2. ligde 2023 - 2024 sezonu hafta sonu oynanan 1. hafta karşılaşmalarıyla başladı. Öncelikle Diyarbakır takımları Amedspor ve Diyarbekirspor sonra da bölge takımlarına başarılı bir sezon geçirmelerini temenni ederek başlamak istiyorum.

Yeni sezon yeni umutlar demek. Umudumuzu yeşertecek en önemli gelişme elbetteki yeni bir yapılanmanın ve yeni bir takımın oluşturulması. Bunları sezon içinde daha çok konuşuruz. Biz öncelikle düne dönelim.

Tabi ki ligde öncelikle sizin ne yaptığınız önemlidir fakat rakipler de neler yapıyor bunları da merak etmiyor değiliz. Bu merakımı gidermek için dün Arnavutköy Belediyespor - Iğdır maçı için Bolluca stadına gittim. Sporcu sağlığı için süper lig maçlarını 21.45'te oynatan TFF, 2.Lig maçlarını üstelik ışıklandırması olan bir stadyumda neden 17.00'de oynatıyor anlamış değilim. 2. Ligdeki sporcuların sağlığı önemli değil mi? Güneşin dibinde hem taraftarların hem sporcuların bayağı zorlandıklarını belirteyim.

Geçelim maça. Arnavutköy isim olarak geçen seneden daha iyi bir kadro kurmuş olsa da sahadaki mücadele geçen seneden çok uzaktı. Özellikle Furkan Yaman'ın takımdan ayrılışı hücumda, Kamil İçer'in ayrılışı defans hattında takımı bayağı zayıflatmış. Iğdır da yoğun tempo ve presle maça başlayınca savunma hatasından golü buldular. İlk 15 dakikayı da bu yoğun tempoda sürdürdüler. Sahaya yayılışları pas alışverişleri oldukça başarılıydı. Arnavutköy bu presi kırmaya başarınca oyun da daha çok orta saha mücadelesine döndü. Orta sahada da Iğdır'da özellikle Kerim Avcı ve İshak Çakmak bayağı etkiliydi. Ayrıca Kerim Avcı takımın adeta saha içindeki teknik direktörü gibiydi. Saha içinde sürekli oyunculara neler yapması gerektiğini nerde durması gerektiğini söylüyordu ki bu ilerde teknik direktörle bir sorun yaratır mı kafamda bir soru işareti oluşturmadı değil. 2 stoperi Ahmet Kesim ve Hasan Hatipoğlu'nu bayağı iyi buldum. Özellikle uzun boy avantajlarını bayağı iyi kullanıyorlar. Hava toplarının hiçbirini kaçırmadılar. Arnavutköy’ün de topu yere indirmeyip havadan oynama ısrarını da bu bağlamda anlayamadım. Özellikle merak ettiğim konu genç kontejanından kimi oynatacaklarıydı. Onu da sağ bek olarak kullanmışlardı. 2002 doğumlu Berkan burda görev yaptı. Açıkcası ilk yarı etkisiz bir oyun sergileyince ikinci yarı değiştirilir sandım ama ikinci yarı da oyunda kaldı ve biraz daha etkili oldu. Yerinde müdaheleleri vardı ama yine de üzerine oynanıldığında çok hata yapabilecek bir isim. İkinci yarıda Emircan Altıntaş'ın da oyuna girmesinden sonra biraz daha kontratak futboluna döndüler. Burda da 1-2 pozisyonda etkili oldular ama futbolcular arasındaki uyum sorunundan pas tercihlerini yapamadılar. Hele bir pozisyonda Kerim Avcı ve Emircan kaleci Cantuğ ile başbaşa kaldı Kerim, Emircan'a pas vermek yerine kaleyi vurmayı tercih edince Cantuğ başarılı bir şekilde çıkardı. Burda da Emircan pas vermedi diye bayağı bir sinirlendi. Son dakikalarda Arnavutköy 2 net pozisyon bulsa da bitirici vuruş gelmeyince maç 1-0 skorla sonuçlandı. Sonuç olarak Iğdır'da göze çarpan en önemli sorun takımdaki uyum sorunu. Pas hatalarının fazlalığı da bunu açık gösteriyor. Ligin ilk haftası, aşırı sıcaklardan oyundan çok fazla bir beklentim yoktu ama Iğdır kadrosuna göre de çok iyi bir takım oyunu gördüğümü söyleyemem. Takımda bireysellik ilk hafta itibariyle biraz daha ön planda gibi. İlerleyen haftalarda izleme şansımız olursa tekrar değerlendirmesini yaparız.

Gelelim Amedspor'a; ligin ilk maçı. Beklenti büyük. Taraftar yerini almış açılan tribünleri full doldurmuş ve farklı bir galibiyet bekliyor. Beklemesi de doğal çünkü rakip zor günler geçiren, transfer yapamayan, eldeki oyuncularını da kaybeden bu nedenle genç oyuncularla mücadele eden bir rakip. Ligin ilk maçları her zaman zordur. Hele beklentinin bu kadar yüksek olduğu bir şehirde. Bunun sıkıntısını da sahada hissettik. Denizlispor'un dirençli oyunuyla birlikte golün de bir türlü gelmemesi tribünleri de oyuncuları da bayağı bir etkiledi ve stresi daha da arttırdı. Burada da takımda bireysel yeteneği olan oyuncularınız ne kadar fazla onun önemini görmüş olduk. Gökhan Alsan, Mehmet Özdıraz, Taner gibi oyuncuların bireysel yetenekleri bir anda skoru değiştirmemize yardımcı oldu. Bu oyuncuların yanı sıra Oktay Aydın ve Batuhan Tur'un da oldukça etkili oyun çıkardıklarını söyleyebilirim.

Bir de olumsuz gördüğüm bir kaç noktaya değineyim. Bir kere takım boyu çok uzun. Defans, orta saha, hücum hattındaki boyu biraz daha kısaltmamız lazım. Bu, bizi uzun topa zorluyor ve pas hatalarını beraberinde getiriyor. Biz genç ve koşan bir ekip olmalıyız bu nedenle takım boyunu kısaltarak daha tempolu ve kısa pas oyununu tercih etmeliyiz. İkincisi Berk İsmail çok mücadele etti ama çok fazla geriye gelip pas alışverişi yaptı bu da onu haliyle çok yordu. Berk'i ilerde daha fazla topla buluşturmamız gerek. Bu da biraz daha kanatları etkin kullanmaktan geçiyor. Bunları da aşarsak daha etkili bir takım olacağımızı düşünüyorum.

İlk maç 3 puanla başlamak oldukça önemliydi ve takım bunu başardı. Takımın da yönetimin de taraftarın da üzerinden önemli bir yük kalkmıştır diye tahmin ediyorum. Alt liglerin en büyük anahtarı gol yememek. Gol yememek oldukça önemli. Savunma hattınız ve kaleciniz iyiyse oyunu elinizde tutarak bir şekilde gol atmayı başarabilirsiniz. Ben de bu hattımızın iyi olduğunu düşünüyorum. Orta saha ve hücum hattımızdaki uyum daha iyi oldukça da gol yollarında daha etkili olacağımızı düşünüyorum.