Devrim AKTÜRK

MÜCADELE HABER- Geçtiğimiz aylarda Diyarbakır merkez Sur ilçesindeki tarihi Sur dipleri ile surların içinde başlatılan restorasyon ve temizlik çalışması devam ederken, surların bazı bölümlerinde kimliği belirsiz kişilerce hem ataş yakılıyor hem de çöpler atılıyor.  Görünmesin diye üzerine perde çekilen surların bazı bölümleri adeta çöp yuvasına dönüşürken, konuya ilişkin gazetemize açıklama DİKTUMDER (Diyarbakır Kültür Turizm ve Musiki Derneği)Başkanı Kenan Aksu, “ Buralarda turizm zabıtası veya polisi uygulaması kurulmalı. Bu turizm zabıtası veyahut polisi, mobil birimlerle hem kentimizin tarihi yerlerini, hem de Surlar’ın korumasını sağlayacak, Diyarbakır’ın değerlerini ve kıymetlerini gözetecek” dedi.

 

“TURİZM ZABITALARI VEYA TURİZM POLİSLERİ KURULMALI”

Diyarbakır Surları’nın UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’nde bulunduğunu söyleyen DİKTUMDER (Diyarbakır Kültür Turizm ve Musiki Derneği)Başkanı Kenan Aksu, “Surlar ve burçlarla ilgili çeşitli haberler yaptık, onların korunması gerektiğini söyledik. Şahsen benim Surlarla ilgili on yıl önce Kent Konseyi’ne sunduğum bir teklif vardı; Turizm zabıtası veya polisi uygulaması kurulmalı. Bu turizm zabıtası veyahut polisi, mobil birimlerle hem kentimizin tarihi yerlerini, hem de Surlar’ın korumasını sağlayacak, Diyarbakır’ın değerlerini ve kıymetlerini gözetecek. Ayrıca bu kişiler hem dil bilen hem de bilgili olan kişiler olacak. Ancak ne yazık ki bu talebimiz yerine getirilmedi. Ayrıca şehrimizde 82 adet burç bulunmaktadır. Türkiye’mizde ise 81 tane şehir bulunmaktadır. Her bir burcumuzu bir şehrimize vakfetsek, hem orada turistik bir gelir kazanmış oluruz, hem de şehrimizin tanıtımı ve korunması için önemli bir adım atmış oluruz. Sayın Valimiz Münir Karaloğlu Surların onarılmasıyla alakalı çalışmalarını yürütüyorlar. Ancak Surlarda denetim olmazsa yine aynı sorunlar ortaya çıkabilir.” dedi.

 

“SURLARIN MODERN BİR AYDINLATMAYLA TURİZME AÇILMASI GEREKİYOR”

Sunulan görüntülerin yine yürekleri yaktığını söyleyen DİYŞAD (Diyarbakır Yazarlar ve Şairler Derneği) Genel Sekreteri Mehmet Tanrıkulu, “Dışarıda yatan vatandaşa mı yansak, Surların yeniden kirletilmesine mi?  Surların temiz kalması ve tahrip edilmemesi hayati derecede önemlidir. Şu anda restorasyon çalışmalarının da devam ettiğini biliyoruz. Ancak işin doğrusu yeterli bulmuyoruz. Özellikle şu açıdan restorasyona ihtirazım bulunmaktadır. Surlar betonarme taş görünümlü duvarlarla örülmemeli. Acilen Karacadağ’da bir taş ocağının açılması ve aslına uygun taşlarla restorasyon çalışmaları devam etmelidir. Aksine Surları restore edelim derken, Surları yanlış müdahaleyle komaya giren hasta durumuna sokmuş oluruz. O da şehrin ve Surların geleceği için telafisi imkansız sıkıntılara yol açar. Son olarak diyeceğim şu ki, Surların kalıcı olarak temiz kalmasını istiyorsak, onarımın hızlıca tamamlanması sonrasında tam ve modern bir aydınlatmayla turizme açılması gerekiyor.” dedi.

Editör: TE Bilisim