Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakırlı Ramazan Uğurkan, askerde öğrendiği dövme mesleğini Sur içinde 2012 yılında açtığı dükkânda dövme yapıyor. Dövmenin kışın yapılmasını tavsiye ederek, dövme yapmak isteyenlere tavsiyelerde bulunan Uğurkan, kalitesiz yapılan dövmelerin cilt kanserine yol açabileceğini söyledi. Sur içinde dövme dükkânı olan Ramazan Uğurkan ile dövmenin Diyarbakır’da popülâsyonu, ekonomik anlamda kazancı ve sağlık açısından vücuda etkilerini konuştuk. Uğurkan’a kendisine yönelttiğimiz sorulara şöyle yanıt verdi:

 

 

“ŞİMDİ 15 YAŞINDA Kİ ÇOCUK BİLE DÖVME YAPIYOR”

Diyarbakır’da dövme ne zaman yapılmaya başlandı?

Ramazan Uğurkan: Diyarbakır’da 2010’a kadar kimse dövme yapmıyordu. Eski insanlarımız yapıyordu sadece Dünya, toplum görmüş ağabeylerdi. Bu kadar yaygın değildi. Bilinen insanlardı. Bizler onları görünce parmakla gösterirdik. 2012’den sonra herkes yapmaya başladı. Kadın-Erkek fark etmiyor. Şimdi 15 yaşında ki çocuk bile dövme yapıyor. Diyarbakır’da çok iş yeri var. Popülerliği arttı diyebiliriz.

 

“UCUZ MÜREKKEPLER CİLT KANSERİNE BİLE YAPABİLİR”

Dövmenin sağlığa etkisi nedir?

Ramazan Uğurkan: Dövme işinde önemli olan kullanılan malzemelerin yeni olup olmadığıdır. Yani bir defa kullandığın bir iğneyi başkasında kullanılmamalı fakat kullanalar var. Dövme yapanların buna dikkat etmeleri gerekiyor. Birde kullanılan mürekkebin kalitesi önemlidir. 20 TL’den başlayıp 500 TL’ye kadar fiyat aralığı var. Bizim kullandığımız 400 TL’dir. Ucuz mürekkep kullanıp sağlığa zarar veriyorlar.

 

 “50 TL’DEN 5 BİN TL ARASINDA DEĞİŞİYOR”

Dövmelerin fiyat aralıkları nedir?

Ramazan Uğurkan: 50 TL’den 5 bin TL arasında değişiyor. Diyarbakır’da hayvan figürleri tercih ediliyor. Aslan, kaplan, kurt ve sonsuzluk yapılıyor.  Örneğin sonsuzluğun fiyatı 100 TL’dir. Tabi boyutlarına göre değişiyor. Aslan ise 250-300 TL arasında yapıyoruz.

 

 “HİNT KINASININ SAĞLIĞA HİÇBİR ZARARI YOKTUR”

Dövmede kalıcı ve geçici nasıl oluyor?

Ramazan Uğurkan: Ben kalıcı dövme yapıyorum. Geçici dövmeyi de tavsiye etmiyorum. Geçici dövmeler kimyasal malzemelerle yapıldığı için 6 aya kadar da kalıyor ama sağlığa zararlıdır. Cilt kanseri yapıyor. Mesela Hint kınası var bir hafta kalıyor ve sağlığa hiçbir zararı yoktur. Kalıcı dövme lazer ile geçirilir fakat çok hafif yanık izi kalıyor.

Editör: TE Bilisim