Diyarbakır Sur ilçesindeki Urfakapı’da yayaların kullandığı kapı girişinin üstüne konulan bazalt taşlı lentoda büyük çatlaklar oluştu. Mücadele gazetemizin, dün yayınladığı “Restore edilmişti! Urfakapı'daki taşıyıcı çatladı” haberine ilişkin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Mehmet Karaaslan açıklama yaptı.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Diyarbakır Surları’nda 3 yılı aşkındır Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları devam ediyor. Restorasyon kapsamında içinde burçların da yer aldığı surların büyük bir bölümünde çalışmalar tamamlanırken geri kalan bölümünde ise onarım çalışması sürüyor. Diyarbakır Surlarının Urfa Kapı bölgesi ve Urfakapı yaya geçidinde başlatılan restorasyon çalışması geçtiğimiz ay tamamlandı.

Diyarbakır Surları Urfakapı (4)

Restorasyon öncesinde yaya geçişlerine açık olan ancak restorasyon sonrasında kapatılan Urfakapı yaya geçidi girişinin üstündeki bazalt taşlı taşıyıcı lentoda görülen çatlaklar vatandaşı tedirgin etti. Mücadele Gazetemizin, dün sitesinde yayınladığı “Restore edilmişti! Urfakapı'daki taşıyıcı çatladı” haberine ilişkin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Mehmet Karaaslan ve Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Koç’dan açıklama geldi.  

Diyarbakır Surları Urfakapı (2)

Konu ile ilgili Mücadele Gazetemize açıklamalarda bulunan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Mehmet Karaaslan, söz konusu lentonun daha önceden orada olduğunu ve çatlakların da çok eski olduğunu söyledi.  Surların çok eski bir tarihe dayandığını dile getiren Karaslan, surlarda yapılan restorasyon ve müdahalelerin çeşitli üniversitelerdeki teknik uzmanların görüş, bilgi, fikir ve yönlendirmesiyle yapıldığını belirtti. Çatlak oluşan söz konusu lentonun sonradan orya konulmadığını kaydeden Karaslan, çatlak oluşan lentoya yapılan müdahaleye ilişkin şu bilgiyi aktardı:

Diyarbakır Surları ilan sitesine döndü! Diyarbakır Surları ilan sitesine döndü!


“Lentonun özgün olduğu ve çatlağın eski olduğu, daha önce lentoya niteliksiz profil demirleri ile destek yapıldığı ancak restorasyon ile birlikte uzman hocaların raporuyla hazırlanan ve Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanan müdahale projeleri sonrası 10 mm kalınlığında ve 250 mm genişliğindeki 2 metre boyundaki paslanmaz çelik plaka lentoya üstten ankrajlar vasıtasıyla tutturulmuştur. Ankraj olarak 12 mm çapındaki ve 170 mm boyundaki nervürlü donatı kullanılmıştır. Ankrajlar tek yöne düşey değil, farklı yönlerde eğimli olarak her taşa ekilmiştir. Böylece ankraj ile plaka arasında sadece kimyasal değil mekanik tutunma da sağlanmıştır. Lento taşları arasındaki derzler hidrolik kireç esaslı derz dolgusu ile doldurulmuştur. Mesnetlerde mevcut olan büyük çatlakların içi basınçlı hava ile temizlenmiş, epoksi ile sağlam ve sürekli hale getirilecektir. Böylece lento kendi ağırlığı altında gerekli diyagonal basınç çubuğunu oluşturabilecektir. Lentonun üzerinde artık bir yük bulunmamakta, yapılan gözlemler de şu ana kadar çatlaklarda bir açılma olmadığını göstermektedir. Restorasyon çalışmaları sonrasında geçişin kullanımı güvenli olup bazalt lentoya daha hassas bir koruma bilinciyle gerekli müdahale yapılmıştır.

DİYARBAKIR RÖLÖVE VE ANITLAR MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN AÇIKLAMA
Gazetemize konuşan Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Koç ise konu hakkında şu bilgileri aktardı:

Urfakapı’da yayaların kullandığı kapı girişinin üstüne konulan bazalt taş lentodarestorasyon öncesinde var olan çatlakların sağlamlaştırılması yönünde onarım yapılmıştır. Lento Taşını değiştirmek yerine orijinal özgün olanın korunmasına karar verilerek restore edilmiştir. Restorasyon sonrası oluşan herhangi bir çatlak söz konusu değil. Çatlaklar çok eskiden vardı. Gerek yapı, gerekse yayaların kullanımı açısından herhangi bir risk yoktur. 2015 yılından bugüne kadar Diyarbakır Surlarında yapılmış ve yapılmakta olan bütün restorasyon faaliyetlerinde surun en küçük yapı taşına varana kadar en üst düzeyde özenli ve hassas bir şekilde yürütülmektedir. Unesco uzmanlarının alanda yaptıkları misyon ziyaretinde vesonrasında hazırladıkları raporlarda üstün övgüyle çalışmalardan söz etmeleri bunun en güzel kanıtıdır.” dedi.

Bu arada Urfakapı yaya geçidi girişinin bir tarafı söz konusu restorasyon çalışması sırasında kapatıldığı, Sur ilçesine bakan tarafının ise açık bırakıldığı görüldü.

Muhabir: Orhan YALÇIN