Orhan YALÇIN

MÜCADELE HABER-  Koronavirüs tedbirleri kapsmaında 29 Nisan’da uygulanan “tam kapanma” süreci bugün saat 05.00  itibariyle sona ererken,  İçişleri Bakanlığı'nca dün 'kademeli normalleşme' genelgesi yayımlandı. Genelgeye  göre; hafta içi 21.00-05.00, hafta sonu ise Cuma 21.00- Pazartesi saat 05.00 arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.  Uzaktan eğitim ise 1 Haziran'a kadar sürecek. 18 yaş altına yasak tamamen kalkarken, iki doz aşı olmuş 65 yaş üstü kişilere de gün içerisinde yasak uygulanmayacak.

 

Tam kapanma döneminde faaliyetlerine ara verilen perakende ve hizmet sektöründeki giyim, tuhafiye, züccaciye, hırdavat gibi dükkanlar ile büro ve ofisler vb. işyerleri ‘kademlei normalleşme’ ile birlikte hafta içi günlerde 07.00-20.00 saatleri arasında faaliyet gösterebileceklerdir. AVM’ler ise; hafta içi 10.00-20.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek olup, hafta sonları kapalı olacaktır. Sokağa çıkma yasağının uygulandığı dönemlerde şehirlerarası seyahat yasağı geçerli olacak.  Çay ocaklarının masa, sandalye/taburelerini kaldırmak ve sadece esnafa servis yapmak kaydıyla faaliyetlerine devam edebilecek.

 

17 Mayıs ve 1 Haziran tarihleri arasında geçerli olacak olan kademli normalleşme’  ile birlikte Diyarbakır’da yoğun araç ve  insan trafiği gözlerden kaçmadı. Özellikle de ‘Tam Kapanma Sosyal Yardım Programı' kapsamında  ihtiyaç sahibi hanelere destek olmak için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca 2 milyonun üzerinde ihtiyaç sahibi haneye, hane başı 1100 TL tutarında nakdi destek ödemesi’nin son gününde PTT, kamu bankaları ve ATM’ler önünde uzun bir kuyruk oluştu. Diyarbakır’da 5 Mayıs’ta başlayan hane başı 1100 TL tutarında nakdi destek ödemesi’ bugün son gün olması nedeniyle kentte yoğun bir kalabalık oluştu. Geçen sene yapılan desteklerde olduğu gibi bu sene de Diyarbakır’da ihtiyaç sahibi aileler, hesaplarına yatırılan 1100 TL’lik desteği almak için PTT, bankalar ve ATM’ler önünde uzun bir kuyruk oluşturarak sosyal mesafeyi ihmal ettiler.  

 

 

‘Tam kapanma’ sürcinin bugün itibariyle sona erip 2 hafta sürecek ‘kademeli normalleşme’ ile birlikte  Diyarbakır’daki yoğun hareketlilik gözlerden kaçmazken, destek parasını almak isteyen  ihtiyaç sahipleri ise PTT ve ATM’ler önünde sosyal mesafeye aldırış etmeden iç içe sırada beklerken, cadde ve sokaklar ile park ve açık alanlarda, pazar-çarşıda da vatandaşların sosyal mesafeyi görmezden gelmesi dikkat çekti.   Vatandaşların sosyal mesafeyi hiçe sayması kentte büyük tepki topladı.

 

Diyarbakır’da geçen yıl faz yardımları, pandemi yardım programı, diğer kuruluş yardımları, Biz Bize Yeteriz Türkiyem 1-2 programları kapsamında 238 bin 468 kişiye 238 milyon 468 bin lira yardım yapıldığını anımsatan  Diyarbakır Valiliği, ‘Tam Kapanma Sosyal Yardım Programı' kapsamında kentte 41 bin 548 vatandaşa 45 milyon 702 bin 800 lira ulaştırılacağını duyurmuştu. 

Editör: TE Bilisim