Bağlar Demokrasi Platformu, ilçenin hizmet açısından ikiye bölündüğünü öne sürerek belediye ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne çağrıda bulundu. Bir araya gelen platform üyeleri, “Sahipsiz bir ilçe Bağlar ikiye bölündü bir taraf kaderine terk edilmiş, diğer taraf hizmette Türkiye sıralamasında. Yoksulların yaşadığı mahalleler hizmetten yoksun metruk yapıların çoğaldığı gasp uyuşturucu fuhuş ve çeteleşmelerle halk yaşamdan umudunu kesmiş durumda sessiz kalma şehrine yurttaşına geleceğine sahip çık” çağrısında bulundu.

BAĞCILAR MAHALLESİ 
Eski Bağlar diye tabir edilen Kaynartepe, Muradiye, Fatih, Körhat, Yunusemre mahalleleri yıllardır kentsel dönüşüm beklerken, Bağcılar Mahallesi ise hem yapılan hizmetlerle dikkat çekerken hem de Türkiye’nin en kalabalık ilçesi konumunda yer alıyor.

Diyarbakır Bağlar’da bir esnafın camına astığı yazı dikkat çekti! Diyarbakır Bağlar’da bir esnafın camına astığı yazı dikkat çekti!

“FARELER SOKAKLARDA CİRİT ATMAYA BAŞLADI”
Açıklamayı okuyan Bağlar Demokrasi Platformu sözcüsü Emrah Altun şu ifadelere yer verdi: “Bulunduğumuz ilin bir çok sorunu vardır. Bu gün bir araya gelme sebebimiz ise şehrin kangrenleşen önemli bir sorunu, şehrin bir tarafı muazzam bir hizmet alırken diğer tarafı bu hizmetten yoksun. Sebep halen muamma olan kentsel dönüşüm, Diyarbakır Bağlar ilçesinin ilk yerleşim yeri olan mahalleler doğalgaz beklerken deprem ile bir çoğu evlerinden oldular. Sokaklarında temizlik beklerken her tarafları moloz yığınları ve çöplükler oluştu. Geceleri bir çok yerde fareler sokaklarda cirit atmaya başladı. Belediyeye neden ve çözümlerine dair daha önce yazdığımız şikayete rağmen gelişme olmadı.

ARTIK TEK BİR ÇÖZÜM VAR: YERİNDE DÖNÜŞÜM
Oda yerinde dönüşüm.... Çocukluğu bu mahallelerde geçen hayalleri olan halkın yenilenen yapılarda yaşamlarını sürdürmesi. Bu görev Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünden önce yerel belediyemize düşmekte. Acil olarak halka hizmet şiarıyla belediye meclisi toplanmalı ve Bağlar Kaynartepe, Muradiye, Fatih, Körhat, Yunusemre bölgesi imara açılmalı... Bu aradaki yapı sahipleri yerinde dönüşüm projelerine destek vermeye hazır yeter ki kendilerine al yapı değerin bu kadar git kendine başka yere denilmesin ki daha önce bu kendilerine sunuldu sadece burada oturmayan ancak tapu sahipliğiyle neden öyle yüzde 5’lik bir kesim kabul etti. Yüzde doksan beşlik kesimse ret etti. Çünkü kimsenin başka alanda yapı alacak gücü yok. Belediyelerimiz gerekli kararı alsın. Halk ister kendisi projesini getirtip onaylatarak yapısını dönüştürsün, ister herhangi bir kentsel dönüşüm firmasıyla ama bu karar halka bırakılsın. Yurttaşın talebi belli. Eğer bu gelişme sağlanır işe binlerce yurttaş yerinde dönüşüm sektöründe çalışarak iş imkanı bulacak bu da ayrıca şehrin ekonomisine katkı sağlamış olacak yurttaş kazanacak halk kazanacak şehir kazanacak. Depreme hazırlık yapılmalı halk kaderine terk edilmemeli her şeyi başkasından beklememeliyiz. Geleceğimize sahip çıkmalı yeni yaşam umudumuzu büyütmeliyiz.

ÖNCELİKLE NE YAPILMALI
1) İlçe belediye meclisi toplanmalı bu alanda imar kararı çıkarmalı 
2) Deprem dolayısıyla yıkılan ya da tehlike arz eden yapılar bir an önce yıkılmalı yıkılan alandaki molozlar temizlenip toprakla örtülmeli ve yeşilliklerle kaplanmalı
3) Yıkılan Polis Okulu alanı yeşil alan olarak yeniden halka arz edilmeli
4) Oluşan hasarlı sokak yolları artık düzeltilmeli bu konuda herkes üzerine düşen görevi yerine getirmelidir.”

Muhabir: Fatih Suruç