Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesine bağlı Serap Gözeli köyünde yıllardır su sıkıntısı çeken köylüleri ziyaret eden CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel ve parti yönetimi, köylünün soru sorunu için yetkililere seslendi. Köyde bulunan su havzasında Su Fabrikasının Türkiye’ye su sattığını ancak köyün yıllardır susuz kaldığına dikkat çeken Özel, “Suyu olmayan köylüler bulaşıklarını araçlara koyarak şehir merkezinde oturan akrabalarının evine götürüp yıkıyorlar. Köyde bulunan Su Fabrikasında Türkiye’ye su satılıyor ama köylüler susuz bırakılıyor.” Dedi.

 

Serap Gözeli köyü sakinlerinden yapılan açıklama da ise yetkililere seslenerek su sorununun çözümü için yardım istedi. Köyün istimlak edileceği sözüne karşı hiçbir cevap alamayan köylüler, yetkililerden sorunlarının çözümü ya da paralarını verilip köyü boşaltabileceklerini söyledi. Yıllardır su sorunu çeken köyde imkanı olan sondaj ile su ihtiyacını karşılarken imkanı olmaya ise başka yerlerden her gün su taşımak zorunda kalıyor. Kuraklıktan kaynaklı son 3 aydır sondajdan da su çekemeyen köylüler sorunun çözümü için yetkililere seslendi.

 

 

“1949’LARDAN BERİDİR BU KÖY SUSUZDUR”

Serap Gözeli köyü sakinlerinden Şemsettin Akyüz, “Biz bu köyün kurucuları ailesindeniz 1949’lardan beridir bu köy susuzdur. Bu köyün susuz kalmasındaki nedenlerden en büyüğü su havzasından kaynaklanıyor. Bu köyün suyu köyden gidiyor ama bizler susuzuz biz yetkililerden bu derde bir çare bulmalarını istiyoruz ya köyü yıksınlar ya da köye su versinler.” Dedi.   

 

“BİZİ BİR AN ÖNCE BU İŞKENCEDEN KURTARSINLAR”

Köy sakinlerinde Şeref Sadıç, “Ben 56 senedir bu köydeyim hemen yanımızda su fabrikası var. Onlara su veriliyor fakat bize gelince su yok bizi bir an önce bu işkenceden kurtarsınlar. Bu köye acil bir çözüm bulunması gerekiyor artık dayanacak gücümüz kalmadı. İmkânı olan sondajla suyu çıkartıyor imkânı olmayan da susuz kalıyor. ” diye konuştu.  

 

“KÖYDEN TÜRKİYE’YE SU SATILIYOR AMA KÖYDE SU YOK”

Su havzasının olduğu ve Türkiye’ye su satılan su fabrikasının olduğu köyde su başta olmak üzere doğal gaz ve internet sorunu yaşandığını söyleyen CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel, “Diyarbakır’a 10 km uzaklıkta bir köy su havzası var. Su havzasını beton armayla çevirmişler ve oradan su satılıyor. Ambalajlanıyor satılıyor Türkiye geneline Diyarbakır’a su oradan geliyor ama köye su verilmiyor. Su kanalı koruma alanıymış oraya su verilirse çevre kirliliği olmasın diye yani köyü istimlâk olması düşünülüyor. Dönemim Diyarbakır Belediye Başkanı Ahmet Bilgin zamanında iki defa istimlâk için güya para gelmiş ama para köylülere ulaşmamış tabi ki bu köylülerin deyimi ama para yenmiş ama orası istimlâk edilememiş ya istimlâk edilip köyü boşaltıp o şekil de çözüm buluyorlar ya da köye su verilmeli. Mesela hemen yoldan ayrılırken köyün başına doğalgaz internet gelmiş ama köyün içine inmiyor. Köylüler gerçekten mağdur herkes kendi imkânı ile sondaj bulmuş 50 metre de parası olan tabi ki çünkü bu da maliyetli minimum 20 bin TL sonuçta herkesin sondaj yaptıracak gücü yok. Kuraklıktan dolayı bu yıl suya ulaşımda zor olunca köylü ciddi bir mağduriyet yaşıyor.

 

“BULAŞIKLARINI DİYARBAKIR’DA YIKATIP GİDİYORLAR”

İnternet yok yol yok ciddi bir sıkıntı var ama tabi ki en önemli sıkıntı su sıkıntısı o kadar hayvan var insanlar suyu hayvanlarına mı, evlerine mi taşısın insanlar arabalarının arkasına bulaşıklarını doldurmuş gelip Diyarbakır’da yıkatıp gidiyorlar. Çocuklar evlerine su taşıyorlar. Burada su sadece içmek için kullanılmıyor bir sürü hayvan var hayvanların da su içmesi lazım. Türkiye’ye su satılıyor ama köylüler susuz su da köyden çıkıyor.

 

“SU OLMASA HİÇBİR ŞEY OLMAZ SU HAYATTIR”

Yani 21. Yy. yakışmıyor bu insanlar bu şekilde mağdur su önemli bir ihtiyaç insanın en temel ihtiyaçtır su. Su olmasa hiçbir şey olmaz su hayattır. Acilen giderilmesi gerekiyor bu durumun su havzasına 150 metre uzaklıkta evler. Su fabrikası da köyün hemen girişinde zaten en acısı da bu zaten.” Dedi.  

Editör: TE Bilisim