Diyarbakır'da damaklarda tat bırakan ve sıcak havalarda en çok kullanılan geleneksel kent içi içeceklerinden meyan kökü şerbetine rağbet artmaya başladı. Vatandaşların son günlerde sıkça buzdolaplarında bulundurduğu meyan kökü şerbetinin fiyatları da merak konusu oldu.

2 LİTRE 50 LİRA

Diyarbakır'da daha çok su şişesinden satılan şerbetler daha avantajlı olmakla birlikte, vatandaşların da uygun gördüğü yöntemlerden biridir. Diyarbakır'da 2 litrelik su şişesine bırakılan meyan kökü şerbeti 50 liraya satılırken, 0.5 litrelik su şişelerine bırakılan meyan kökü şerbeti ise 20 liradan tüketiciye sunuluyor.

DİYARBAKIR MEYAN KÖKÜ ŞERBETİNİN FAYDALARI 

Tarihi Osmanlı’dan çok öncesine dayanan meyan kökü, şeker olarak Avrupalıların gözdesiyken, Eski Mısır Uygarlığı’nda şifa niyetine kullanılmış. Diyarbakırlılar ise yaz günlerinin serinletici lezzeti şerbetiyle sevdikçe tüketiyor. 

Diyarbakır'da sıcaklıklar 10 derece düştü! Dolu yağdı Diyarbakır'da sıcaklıklar 10 derece düştü! Dolu yağdı

Diyarbakır sokaklarında “serinletici bir içecek” namıyla satıl meyan şerbeti, M.Ö. 2800’lere, Hititlere, Sümerlere kadar uzanıyor. Eski Çin, Hint tıbbında da çok değer gören meyan köklerinin bugün hâlâ Uzak Doğulu bilim insanlarınca AIDS gibi birçok hastalığa karşı etkileri üzerinde araştırmalar yapılıyor.

Muhabir: Devrim AKTÜRK