Sultan TAŞKIN

MÜCADELE HABER- Diyarbakır’ın Sur ilçesinde Hz. Süleyman Camii yanında 10 yıldır el işi örgüler işleyip satın teyzeler, örgü kültürünü devam ettirerek kendilerine de ekonomik kazanç sağlıyorlar. Daha çok çeyizlik ürünler yapan teyzeler, özellikle Perşembe günlerinin daha kalabalık olmasıyla satışlarının daha iyi olduğunu söylediler.

 

Tarihi Sur ilçesindeki Hz. Süleyman Camii yanında yere serdiği el işi ürünleri satan teyzeler, yaptığı el işi patik, lif ve yazmaları satarak aile bütçelerine destek sağlıyorlar. Örgülerin Çermik’ten geldiğini söyleyen teyzeler, “Genellikle Perşembe günleri Cami’ye gelenler çok oluyor o günlerde daha fazla satış yapıyoruz. Diğer günlerde ise kısmetimizin olduğu kadarıyla satışlarımız oluyor.” Dedi. Tamamı el işi örgü olan ürünlerin 10’den başlayan fiyatlardan satıldığı ve kar olarak da 3-5 TL kazandıklarını söylediler.

 

“GENÇ KIZLARIMIZ ÇEYİZLERİ İÇİN GELİP ALIŞVERİŞ YAPIYORLAR”

Daha çok düğün hazırlığı yapanların kendilerinden alışveriş yaptığını söyleyen bir teyze, “Genç kızlarımız bazen gelip çeyizleri için ördüğümüz iğne oyalı yazmaları ve patikleri alıyorlar artık eskisi kadar bu gelenekler yok ama yine de alanlar oluyor. Bebek patiklerini kendim örüyorum yeni doğum yapmış kadınlar bebekleri için patik alıyorlar. Patikler genellikle kış ayında kullanıldığı için kışın patik satışları daha iyi oluyor. Yazma ve dantel oyaları ise yeni evliler hediye olarak evlerine gelen misafirlerine verdikleri için alanlar oluyor. Küçüklüğümden beridir örgü örüyorum ve bu işi seviyorum vaktim geçmiş oluyor yıllardır da satıyorum.” Diye konuştu.

Editör: TE Bilisim