Diyarbakır'ın insanlığa armağanı olan ve yüzlerce yıldır hiç yılmadan devam eden bakırcılık mesleği, kentin adıyla bütünleşmiş ve günümüze kadar gelmiştir. Ancak son dönemlerde bakırcılık işiyle uğraşan esnaflar yurt içinden ziyade, yurt dışına ürün göndermekte zorluk yaşadıklarını söyledi.

"KARGO ÜCRETLERİNDEKİ FAHİŞ ZAMLAR BİZİ ETKİLEDİ"
Diyarbakır Bakırcılar Çarşısı’nda yıllardır bakır satışı yaptıklarını söyleyen Abdullah Ayaz isimli bir esnaf, "Bakırcılık, kentin yöresel el sanatlarından birini oluşturmaktadır. Tarihten beridir bu şehirde üretilen ürünler dünyanın dört bir yanına gönderiliyor. Ancak son yıllarda Türkiye'de yaşanan kargo ücretlerindeki fahiş zamlar maalesef ki bizleri de etkiledi." dedi.

Diyarbakır'da sıcaklıklar 10 derece düştü! Dolu yağdı Diyarbakır'da sıcaklıklar 10 derece düştü! Dolu yağdı

"KARGO FİYATLARI BİZİ ZORLUYOR"
Kargo zamlarının önüne geçilmesi gerektiğini belirten Ayaz, "Esnaf olarak yurt içinde bile kargoyla ürün göndermekte zorluk yaşarken, yurt dışına ise ürünlerimizi neredeyse hiç gönderemez olduk. Kısacası kargo fiyatları bizi zorluyor ve biz bu durumdan ötürü ürünlerimizi göndermekte sıkıntı yaşıyoruz" diye konuştu.

"ÜRÜNLERİMİZE YÜZDE 100 ZAM GELDİ"
Tüm malzemeler gibi bakır ürünlerine de zam yapmak zorunda kaldıklarını aktaran Ayaz, "Şehir içindeki vatandaşlarımızın bakır ürünlerine rağbeti fazla. Aynı zamanda müşterilerimiz daha çok yurt içinden. Fakat istemeyerek de olsa ürünlerimize geçen yıla göre yüzde 100 zam geldi. Bunun da sebebi artan maliyetlerdir. Keza bakırcılık ölü bir meslek haline geliyor. Çünkü aileler çocuklarını okula gönderiyorlar, bu mesleklere yönlendirmiyorlar." şeklinde konuştu.

Muhabir: Devrim AKTÜRK