Fatih SURUÇ

İçişleri Bakanlığınca geçen hafta alınan koronavirüs tedbirleri kapsamında 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı olanlara sokağa çıkma yasağının uygulanmasının ardından ülke genelinde olduğu gibi Diyarbakır’da da bu karara uymayanlar oldu.  Polislerin uyarılarına rağmen yine de evden çıkan kimi yaşlılar,dükkanlarını açarken kimisi de park ve oturma alanlarında vakit geçiriyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kentin birçok noktasında olduğu gibi merkez Sur ilçesi tarihi Ulu Cami’nin önündeki banklara koronavirüs tedbirleri kapsamında vatandaşların yan yana oturmaması için güvenlik şeridi çekti. Fakat kimi vatandaşlar çekilen güvenlik şeridine rağmen yine de banklarda oturdukları görüldü. Polislerin uyarılarına rağmen evden çıkan, kendileri ve toplumun sağlığı için uygulanan yasak kararına aldırış etmeyen bazı yaşlı vatandaşlar, “Evde canımız sıkıldığı, sabrımız taştığı için dışarı çıkıyoruz” diyerek kendilerini savundu.

Ülke genelinde olduğu gibi Diyarbakır’da da 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı olanların yasağa pek uymadığı  dikkat çekerken, müşterisini kırmayıp işini görmek için dükkanını açtığını belirten  69 yaşındaki ayakkabı ustası Mehmet Emin İpek,  “Sabah namazına kalkıp elimi yüzümü yıkıyorum. Öğlen zamanı tekrar elimi yüzümü yıkıyorum. Yemekten öncede sonrada elimi yüzümü yıkıyorum. Sonra televizyonun başına geçip Türkiye’de ve dünyada durumlar nedir, ne tür önlemler aldığını izleyip bilgi sahibi oluyorum. Türkiye dış ülkelere karşı önlemlerini başarılı bir şeklide aldığını düşünüyorum” dedi.

Bu yaşına kadar ilk kez böyle bir durumla karşılaştıklarını belirten Sur esnafı 69 yaşındaki İpek,  “Yaşlılar evde sıkılıyor ve sabredemiyor.  Biz yaşlılar yaşımız nedeniyle anlayış tarzımız biraz zayıf olabilir” diyerek kendini savundu.

Yasağı dinlemeyip alışveriş için kısa süreliğine dışarıya çıktığını kaydeden 70 yaşındaki Kadri Oruç ise, “Sağlığımız için yasaklanması doğru bir karardır. Ne yapılıyorsa insan sağlığı için yapılıyor. Bizim devletten Allah razı olsun, önlemlerini en iyi şekilde alıyor. Sağlık personeli olsun, polis ve jandarma çok güzel çalışıyor. Dışarıya çıkmamaya çalışıyorum. Dışarıya çıksam da kolonya varsa kullanıyorum, yoksa da sürekli suyla yıkıyorum” diye konuştu.

50 yaşındaki esnaf Nizamattin Yavuz da, Bakanlıkça alınan kararın yerinde ve doğru bir karar olduğunu belirterek, karara destek verdi.

Yavuz, “Yaşlıların camilerde saf tutması ve kendilerine bakmaması, hastalığı taşıyıp diğer inanlara bulaştırma riski çok yüksekti. Risk grubu oldukları için hem kendileri için hem de bizim için iyi değillerdi. Yaşlıların bağışıklık sistemi yok denecek kadar azdır. Bu yüzden camilerde insanlarla tokalaşması ve öksürmesi hastalık riskini daha da artırıyordu. Bende genellikle eve kapanıyorum. İhtiyacım varsa da dışarıya çıkıp hemen eve tekrar dönüyorum” diye konuştu. Koronavirüs hakkında da konuşan Yavuz, “Bir bakteri olsa kolaydır fakat bu bir virüstür. İnsanın vücuduna bulaştığında uygun ortam bulursa çoğalabilecek bir şeydir. O yüzden toplumsal olarak mücadele etmemiz gerekiyor “dedi.

 

Editör: TE Bilisim