması ve programlamayı öğrenebilmesi öngörülerek tasarlanmış kolay kullanıma sahip bir robot kitidir. Blok programlama mantığı ile kolayca programlanabilir, üzerine ekstra donanımlar ekleyerek miniklerimizin, gençlerimizin, her bir evladımızın hayal güçlerini geliştirmelerine katkı sağlarız. Açık kaynaklı bir geliştirme platformu da sağlanabilir. Bu yüzden kullanıcı, istediği şekilde düzenlemeler yapabilir. Arduino kütüphaneleri sayesinde kolaylıkla programlanabilir. Analog ve dijital girişleri sayesinde analog ve dijital veriler işlenebilir. Sensörlerle çalışabilir olduğundan, sensörlerden gelen veriler de kullanılabilir. Dış dünyaya çıktıları olan ses, ışık, hareket, yazı, resim vb. hususlar üretilebilir. Kart ile robotik ve elektronik uygulamaları kolayca gerçekleştirilebilir. Arduinoda kullanılan programlama dili basit olduğundan, çok sayıda kaynak bulmak mümkündür. Ayrıca bu çalışmalar sonrasında gençlerimiz ileriki süreçlerde hangi meslekler hususunda istihdam sağlar diye soracak olursanız sırasıyla Yazılım mühendisliği, İnşaat mühendisliği, Elektrik elektronik mühendisliği, Yazılım mühendisliği, Robotik kodlama uzmanı, Stem eğitimi uzmanı, Teknoloji tasarım öğretmeni, Bilgisayar öğretmeni ve Oyun teorisi endüstri mühendisliğini söyleyebiliriz.” Dedi.

 

“DERSLERİMİZE DOKUZ YAŞ VE ÜZERİ TÜM VATANDAŞLARIMIZ KATILABİLMEKTEDİR”

Gençlik Merkezlerine bu tarz atölyeleri açıp, malzemeleri bir eğitim imkanı doğrultusunda tanıdıkları için çok teşekkür ettiğini aktaran Bağlar Gençlik Merkezi Gençlik Lideri Kübra Ecem Bayram, “Hayal edebileceğimiz çoğu şeyi elektronik malzemeleri kullanarak ve Arduino vb yapay zeka kartlarına C+,C# dilleriyle kodlama yapıp bunlarla aldığımız çıkışlar doğrultusunda yaptığımız projeleri miniklerimize, genç kardeşlerimize sunuyor ve öğretiyoruz. Daha çok gençler ile başlangıç aşamasındaki eğitimleri yapmakta olup, daha da ilerletmek için bazı projeleri yürütmekteyiz. Bu kursu açılmasıyla beraber öğrencilerimle günlük hayattaki projeleri yaparak, akıllarında bu parçaların neler olduğunu göstermek istiyoruz. Önemlikle Elektrik ve Elektronik Bölümleri ile gelecek yıllarda buna benzer bölümlerde kursiyerlerimiz aldıkları eğitim sonunda başarılı birer mühendis olabilirler. Bizler de bunların çalışması ve kendilerine sunmak amacıyla öğretisi içerisindeyiz. Keza derslerimize dokuz yaş ve üzeri tüm vatandaşlarımız katılabilmektedirler. Atölyemizin sonunda ise kursiyerlerimize Halk Eğitim Merkezi MEB onaylı sertifika verilecektir.” Diye anlattı.

 

“PROBLEM ÇÖZME VE ANALİTİK DÜŞÜNME GİBİ ÖZELLİKLER SAĞLANACAKTIR”

Robotik Kodlama eğitimi ile kursiyerlere programlamanın ve robotiğin temellerinin öğretilmesinin amaçlandığını bildiren Yenişehir Gençlik Merkezi Gençlik Lideri Taner Yılmaz, “Bu eğitimle yaratıcılık, problem çözme ve analitik düşünme gibi özelliklerin geliştirilmesi de sağlanacaktır. Çocuklar ve yetişkinler için ince motor becerilerinin de geliştiği görülecektir. Ortaya koyulan ürün neticesinde de kursiyerimizin yeteneklerinin farkına varması ve özgüveninin yükselmesi beklenmektedir. Bu kurs öğrencilerimizin ve kursu alan bireylerimizin analitik olsun, görsel algılarının en iyi şekilde kullanabilme becerisi olsun kazanabileceklerdir. Bu kursumuzu alan Diyarbakırlı vatandaşlarımız geleceğin teknolojisi olarak aktarılmakta olan robotlar, hayatımızın büyük bir bölümünü kaplamasından ötürü ileride ki yıllarda meslek olarak kendini geliştiren bireyler elde etmek,  insansız hava araçları başta olmak üzere, özellikle Endüstri 4.0 ve Dijital devrimden sonra robotik, kodlama, 3D tasarım, modelleme, yapay zeka gibi mesleklerde başarılar gösterebileceklerdir.” diye belirtti.

 

“VELİLERİMİZİN BU KONUDA DAHA DUYARLI OLMALARINI İSTERİZ”

Gençlerin bilgi birikimlerini ve farkındalıklarını arttırarak, girişimci yönlerini geliştirmeyi ve geleceği aydınlatacak yenilikçi gençler yetiştirmeyi amaçladıklarını söyleyen Sur Gençlik Merkezi Gençlik Lideri Deniz Taşkın Erdur, “Gençlerimize algoritma, programlama, web ve mobil uygulama geliştirme, elektronik ve robotik oyun ve animasyon geliştirme, web sitesi geliştirme, vb. konularda eğitimlerimiz verilmektedir. Bu kapsamda gelecek süreçlerde de başarılı işlere imza atan kursiyerlerimiz yazılım, bilgisayar mühendisliği, vb. meslek dallarında iş hayatına atılabileceklerdir. Başarılı gençlerimiz

 

Bakanlığımızın kamp programlarına katılmaya hak kazanacaklar ve burada başarılı olan gençlerimize sertifikaları takdim edilecektir. Velilerimizin bu konuda daha duyarlı olmalarını ve bilgisayar kullanımını daha verimli, daha eğlenceli hale getiren bu projelere destek vermeleri gerektiğini söylemek isteriz. Son olarak ise ilgisi olan tüm gençlerimizi kurslarımıza bekleriz.” diye anlattı.

 

“ALGORİTMİK DÜŞÜNME VE YARATICILIĞINI GELİŞTİRMELERİ SAĞLANABİLMEKTEDİR”

Robotik Kodlama eğitiminin makinelerin veyahut sistemlerin yazılımla birleştirilerek robotik ürünler oluşturma işlemi olduğunu belirten Kayapınar Gençlik Merkezi Gençlik Lideri Mustafa Demir, “Çocukların problem çözme becerisi, algoritmik düşünme ve yaratıcılığını geliştirmeleri sağlanabilmektedir. Bu sayede çocuklarımız kendi hayal ettiği ürünleri tasarlayıp, ortaya koyabilir ve geliştirebilirler. Filhakika burada öğrendikleri bilgiler ışığında ilerleyecek olan evlatlarımız mekatronik, makine, elektronik, yazılım, bilgisayar, uzay, uçak, otomotiv gibi sektörlerde çok başarılı işlere imza atabilirler.” dedi.

Editör: TE Bilisim