Fatih SURUÇ- ÖZEL HABER

 

Türkiye’de koronavirüs nedeniyle alınan tedbirler kapsamında ülke genelinde olduğu gibi Diyarbakır’da da birçok işletme kapatıldı. Açık olan işletmeler ise, virüs nedeniyle vatandaşların eve çekilmesiyle iş yapamadıklarından yakındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen hafta açıkladığı "İstikrar Kalkanı Paketi"nde esnaflar için herhangi bir destek çıkmadığını iddia eden Diyarbakır esnafı, “Virüs nedeniyle vatandaşlar eve çekildi. Alışveriş yapan hiçkimse yok. Ne kira, ne fatura ne de banka borcumuzu ödeyebiliyoruz. Ekonomik olarak çok zor günlerden geçiyoruz. Bu işin sonu nereye varacak. Böyle devam ederse hayat durma noktasına gelecek” dediler.

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan dünyaya hızla yayılmaya başlayan ölümcül koronavirüs Covid-19) nedeniyle birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de 65 yaş ve üstü olanlar için sokağa çıkma yasağı getirildi. Koronavirüs salgınına karşı vatandaşlar evlerine çekilirken, salgına karşı şimdiye kadar alınan tedbirler kapsamında ise ülke genelinde olduğu gibi Diyarbakır’da da birçok sosyal mekanlar kapatıldı. Açık olan bazı küçük işletme sahipleri ise, virüs nedeniyle ekonomik olarak olumsuz etkilendiklerini söylediler. Yetkililere seslenen esnaf kendilerine destek verilmesini istedi.

 

“İŞ POTANSİYELİMİZ DÜŞTÜ”

  Sur ilçesinde esnaflarından Veysel Durman, “Korona virüsü hepimizi çok etkiledi. Koronavirüsü nedeniyle herkes evlerine çekildi ve kimse gelip alışveriş yapmıyor. Bu salgın nedeniyle iş potansiyelimiz oldukça düştü. Esnaf olarak hepimiz tedirginiz, müşterilerle ve parayla sürekli temas halindeyiz. Gelen müşteri alışkanlık olarak el uzatıyor bizde karşılık vermek zorunda kalıyoruz. Virüs ile ilgili bilgileri Sağlık Bakanlığı ve sosyal medyadan öğrendik ama yine de tedirginiz. Bu işin nereye gideceğini dünya bundan ne kadar etkileneceğini endişeyle takip ediyoruz. İnşallah bir çözüm bulunur ve insanlar bu tedirginlikten kurtulur. Bir yere dokunmaktan ve nefes alışımız bile değişti. Biz genellikle ilçeden gelen insanlara hitap ediyoruz onlarda artık gelmiyorlar. Esnaf olarak ekonomik kaygı yaşıyoruz “dedi.

 

“10 GÜNDÜR SİFTAH YAPMAMIŞIM”

Sur ilçesinde esnafı Abdullah Er ise, “Biz tedbir almadan önce devletin tedbir alması lazım. Daha önceden Umreye gidenleri bırakmamalıydılar. İlk gelenleri almayıp ikinci gelenleri karantinaya aldılar. Zaten bu yaklaşık 3 aylık bir süredir. Önce Çin’de çıktı, sonra İran’da çıkınca sınırlar kapatıldı. İtalya’da çıkınca Avrupa bağlantıların kesilmesi gerekiyordu. Ama devlet sürekli dış ülkeye seyahat izni verdi“şeklinde konuştu.

Esnaf olarak ekonomik sorunlar yaşadıklarını belirten Er, “Asıl önlem herkese sokağa çıkma yasağının getirilmesi. İşte o zaman bizler de esnaf olarak sorun yaşamazdık. 15 gün önce sokağa çıkma yasağı getirilseydi biz esnaflar perişan olmazdık. Ben 10 gündür siftah yapmamışım. Koronavirüs biz esnafı da vurdu. Bu salgından çok olumsuz etkilendik. Benim kiramı, elektrik, su faturamı kim verecek? Ay sonunda ödemem var. Sayın Cumhurbaşkanımız  geçen hafta "İstikrar Kalkanı Paketi"ni açıkladı. Ancak bu pakette biz de esnaflar için bir herhangi bir destek olmadığını gördük.

Fakat biz küçük esnaf için halen yapılmış bir önlem yoktur. Halk Bankasından kredi veriliyormuş ama herkes alamıyor. Ekonomik olarak çok zor günlerden geçiyoruz. İşyerini kapatan da kapatmayan da çok mağdur. Bizim dükkan açık, ama koronavirüs nedeniyle kimse gelip alışveriş yapmıyor. Herkes eve kapanmış haklı olarak. Yetkililer biizm sesimizi duysunlar” dedi.

 

“DEVLETİN KÜÇÜK ESNAFA HİÇBİR DESTEĞİ YOKTUR”

Yanık Çarşı (Çarşiya Şewiti)’de tezilik yapan Yusuf Tan da, “Esnafın durumu ortadadır. Kendimiz hiçbir şekilde dezenfekte veya ciddi bir önlem alamıyoruz. Her gelen insanla tokalaşmak zorunda kalıyoruz. Çünkü alışkanlık olarak el uzatılmayınca müşteriler yanlış anlıyor. Maddi olarak da esnaf zor durumdadır. Geçen hafta Cumhurbaşkanı “İstikrar Kalkanı Paketi"ni açıkladı. Ama bu pakette biz esnaflara verilecek bir destek maalesef yok. Ay sonunu nasıl hesaplayacağımızı düşünüyoruz. Yaptığım elbiselerin hepsi hazırdır ama gelip alan yoktur. Çünkü daha çok gıdaya yönelme vardır. Küçük esnafa hiçbir destek yoktur. Büyük şirketlere ise her türlü para akışı yapılıyor. Halk Bankasında kredi erteleme yapılmış ama benim kredim yoktur. Ben ne yapacağım” diye konuştu.

 

“ESNAF OLARAK EN UFAK BİR TEDBİR DAHİ ALMADIK”

Giyim dükkanı işleten Bülent Kaya ise, tedbir alamadıklarını dile getirerek, (Çarşiya Şewiti)’ya hiçbir dezenfekte çalışması yapılmadığını ileri sürdü.  Kaya, “Esnaf olarak en ufak bir tedbir dahi almadık. Bunlar belediyelerin kendi görevleridir. Bizde mecburi sabah gelip dükkanımızı açıyoruz. Siftahsız dükkan kapatıyorız. Baharlık çeşidine gitmemiz gerekirken korkudan gidemiyoruz. İstanbul’da bir belediyenin başkanı ilçenin her yerine dezenfekte çalışması yaptı. Fakat bizim şehirde her alana yapılmıyor. Çarşıya bakarsanız herkes oturuyor. İş yok, insanlar evden çıkmayınca bizlerde siftahsız dükkan kapatıyoruz. Böyle giderse herkesin çekleri senetleri döner” dedi.

 

Editör: TE Bilisim