MÜCADELE HABER-  Zengin protein kaynağı olan bu besini tüketirken çok işinize yarayacak birkaç püf noktayı sizin için derledik. Yumurta hepimizin evlerindeki en temel gıda maddelerinden biri. En sağlıklı proteinlerin başında gelmesinin yanı sıra çok da doyurucu. Özellikle organik beslenmek isteyenlerin işine yarayacak olan bilgileri derledik.

 

 

1) Yumurta buzdolabında saklanmalıdır. Birçok kişi yumurtayı dolaba koymadan önce dışı kirli olduğu için yıkıyor ama bu çok büyük bir hata. Yıkadığınız takdirde yumurtanın dışındaki bakteriler kabuktaki gözeneklerden içeri girer. Yani faydadan çok zararı var.

 

2) Yumurtanın tazeliğini test etmenin en kolay yolu bir bardağa su doldurup yumurtayı içine atmaktır. Bardağın dibine batan yumurta taze, suyun üzerinde yüzen yumurta ise bayattır.

 

3) Yumurta tam bir protein zengini... 100 gram haşlanmış yumurtada tam 13 gram protein bulunuyor. Yumurta ayrıca A ve D vitaminleri, kalsiyum, magnezyum ve demir açısından da önemli bir gıda.

 

 

4) Yumurta aynı zamanda önemli bir selenyum kaynağı, hatta piyasada selenyum açısından zenginleştirilmiş yumurtalar da bulmak mümkün.

 

5) Haşlanmış yumurtanın 1 tanesi 20 mikrogram selenyum içeriyor ama haşlanmış yumurta sevmiyorsanız üzülmeyin. Başka şekilde pişmiş yumurtalar da deneyebilirsiniz.

 

6) Yumurtanızın nerden geldiğine önem veriyorsanız, üzerinde basılmış olan kod numaralarının anlamını bilmelisiniz.

 

7) Yumurtanın üzerindeki kod 0 ile başlıyorsa;Yumurtanın üzerindeki kod 0 ile başlıyorsa;Eğer kod 0 ile başlıyorsa organik demektir. Diğer bir deyişle tavuğun yetiştiriciliği ve kullandığı yem organiktir, hiçbir kimyasal barındırmadığından en sağlıklı yumurta da budur. Diğer yumurtalara göre pahalı olmasının sebebi de aslında tam olarak bu.

 

8) Yumurtanın üzerindeki kod 1 ile başlıyorsa;Yumurtanın üzerindeki kod 1 ile başlıyorsa;Eğer aldığınız yumurtanın üzerindeki kodun ilk rakamı 1 ise gezen tavuk yumurtasıdır. Kümeslerde değil, tavuk çiftliklerinde yetişen ve özgür gezen tavukların yumurtalarıdır. Organik yumurtadan sonra en sağlıklı yumurta budur diyebiliriz.

 

9) Yumurtanın üzerindeki kod 2 ile başlıyorsa;Yumurtanın üzerindeki kod 2 ile başlıyorsa;Kümes tavuğu yumurtalarının ise kodu 2 ile başlayacak şekilde düzenlenmiş durumda. Piyasada en fazla bu kodla damgalanmış yumurtalarla karşılaşabilirsiniz. 0 ve 1'de olduğu gibi organik ve sağlıklı yemlerle beslendiğini bu tür yumurtalar için söylemek pek mümkün değil.

 

Yumurtanın üzerindeki kod 3 ile başlıyorsa;

 

10) Yumurtanın üzerindeki kod 3 ile başlıyorsa;Yumurtanın üzerindeki kod 3 ile başlıyorsa;Kod eğer 3 ile başlıyorsa kafes tavuğu, diğer bir deyişle tavuk çiftliklerinde fabrikasyon usulü üretilen yumurtaları düşünebilirsiniz. Bu tavukların çoğunlukla katkı maddeli yemlerle beslendiği söylenirken Türkiye'de de en fazla tüketilen ve en ucuz yumurta türü budur.

Editör: TE Bilisim