Fatih SURUÇ

Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğünün Böbrek ve Tuz haftası dolayısıyla Ulu cami önünde standı açıldı. Vatandaşlar standa gelerek Şeker, tansiyon, boy ve kilolarını öğrendiler. Görevli Diyetisyen Tarık Durgun, “Diyarbakır’da çoğu sağlık ocaklarında diyetisyen bulunmaktadır. Orada gidip beslenme programı alabilirler. Bu şekilde daha bilinçli olup hastalıklarla başa çıkabilirler.”dedi.

“GÜNLÜK BİR İNSANIN TÜKETMESİ GEREKEN TUZ MİKTARI 5 GR’DIR”

Konuyla ilgili bilgi veren Durgun; “İnsanların şeker, tansiyon, boy ve kilolarına bakıldı. Şeker ve tansiyonu yüksek çıkanları bilgilendirip gerekli hastanelere yönlendiriyoruz. Beslenme programları için de sağlık ocaklarına yönlendiriyoruz. Günlük bir insanın tüketmesi gereken tuz miktarı 5 gr’dır. Maalesef ki bizim ülkemizde 30 gr kadar çıkabiliyor. Bu da çeşitli hastalıklara sebep oluyor. Mesele Böbrek, tansiyon gibi ciddi rahatsızlıklar oluşuyor. Bu yüzden tuz tüketimine dikkat edilmesi gerekiyor. Örneğin sofrada tuzluk bırakılmamalıdır. Tuzu hayatımızdan azalmalıyız ki kronik hastalıklar ortaya çıkmasın.” Diye konuştu.

“GÜNDE 3 ÖĞÜN YEMEK YENİLMELİ”

Şeker hastalığına da değinen Durgun; “Bir diğer önemli hastalık ise Şeker hastalığıdır. Bunu doğuştan gelen ve sonradan ortaya çıkan olarak ikiye ayırıyoruz. Sonradan çıkan genellikle yanlış beslenmeden ortaya çıkıyor. Burada sohbet ettiğimiz insanlar genellikle sabah kahvaltıdan sonra hiçbir şey yemediklerini öğreniyoruz. Bundan dolayı kan şekeri sürekli düzensiz oluyor. Buda ilerde şeker hastalığına sebep oluyor. Burada insanlarımıza günde 3 öğün beslenmeleri konusunda uyarılarda bulunuyoruz. Arıca ara öğünlerde ise mutlaka sebze, meyve ve yoğurt tüketmelilerdir.” Şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilisim