Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakır’da siyasi partilerin İl başkanlarına yönelik gerçekleştirdiğimiz röportajlarımız devam ediyor. Şimdiye kadar CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özer ile yaptığımız röportajın ardından bu hafta da, Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan ile bir röportaj gerçekleştirdik. Partisinin kentte yaptığı çalışmaları anlatan Bozan, Diyarbakır ve Türkiye gündemi hakkında yönelttiğimiz soruları şu şekilde cevapladı:

 

 

Kendinizden kısaca bahseder misiniz?

Fesih Bozan: 1965 Mazıdağı/Mardin doğumlu, 1980 yılından bu yana Diyarbakır’a yaşamaktayım. 1982-2010 yılları arası farklı sektörlerde ticaretle uğraştım. 2007-2020 yıllarında Saadet Partisinde il Başkanlığı görevini yürütüyorum. 2014 ve 2019 Yıllarında Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı ve 2015-2018 Genel Seçimler Milletvekili adayı oldum. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Yüksekokulu ve İktisat Fakültesi Kamu Yönetimi Lisans mezunuyum.

 

“ KATKI SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Diyarbakır Saadet Partisi İl Başkanlığı tarafından yapılan çalışmalar?

Fesih Bozan: Biz Diyarbakır'ın altyapı, üst yapı, çevre düzenlemeleri, tarihi dokusu ve üretim gibi kent sorunlar ve Esnaftan çiftçiye bütün vatandaşlarımızın sorunlarını dile getirme, gündeme taşıyarak çözümüne katkı sağlamaya çalışıyoruz.  Örneğin:

* Melikahmet Caddesi’nde yapılan yaz-boz-israf ve Melikahmed caddesindeki esnaflarımızın yaşadıkları mağduriyetleri basın toplantısıyla gündeme taşıdık,

* Çiftçilerimizin girdi maliyetleri Dicle Elektrikle, Sulama ve afetlerde zararlarının karşılanması gibi problemlerini basın toplantısıyla dile getirdik Dicle Elektrik Kurumu yetkilileriyle görüştük.

* Esnafımızın yaşadığı sıkıntılar problemleri dile getirdik

* Engelli vatandaşlarımızın sıkıntılarını dile getirme

* İşsizlerin ve gelir seviyesi düşük vatandaşlarımız yaşadığı sıkıntılar gibi bütün vatandaşlarımızın problemlerini dile getirmek 

* STK, Âlimlerimiz Mahalle ve köy muhtarlar ve bazı kurum amirlerini ziyaret ederek karşılıklı fikir alışverişinde bulunuyoruz

 Salgın sürecinde il başkanlığınız ne tür çalışmalar yaptı?

Fesih Bozan: Koronavirüs sürecinde birçok insanımız maalesef işlerini kaybetti. Esnafımız iş yapamadı 8640 Esnaf İçişleri Bakanlığı genelgesi çerçevesinde kepenk kapattı. Buralarda çalışan yaklaşık 30 vatandaşımız işsizler ordusuna katıldı. Bu vesile ile,

* Tespit ettiğimiz ihtiyaç sahibi 400 aileye gıda kolisi yardımını yaptık.

* Yine kapalı olan bazı esnaf kardeşlerimize nakit yardımda bulunduk.

* Sokağa çıkma yasağı dolaysıyla dışarı çıkamayan 65 yaş üstü üyelerimizi aradık hal hatırlarını sorduk ve ihtiyaç sahiplerini tespit ederek yardımcı olmaya çalıştık. 

* Merkez ve diğer ilçelerimizin bazı muhtarlarını arayarak hem ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızı hemde mahallelerindeki sorunları tespit etmeye çalıştık. Bir plan dâhilinde muhtarlarımızın aramaları dev ediyor.

* Parti üyelerimize ve yakınlarımıza koronavirüsten korunma ile ilgili gerekli bilgi paylaşımlarını yaptık.

 

“DİYARBAKIR HALKI MİSAFİRPERVERDİR”

Diyarbakır Saadet Partisi İl Başkanlığının Diyarbakır hedefleri nelerdir?

Fesih Bozan: Her şeyden önce, huzur, barış, refah, alt yapı üst yapı çevre düzenlemeleri, üreten ve rahat ulaşım gibi her yönüyle yaşanabilir bir Diyarbakır'ın oluşması istiyoruz.

* Peygamberler ve Sahabeler diyarı, Diyarbakır'ımız tarihi, kadim ve mübarek bir il olma hesabıyla doğru tanıtılması dışarıdaki kötü imajını silinmesi gerekir. 

* Diyarbakır’ımızın huzur ve barış ortamın oluşması

* Diyarbakır'da yaşayan bütün vatandaşlarımızın refah seviyesinin yükseltilmesi için, üretim ve istihdamın için gerekli yatırımların yapılması, Diyarbakır’ımızda Ham Maddesi Olan ürünlerden,

Buğday var, Makarna Fabrikası yok

Pamuk var, İplik ve Kumaş fabrikası yok

Domatez var, salça fabrikası yok.

Özel sektör bu fabrikaları kuramadığına göre siz kurun ki, hem istihdam hem üretim olmuş olsun.

* Diyarbakırın tarihi yapısı, Peygamberler ve sahabeler diyarı olma özelliğini dışarıda iyi tanıtarak iç ve dış turistleri çekerek inanç turizmi yönünde geliştirmek, bu vesile ile ilimizin tanıtılması ve ekonomisine katkı sağlanması

* Diyarbakır bölgemizin en büyük ve gelişmiş ili olma hesabı ile çevre iller için ticaret merkezi olmasını sağlanmalı

* Diyarbakır'ın kültürel yönünü, mahalli yemek çeşitlerini karpuz ve tatlılarını ve her şeyden önemlisi Diyarbakır halkının misafirperverliğini Türkiye'ye ve dünyaya tanıtılması gerekiyor.

 

“AŞA VE HUZURA İHTİYAÇLARI VAR”

Diyarbakır gündemi hakkında söylemek istediğiniz?

Fesih Bozan: Diyarbakır gündemi olarak vatandaşın en büyük sıkıntısı, sorunu tabii ekonomik anlamda işsizlik, geçim sıkıntısı ve bunun sonucu olarak vatandaşlarımızın mevsimlik işçi olarak diğer illere gitmesi ve esnafın iş yapamaması. Türkiye'de her ne kadar yüzde 13.2 tır işsizlik rakamı veriliyorsa da Diyarbakır'da işsizlik oranı  %20'ler üzerinde olması gerek. Tahmini 150.000 civarında işsiz var.

Maalesef İktidarın bölgemizde var olan üretimler yerine sürekli betonlaşmaya ve asfalt yaparak Diyarbakır’a hizmet ettiklerini iddia ediyorlar. Bu doğru bir yatırım değildir. Elbette bizim hem Diyarbakır hem de Türkiye’de yola-köprüye ihtiyaç vardır ama ilk etapta insanların işe, aşa ve huzura ihtiyaçları var.

 

“SÜMER HALI KAPATILDI YERİNE PARK YAPILDI”

Özellikle bizim Diyarbakır’da yapmış olduğumuz. Necmettin Erbakan Hocanın 1974-77 yıllarında açmış olduğu temeller ve faaliyete giren fabrikalar var. Örneği iplik fabrikası AK Parti döneminde satıldı, yerine inşaat yapıldı. Tütün fabrikası kapatıldı, şuanda tütünlerin konulduğu binalar açık cezaevi yapıldı. TEMSAN atık durumda yani 10 bin çalışma kapasitesi olan bir yer şuan da 106 kişi civarında kişi çalışıyor. Sümer halı kapatıldı yerine park yapıldı. Ergani çimentosu satıldı yani özelleştirildi. Şimdi böyle bir surumda millet ne yapacak, kahvede oturacak yâda batıya işçi olarak gidecektir.   

  

“TÜRKİYE GÜNDEMİNDE KONUŞULACAK ÇOK ŞEYLER VAR”

Türkiye gündemi hakkında söylemek istediğiniz?

Fesih Bozan: Türkiye gündeminde konuşulacak çok şeyler var ama belli başlı birkaç maddesini sayacak olursak; İktidar Partisi’nin kutuplaştırıcı, ayrıştırıcı, ötekileştirici ve hamaset bir dil kullanması, kendileri ile beraber çalışmayan herkesi terörize ilan etmesi, Bu da halk arasında hedef gösterme kin ve nefret tohumları atılmasına neden oluyor.

 

Yine Türkiye’nin en büyük problemlerinden biri Adalet mefhumunun aranır hale gelmesidir.  İktidar tamamıyla kendisini koruma ve güçlü kılacak olan kararların çıkmasıdır.

Kürt Meselesi ve Terör: Kürt meselesini terör meselesinden bağımsız olarak değerlendirmek gerekiyor.  İnsan Hakları, Terör, Ekonomi ve Uluslararası bağlantılar çerçevesinde siyasi, kültürel, sosyolojik olarak değerlendirmek. Kürt halkının, insani ve İslami olan haklar, insan yerine konulma, potansiyel suçlu muamelesi görme, iradesine saygı, anadilde eğitim ve kültürünü yaşama ve yaşatma gibi hakları terör bahanesiyle askıya alınmaması.

 

* Kayyumlar: Hem yerel seçimlerin yapılması hem milletin iradesinin öneminden bahsi edilmesi sonrası Bölgedeki HDP’li Belediyelere teröre destek bahanesiyle kayyumların atanması Milletin iradesini tanımamaktır. Elbette hiç bir seçilmişin suç işleme ve suça destek olma gibi bir hakkı olamaz. Suç işleyen kim olursa olsun bağımsız mahkemeler tarafında gerekli cezalar verilebilir. Ama iddialara dayalı ve kesinleşmiş bir mahkeme kararı olmadan belediye başkanlarının görevden alınması belediye meclislerinden seçimle değil kayyum atanması milletin iradesini gasp etmek ve çifte standart uygulamaktır. Önceki seçimlerde de halk kayyumlardan memnun olmadığını seçimlerde göstermiştir.

 

* Ayasofya: Ayasofya cami olarak ibadete açılır siyasi gündem yapılmaz. Meclis çoğunluğu kendilerinde Başkan kendileri Tüm yetkiler Akp İktidarında olduğu halde topu Danıştay’a atıyor. Ayasofya yıllarca cami olarak kullanılmış ve Cumhuriyet döneminde müze olarak çevirtilmiştir. Nasıl ki daha önce müze olarak birisi karar vermişse, bugünküler de karar alarak camiye çevirebilirler.

Editör: TE Bilisim