13. yüzyılın başlarına ait olan Artukoğulları Sarayı’nın kalıntıları ortaya çıkarılan ve bir çok tarihi eseri barındıran İçkale Müzesi’ni kaç kişi ziyaret ettiği merak konusu oldu. Peki 9 günlük bayram tatilinde İçkale Müzesi’ni toplamda kaç kişi ziyaret etti? İşte haberin ayrıntıları. 

DİYARBAKIR’I GEZMEYE DOYMADILAR
9 Günlük bayram tatilini fırsat bilenler yollara koyulmuştu. Diyarbakır ise bayram tatilinde bu kadar kısa sürede ziyaretçi rekoru kırdı. Özellikle merkez Sur ilçesini ziyaret eden vatandaşlar tarihi yerleri keşfetmek için sabahın ilk ışıklarından gece vakitlerine kadar gezmeye doyamadılar. Diyarbakır’da tatilin keyfini çıkaran ziyaretçiler İçkale Müzesi’ne baya ilgi gösterdiler.

İÇKALE’YE REKOR ZİYARETÇİ
Sur ilçesinde bulunan İçkale Müzesini ise bayramının ilk 3 günü 7 bin 416 kişi ziyaret ederken 9 günlük bayram tatilinde ise toplamda 13 bin 694 kişi ziyaret ederek tüm zamanların rekorunu kırdı. Öte yandan İçkale’de Kültür Varlıkları Ve Müzeler Genel Müdürlüğü Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’nün 26 Temmuz 2023 yılında başlattığı restorasyon çalışmaları da devam ediyor. Çalışmaların 17 Ekim 2024 tarihinde biteceği söylendi. 

Diyarbakır’da ters laleler çiçek açtı! İşte adresleri Diyarbakır’da ters laleler çiçek açtı! İşte adresleri


İÇKALE’NİN KISACA TANIMI
Etrafı surlarla çevrilerek kentten ayrılmış olan İçkale, kuruluşundan bugüne yönetim birimlerinin konuşlandığı bir mekan olmuştur. Alan içerisinde; Amida (Virankale) Höyüğü, 4. Y.Y. dan kalma Saint George (Kara Papaz Kilisesi) Kilisesi, Artuklu Sarayı, Artuklu ve Osmanlı Dönemlerinde sarayı koruyan askerin konuşlandığı yapı, 11. yüzyıldan kalma Kale camii, 19. ve 20. yüzyıldan kalma yapılar yer almaktadır. İçkale saran ve şimdiki Artuklu Kemerinin devamı niteliğindeki ilk surların bir bölümü daha sonra yıkılmış ve Osmanlılar Döneminde Kanuni Sultan Süleyman tarafından İçkale surları genişletilmiş, şimdiki 18 burçlu surlar yapılmıştır (1521 – 1527 ). Amida Höyüğün üst katmanında var olduğu bilinen Artuklu Sarayını çevreleyen Artuklu Surları, günümüzde de varlığını sürdürmektedir. İçkale’ye girişi sağlayan dört kapı bulunmaktadır. Bunlar; Saray Kapısı, Küpeli Kapısı, Fetih Kapısı ve Oğrun Kapısı’dır. Fetih ve Oğrun kapıları dışarıya, Saray ve Küpeli kapıları iç tarafta şehre açılmaktadır. Bu alanın alt kısmında Hz.Süleyman Camii (Kale Camii) bulunmaktadır.

Muhabir: Abdullah AKYOL