Fatih SURUÇ- ÖZEL HABER

MÜCADELE HABER- Yenişehir ilçesindeki Çelik Evler Mahallesi’nde alt yapı yetersizliği nedeniyle evlerin bitişiğinde biriken ve birçok haşerenin bulunduğu lağım suyu mikrop saçıyor. Çaldıkları her kapıdan eli boş dönenen mahalle sakinleri, bir yandan koronavirüs salgınıyla diğer yandan da sağlıklarını tehdit eden, çevreye kötü koku ve hastalık saçan lağım suyu ile mücadele ettiklerini söylediler. Çocukların oyun yonarlarken defalarca lağım suyu içine düştüklerini dile getiren mahallelilerin kanalizasyon sorununu yerinde inceleyen CHP İl Başkanı Gönül Özel, sorunun giderilmesi için yetkililerle iletişime geçeğini belirtti.

 

Mahalle sakinleri kanalizasyon sorunlarının bir an önce çözülmesini isterken, Yenişehir ilçe sağlık müdürlüğü konuya ilişkin bir rapor hazırladı.

Raporda,  “Çevre sağlığı ekiplerimizce yapılan değerlendirme neticesinde, “Mahallede kanalizasyon şebekesi bulunmamaktadır. Mutfak lağım sularının buralarda toplandığı bir kısmının yağmur sularıyla taşarak etrafa yayıldığı görülmüştür. Hava sıcaklığının artmasıyla belirtilen yerlerde kötü kokuşların yayılacağı haşerat ve mikroplarının üremesi ve çoğalacağına zemin oluşturacağına ön görülmüştür. Tarafımızca yapılan değerlendirme neticesinde bu durum hizmet açısında risk oluşturmakta olup insan ve çevre sağlığı açısından uygunsuz olduğu görüşüne varılmıştır” denildi.

 

Diyarbakır Merkez Yenişehir ilçesinin Çelik Evler Mahallesi kanalizasyon altyapınınsın yapılmadığından yazın pis kokudan kışın ise sel felaketinden dolayı zorluk çektiklerini belirterek asıl koronanın mahallerinde olabileceklerini söylediler. Çaldıkları her kapıdan eli boş dönen mahalleli Mardin’deki Tınne köyü benzetmesi yaparak kimsenin seslerini duymadığını belirterek yardım çağrısında bulundular. CHP İl Başkanı Gönül Özel’in ziyaret ettiği mahallede sorunların çözümü için yetkililerle görüşeceğini söyledi.

 

 

“DİYARBAKIR’A BÖYLE GÖRÜNTÜLER YAKIŞMIYOR”

Yaz aylarında kokudan geçilmeyen mahalleyi ziyaret eden CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel ve yönetim kurulu üyeleri, mahalle muhtarı ve vatandaşları dinledi. Sorunun çözümü için yetkililerle görüşeceğini belirten Özel, “Diyarbakır’a böyle görüntülerin yakışmadığını belirtirken, “Parti olarak bu sorunun çözümü için başta DİSKİ ve ilgili kurumlara göreceğiz.”dedi. 

 

ASIL KORONAVİRÜS BURADA MEVCUT OLABİLİR

Yıllardır çalmadık kapı bırakmadığını belirten Çelik Evler mahallesinden vatandaş Salih Uce, kokuya dayamamaklarını ve asıl koronanın mahallerinde olabileceğini söyledi.

Uce,“İlgili makamlara sesleniyorum. Çelik Evler Mahallesi’nde altyapı kanalizasyon yağmur suyu şebekesi mevcut değildir. Altyapı olmadığı için yazın kanalım yaydığı kokudan dolayı mahallemizde kara ve sivrisineklerden dolayı bulaşıcı hastalıklar olabilir. Koronavirüsle savaştığımız bu dönemde burası büyük tehdit oluşturmaktadır.  İlaçlama bu durumda fayda etmemektedir. Binlerce mahalleye imar barışı için ödenen belgesi için milyarlar para ödediğine rağmen altyapı kanalizasyon çalışması yapmadılar. Kışın sel felaketinde yazın pis kokusundan evlerimize bile giremiyoruz. Altyapı kanalizasyonda yağmur suyu şebekesi yapılıp mağduriyetimizin giderilmesi hususunda arz ederim” dedi.

 

“TINNE KÖYÜ OLMUŞUZ, KİMSE SESİMİZİ DUYMUYOR”

Çelik Evler Mahallesi sakinlerinden Bahattin Kaya, “Organizeye yaklaşım 2.5 Kilometre yakın yani şehir merkezindeyiz. Buraya baktığınızda şehir merkeziyle alakası olmayan bir görüntü var. Burada yaklaşık 5 bin kişi vatandaş var. Herkesin kimliği, adresi var. Lakin yaşadıkları ortama bakıldığı zaman bütün pislik ve kanalizasyon suları yosun bağlamış durumdadır. Burada çıkan bütün hastalıklar korona gibidir. Başka hastalıklara neden oluyor. Muhtara söylüyoruz, bize Valiliğe, DİSKİ’ye gidip başvuru yaptığını söylüyor. Yani Mardin’deki olay gibi Tınne köyü olmuşuz. Varda yokuz. Kimse sesimizi duymuyor. Seçimden seçime geliyorlar. Ben parti söylemiyorum hepsi aynı. Buraya gelip yapacaklarını söyleyip kimse burayı seçimden sonra hatırlamıyor. Vatandaş olarak insanlar çözüm bulmaya çalışıyor. Yolları kapatıyor, biz engel olmaya çalışıyoruz fakat vatandaş ne yapsa haklıdır. Devlet yetkililerine bu haldeki vatandaşları görmeyen herkese sesleniyorum. Herkes maaş alıyor ve hizmet yaptığını söylüyor lakin kimse bir şey yapmıyor. Bu durumdayken vatandaş nasıl devletine güvensin? Siz değerli dostlarımızdan bütün dostlarımızdan yardım bekliyoruz. Sesimiz olun siz de bize ses verin“dedi.

 

MAHALLE MUHTARININ VALİLİK DİLEKÇESİ

Eski adıyla Yukarı Nasırlar Mahallesi olan Çelik Evler Mahalle Muhtarı Mehmet Kaya da, Valiliğe gönderdiği dilekçede mahalle sorunlarını dile getirerek acilen çözüm beklediğini belirtmiş. Yazılan dilekçede Mahallenin 3000 civarında hanesinin olduğu ve 3500’e aşan nüfus mevcut olup, daha evvel verilen su şebekesinin yetersiz olduğunu belirtmiştir. Ayrıca diğer maddeler şöyle sıralanmaktadır:

 

 

1) Nüfusu hızlı bir şekilde artan Mahallemizde Altyapı ve kanalizasyon eksikliği bulunmaktadır.

2) Mahallemizde hem Temel Eğitim hem de Ortaöğretim Kurumu bulunmamaktadır.Söz konusu eğitim kurumları için tahsis edilmiş olan, 6 Parsel arsalardan 2 parseli bilgimiz dışında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından satılmıştır. Söz konusu arsaların mahallemize eğitim kurumu yapılmak üzere tekrar tahsis edilmesi ve mahallemize Milli Eğitim Müdürlüğü Koordinesinde çok acilen okul inşa edilmesini istiyoruz.

3) Mahalle içi yollarımızda çoğu halen topraktır. Söz konusu yolların parke yapılmasını istiyoruz.

4) Mahallemizde sağlık ocağı bulunmamaktadır. Sağlık hizmetlerine ulaşmakta çok ciddi sorunlar yaşamaktayız. Dolayısıyla mahallemizde sağlık ocağı yapılmasını istiyoruz.

5) Diyarbakır- Elazığ karayoluna sıfır mesafede kurulmuş olan mahallemizde ana yol üzerinde yolun her iki tarafında da olmak üzere yolcu bekleme durağını yapılmasını istiyoruz.  Yolun karşı tarafına geçilebilmesi için yaya geçidi/ üst geçit/ alt geçit yapılmasını istiyoruz.

6) Mahallemizde halk pazarının kurulmasını istiyoruz.

7) Mahallemiz sınırları içerisinde yol aydınlatma direkleri istiyoruz.

8) Mahallemiz çocuklarının oynayıp dinlenebileceği bir oyun parkı istiyoruz. Bunun için yaklaşık olarak 2 bin- 2 bin 500 metre yerimiz mevcuttur.

 

 

Çevre sağlığı raporunun 2 Haziran tarihinde imzanmış olan raporda şöyle deniliyor;

 

ÇEVRE SAĞLIĞI RAPORU: HAŞERAT VE MİKROPLARININ ÜREMESİ ÖN GÖRÜLMÜŞTÜR

Yenişehir ilçemize bağlı Çelik Evler mahallesinde Yenişehir ilçe sağlık müdürlüğünden Çevre Sağlığı Teknisyeni Sani Tayınmak ve Abdurahman Akatay’ın çevre sağlığı ekiplerimizce yapılan değerlendirme neticesinde,“Mahalle muhtarlığının beyanına göre 3 bin civarında nüfusun ikamet ettiği tarafımıza bildirilmiştir. Mahallenin bir kısmının müstakil ve bahçeli olduğu büyük bir kısmının ise çok katlı bahçe olduğu görülüştür. Mahallede kanalizasyon şebekesi bulunmamaktadır. Bazı binaların foseptik çukurlarının betonarme olduğu bazılarının ise koruma bantlarının bulunmadığı gelişi güzel kazılmış üstü açık çukurlarının bulunduğu tarafımızca tespit olmuştur. Mutfak lağım sularının buralarda toplandığı bir kısmının yağmur sularıyla taşarak etrafa yayıldığı görülmüştür. Hava sıcaklığının artmasıyla belirtilen yerlerde kötü kokuşların yayılacağıhaşerat ve mikroplarının üremesi ve çoğalacağına zemin oluşturacağına ön görülmüştür. Tarafımızca yapılan değerlendirme neticesinde bu durum hizmet açısında risk oluşturmakta olup insan ve çevre sağlığı açısından uygunsuz olduğu görüşüne varılmıştır. İşbu rapor tarafımızca imza altına alınmıştır.“

 

“Ay Lav Yu” filmi

Sinemalarda gösterime girdiğinde kahkaha fırtınası estiren, Sermiyan Midyat’ın yazıp yönettiği “Ay Lav Yu” filmin konusu, devletin kayıtlarında yer almayan ve Kürtçe “yok” demek olan “Tınne” köyünde geçiyor. Devletin yok hükmünde gördüğü ama var olan köyü dışarıya açmaya çalışan köylülerin trajikomik hikayesi mizahi bir dille beyaz perdeye aktarılmış haliydi. “Ay Lav Yu filmşnde varlığını ispatlayarak hizmet alabilmenin çabasına düşen bir köyün trajikomik hikayesi anlatılıyordu.

Editör: TE Bilisim