Orhan YALÇIN

MÜCADELE HABER- Diyarbakır'da, üniversite mezunu 26 yaşındaki Ramazan Baran, iş bulamayınca aile geçimine katkıda bulunmak için bugünlerde bir kaldırımda karpuz satmaya başladı. Şimdiye kadar inşaat, cafe ve lokanta gibi birçok işte çalışan üniversite mezunu genç, bitirdiği Maliye Bölümü’nden artık pek umudunun kalmadığını belirterek, üniversite mezunlarının daha fazla mağdur olmaması için devletin kendilerine yardım etmesini istedi. 

 

ÜNİVERSİTE MEZUNU GENÇ, İŞSİZLER KERVANINA KATILDI

Diyarbakır’da yaşayan ve Şanlıurfa Harran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü’nden 2016 yılında mezun olan 26 yaşındaki  Ramazan Baran, tıpkı diğer üniversite mezunları gibi ataması yapılmayınca işsizler kervanına katıldı. Mezun olduğu 2016’dan bu yana il ve il dışında inşaat, cafe ve lokanta gibi birçok işte çalışan üniversite mezunu işsiz genç, ailesine daha da yük olmamak ve aile bütçesine bir nebze de olsa katkı sunmak için bugünlerde merkez Yenişehir İlçesi Eski Hal semti civarındaki bir kaldırımda kavurucu sıcağın altında karpuz satmaya çalışıyor.

 

“BİTİRDİĞİM BÖLÜMDEN UMUDUM KALMADI”

Harran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü’nden 2016’da mezun olduğunu ancak iş bulamayınca birçok sektörde çalıştığını belirten Baran, “Mezun olunca işsiz kaldım. İş nerdeyse biz ordayız. Bu sıcağın altında karpuz satıyorum. Zorda olsa yapıyorum. Tabi bu salgından dolayı biraz sıkıntılı, işler biraz kesat tabi. Eskisi gibi işler iyi olmuyor. Yani okuduğum bölümden de pek bir umudum kalmadı. Devletimize buradan sesleniyoruz; bize yardım etsinler bir şekilde. Okuyoruz boş yere. Pek işe de yaradığı yok, pek sanmıyorum. Maliye bölümleri de boş. Gereksiz bölümlerin kaldırılmasını istiyorum. Bizim gibi vatandaşların artık mağdur olmasını istemiyoruz tabiki de. Daha önce de birçok işte çalıştım. Devletin de öğrencilere pek bir desteği yok. Verdiği burs parası da hiçbir şeye yetmiyor zaten. Restorantlarda olsun, inşaatlarda olsun, ne iş bulduysam yaptım ve şu anda bunu yapıyorum gördüğünüz gibi” dedi.

 

“EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ”

Karpuz satmak için sıcak hava altında saatlerce beklediğini belirten üniversite mezunu Baran, “Bu sattığımız karpuzlar Adana karpuzu. Diyarbakır karpuzu bir aya yakın ancak çıkar. Şu an da daha olgunlaşma mevsimine girmedi. Karpuzun tanesi genellikle 7 ile 10 lira arasında değişiyor. Kilo olarak satarsak genellikle piyasada 2,5 -3 liraya gidiyor. Bu karpuzlar hepsi ilaçlıdır. Pekiyi değil açıkçası. Emeğimizin karşılığını alıyor muyuz derseniz, pek fazla almıyoruz açıkçası. Burada görüyorsunuz sıcağın altında da zaten boş yere bile olsa sıcağın yanındasın.  Bu salgında bilmem esnaf kredisi, yok bilmem ihtiyaç kredisidir, Hiçbirini alamadık zaten, hiç birinden faydalanamadık. Başvurduğum hiç birinin sonucu gelmedi zaten. Yani böyle kağıt üstünde iyiyiz iyiyiz de; ama maalesef iyi değiliz” dedi.

 

 “ENGELLİYİM ELİMDEN BİR İŞ GELMİYOR”

Eski Hal semti civarında karpuz satan üniversite mezunu Baran’ın yanında bulunan 38 yaşındaki engelli Şehmus Dayancı da, ülkede salgının baş göstermesiyle birçok sektörde kan kaybı yaşandığını savunarak, "Koronavirüs salgını nedeniyle işler durdu. Salgının başladığı günden beri birçok sektör ve esnaf perişan oldu ve evlerine ekmek götüremez oldu. Ben de engelliyim. Herhangi bir iş elimden gelmiyor. Devletimiz bizlere yardım etsin" dedi.

 

“DİYARBAKIR KARPUZUNUN TADI, LEZZETİ BAMBAŞKADIR”

Diyarbakır karpuzunun yaklaşık bir ay sonra çıkacağına dikkat çeken Dayancı, "Diyarbakır karpuzu geç çıkıyor. Kentte şu anda satılan Adana'dan kente getirilen karpuzlardır. Adana karpuzu Diyarbakır karpuzuna göre daha erken yetişiyor. Çünkü oranın havası buraya göre daha sıcak. Oradaki ürünler daha erken olgunlaşıyor. Karpuzun tanesi büyüklüğüne göre 7-10 lira arasında değişiyor. Kilosu ise 2,5-3 liradan satılıyor. Karpuzun zamanı tam olarak gelmediği için vatandaş karpuz almaya pek yanaşmıyor. Yaklaşık bir ay sonra Diyarbakır karpuzu çıkacak. Diyarbakır karpuzunun tadı, lezzeti bambaşkadır. Damağa verdiği kalıcı tadı nedeniyle Diyarbakır karpuzu çok rağbet görüyor" diye konuştu.

 

Editör: TE Bilisim