Fatih SURUÇ
 
MÜCADELE HABER- Ülke genelinde olduğu gibi Diyarbakır’da da kronavirüse karşı vatandaşların evde kalmaları için alınan tedbirler ve yapılan uyarılar devam ederken, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca koronavirüs tedbirleri kapsamında 2 milyon ihtiyaç sahibi ailelerin hasaplarına biner liralık nakdi yardım yatırıldı. Doğum tarihlerinin son rakamlarına göre 1 Nisan’da ödenmeye başlanan biner liralık desteklerini almak isteyen hak sahipleri ile elektrik, su ve telefon faturalarını yatırmak isteyenler PTT ve ATM’ler önünde  ile ara sokaklarda uzun bir kuyruk oluşmasına yol açtı. 


SOSYA MESAFE YOK

Paralarını almak isteyen hak sahipleri ile faturalarını tahsil etmek isteyen vatandaşlar,  kentteki birçok noktada sosyal mesafeyi korumak için PTT önlerinde kurulan polis bariyerleri arasında PTT ve ATM’ler önünde sıraya girdiler. Büyük bir kalabalık grubunun oluştuğu kuyruğa vatandaşlar isyan etti.  Duruma tepki gösteren bazı vatandaşlar polis bariyerlerine rağmen sosyal mesafenin korunmadığını  belirttiler. 


BU NASIL BİR ÇELİŞKİ

Devletin kendilerine verdiği biner liralık destekten memnun olduklarını dile getiren vatandaşlar, ödemelerin böyle bir durumda yapılmasını doğru bulmadıklarını ifade ettiler. Salgın nedeniyle dışarı çıkılmaması konusun hergün uyarıların yapıldığını kaydeden vatandaşlar, “Kornavirüs salgını nedeniyle hem dışarı çıkmayın diyorlar, hem de böyle bir durumda destek ödemesini yapıyorlar. Tabloyu görüyorsunuz. Yoğunluk o kadar çok ki ara sokaklara bile taşmış durumda. Bu nasıl bir çelişki,  bu ne yaman bir çelişki, biz de anlayamadık. Burada polis bariyerleri kurmuşlar, amaç sosyal mesafeyi korumakmış. Ama sosyal mesafeye pek dikkat edilmiyor. Herkes biran önce parasını almak için buraya gelmiş ve uzunca bir kuyruğun oluşmasına neden oldular. Bu yanlış bir şey. Bu ödemeler devam ettikçe PTT ve ATM’ler önünde yığılmalar olacak ve bu da bulaşıcı salgın nedeniyle son derece risk teşkil eder. Ödemeler evlere gönderilebilinirdi. Görüyorsunuz   vatandaşlar dışarı çıkmasın diye polis ve zabıta anons yaparak uyarıyor Ama burdaki yoğunlu da görüyorsunuz. Yetkililer bir an önce buna bir çare bulsun” diyerek duruma sert tepki gösterdiler. 


BİRÇOK YASAK VE KISITLAMA GETİRİLMİŞTİ

Dünya genelinde şimdiye kadar 50 bin kişinin ölümüne neden olan koronavirüs salgınıyla mücadelesini sürdürürken, salgın nedeniyle vaka ve ölü sayısının arttığı Türkiye de salgına karşı mücadelesini her alanda sürdürmeye çalışıyor. Öyle ki salgına karşı alınan tedbirler kapsamında yayınlanan genelgelerle ülke genelinde birçok yasak ve kısıtlama getirildi. Bu kapsamda 65 yaş ve üzeri vatandaşların dışarı çıkmaları, vatandaşların cemaatle namaz kılmaları ve banklarda oturmaları yasaklandı, yoğunluk oluşturan tüm sosyal işletmeler kapatıldı. Ayrıca cami imamları hergün hoparlörden, polis ve zabıta ekipleri de şehir içinde araçlarla dolaşarak vatandaşlara dışarı çkmamaları konusunda uyarı anonsları yapıyor. Ancak yapılan tüm uyarılara rağmen bazı vatandaşlar yine de dışarı çıkmakta ısrarlı.  Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca koronavirüs tedbirleri kapsamında 2 milyon ihtiyaç sahibi ailelerin 1 Nisan itibariyle hasaplarına yatırdığı ve yoğunluk oluşmasın diye doğum tarihinin son rakamına göre ödemesi yapılan biner liralık nakdi yardımını almak isteyenlerin ortaya çıkardığı tablo ise pes dedirti. Yardımdan faydalanan hak sahipleri, kentin birçok noktasında bulunan PTT ve ATM’lerde bu yoğunluğun olduğunu belirterek, alınan önlemlerin yetersiz olduğunu açıkladılar.


PTT’DEN AÇIKLAMA

Yapılan açıklamada, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi Destek Programı çerçevesinde gerçekleştirilen sosyal yardım ödemeleri sürecinde bazı PTT iş yerlerinde yaşanan yoğunluğun, çalışanların ve müşterilerin koronavirüs hastalığı karşısında sağlığını tehlikeye düşürmemesi amacıyla yarından itibaren sosyal mesafe kurallarının uygulanamadığı, sürekli olarak yoğunluk yaşanan iş yerlerinde ikinci bir açıklamaya kadar kapatma kararı alındığı belirtildi.

Açıklamada, bu süreçte sosyal yardım ödemelerinin, PTT dağıtıcıları tarafından İl Emniyet Müdürlükleri ile iş birliği içerisinde, kolluk kuvvetleri ve bekçilerle birlikte evlere yapılacağı kaydedildi.

Kapatılmayan iş yerlerinde ise gün içinde yoğunluğun artışına göre hizmetin durdurulabileceği aktarılan açıklamada, "Toplum sağlığımız için tedbirlerimizi artırmaya ve sizin için çalışmaya devam ediyoruz." denildi.

 

DİYARBAKIR VALİLİĞİNDEN AÇIKLAMA

Açıklamada, Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi kapsamında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan 1000'er liralık yardımların yarından itibaren hak sahiplerinin adreslerine teslim edileceğini bildirdi. "Bakanlığı'mızın ilimizdeki ihtiyaç sahibi ailelere Sosyal Destek kapsamında 1000’er TL tutarındaki ödemeleri 03.04.2020'den itibaren vatandaşlarımızın evlerine doğrudan teslim edilecektir. Vatandaşlarımızın PTT şubelerine gitmelerine gerek yoktur." denildi.  

 

Editör: TE Bilisim