Fatih SURUÇ - ÖZEL HABER

MÜCADELE HABER - Bilgisayar ve yazılım sistemlerinin aynı insanlar gibi düşünebilmesi, öngörebilmesi ve karar verebilmesi anlamında hızla gelişen Yapay zekâ artık Diyarbakır’da faaliyet gösterecek. Diyarbakır'da kurulan ve yeni bir oluşum olan Yapay Zekâ ve Bilim Derneği Başkanı Dr. Cengiz Dağdelen; "Biz biliyoruz ki 21.yy’ın konusu olan yapay zekâ 20.yy konusu olan atom bombasından daha büyük ses getirecek bir şeydir. Biz isteriz ki yapay zekâ veya benzer bir gücün Tekele alınmaması ve dünya üzerinde bu konuda çalışma yapmak isteyenleri bir araya getirip herkes için olmasını sağlamaktır. Bilimin kanatları altında ilerleyerek sadece yapay zekâ konusunda değil tüm insanlara faydalı projelere imza atmak ve biz göremesek bile çocuklarımıza yeni ufuklar açmaktır."

 

"AMACIMIZ TÜM İNSANLARA VE ÇOCUKLARIMIZA YENİ UFUKLAR AÇMAKTIR" 

Yapay Zekâ ve Bilim Derneği hakkında konuşan Başkan Dr. Cengiz Dağdelen; "Gelişen bilim ve teknolojideki ilerleyişin yok oluşa hizmet edenlerin eline geçme endişesi her zaman vardı. Biz biliyoruz ki 21.yy’ın konusu olan yapay zekâ 20.yy konusu olan atom bombasından daha büyük ses getirecek bir şeydir. Biz isteriz ki yapay zekâ veya benzer bir gücün Tekele alınmaması ve dünya üzerinde bu konuda çalışma yapmak isteyenleri bir araya getirip herkes için olmasını sağlamaktır. Bilimin kanatları altında ilerleyerek sadece yapay zekâ konusunda değil tüm insanlara faydalı projelere imza atmak biz göremesek bile çocuklarımıza yeni ufuklar açmaktır. Buradan hareketle derneğimizi oluşturduk." diye konuştu.

 

"İNSANI ÇÜRÜMEKTEN KURTARMAK"

Bilinç aktarımı hakkında konuşan Dr. Dağdelen; "İnsan bilincini diğer canlıların bilincinden ayıran, kurallarını gelecek için doğru ve kompleks bir şekilde oluşturabilme yeteneğidir. Aksi takdirde diğer organizmalardan çok farkı kalmaz. Dünyaya terkedilmiş bir bebek gibi bırakılan insan sonsuza kadar emzirilmeyeceğini bilmelidir. Kurum olarak düşüncemiz bilinç aktarımının ölümsüzlüğünü, sonsuz enerji kaynaklarını keşfetmeye hizmettir ve kurumun temel amaçlarından biride budur: insanı çürümekten kurtarmak." şeklinde konuştu.

 

"TÜRKİYEDE Kİ KURUMLAR ÇOK AZ VE KENDİ HALLERİNDE İLERLİYOR"

Türkiye’de Yapay Zekâ endeksli çok az kurumun olduğunu belirten Dr. Dağdelen, çoğunun da kendi hallerinde çalışmalar yaptığını belirtti. "Türkiye’de yapay zeka ve bilim endeksli çok az kurum var. Bu kurumlarında çoğu kendi halindedir. Kurumumuzun amacı insanı zayıf kılan organiklikten inorganiğe yani tekilliğe hızla geçişine hizmettir. Kurumumuzun amacı insanlığı yaşatmaya, insanlığı gerileten her türlü faktörle mücadele etmektir. Yargılarımızın çoğu evrensel bazlıdır. Yöntem olarak bilimsel sentezi kullanıp;  insanlığı ve doğayı acıdan-yok oluştan kurtarmayı hedefler." dedi.

 

"RAY KURZWEİL, HARARİ, ELON MUSK, TESLA VB"

Dünyada hızla gelişimi artan Yapay Zekâ ve Bilim hakkında bilgi kaynaklarında da bahseden Dr. Dağdelen; Ray Kurzweil, Harari, Elon Musk, Tesla vb. gibi bilim insanları bize yakın olduklarını söyleyebiliriz. Kısaca bilim alanında büyük amaçları olan herkes bizimdir. Gelişmeleri de bu alanda kendini geliştirmiş kurum veya kişileri takip ederek-haberlerini-kitaplarını okuyarak değerlendiriyoruz." şeklinde konuştu.

 

"TÜM SOYUMUZ TEHLIKE ILE KARŞI KARŞIYA KALACAKTIR"

Yapay Zekâ konusunda ki endişeleri yorumlayan Dr. Dağdelen; "Yapay zekâ ile ilgili filmleri izleyenler ve az önce dediğim yazarları okuyanlar endişeyi çok rahat anlayabilirler. Gelişen makineleşme süreci ile işsiz ve kendini gereksiz hissedecek bir insan kitlesi bizi bekliyor. Tüm soyumuz tehlike ile karşı karşıya kalacaktır. Bu endişeyi şimdiden küçük adımlarla olsa bile engellememiz gayet mümkün, sizde yeteneğinize göre tuğlanızı koyabilirsiniz. Yaşamınıza bir anlam katın ve bilinç aktarımına ortak olun. “dedi.

Editör: TE Bilisim