Diyarbakır’ın “Gaffar Babası” olarak bilinen eski emniyet müdürü şehit Ali Gaffar Okkan, bundan 24 yıl önce uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti. Tüm kent kendisini, “3310'dan karargâha. İki gündür şehirde teftiş yapıyorum ve meslektaşlarımın görev bilincinin olmadığını görüyorum. Bu benim ilk ve son uyarım. Diyarbakır halkına eziyet edeni yakarım!” anonsuyla tanıdı. Aradan geçen 24 yıla rağmen sevenleri tarafından anılmaya devam eden Okkan’ın adı, Diyarbakır’daki çocuklara verilmeye devam ediyor.

İçişleri Bakanı Yerlikaya, Gaffar Okkan’ın Yol Arkadaşını Unutmadı!-2

DİYARBAKIR’A ATANMASI VE İMZA ATTIĞI ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR

Eski Diyarbakır İl Emniyet Müdürü şehit Ali Gaffar Okkan’ın kentte yaptığı hizmetler ve imza attığı önemli çalışmalar bugün bile konuşulmaya devam ediyor. 18 Kasım 1997'de Diyarbakır İl Emniyet Müdürü olarak göreve başlayan Okkan, aynı anda İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümündeki lisans eğitimini tamamlayıp mezun olmayı başarmıştı. Gaffar Okkan Kars Emniyet Müdürü iken, PKK ve Hizbullah örgütlerinden olumsuz etkilenen Diyarbakır halkına emniyet müdürü olarak atanmıştı. Okkan, bir çatışma merkezi hâline gelmiş olan Diyarbakır'a gelişinden kısa bir süre sonra 3310 numaralı polis telsizinden yaptığı “Diyarbakır halkına eziyet edeni yakarım!” sözüyle önemli işlere imza atacağının sinyalini vermişti.

Gaffar Okkan-1

Aradan geçen 24 yıla rağmen unutulmayan ve spora verdiği kıymet nedeniyle de Diyarbakırspor başta olmak üzere pek çok spor kulübünün kıymet arz ettiği bir isim olan Okkan, kalplerdeki yerini korumaya devam ediyor.

DİKO duyurdu altın fiyatları çıkıyor! DİKO duyurdu altın fiyatları çıkıyor!

ALİ GAFFAR OKKAN KİMDİR?

Sakarya'nın Hendek ilçesinde doğan Gaffar Okkan, 1973'te Polis Akademisinden mezun olup İzmir'de bir süre komiser yardımcılığı ve komiserlik rütbeleriyle görev yaptıktan sonra sırasıyla Şanlıurfa ve Eskişehir il emniyet müdürlüklerinde hizmet verdi. 1993'te Kars'a emniyet müdürü olarak atanan Okkan, buradaki görevini dört yıl kadar sürdürdü. 1997'de ise, uzun süredir çeşitli militan örgütlerin faaliyetlerini sürdürdüğü Diyarbakır'a emniyet müdürü olarak atandı. Okkan, Diyarbakır'daki hizmet sürecinde şehrin güvenliğinin yanı sıra sosyolojik yapısı alanında da radikal yenilikler yaptı ve ardından Diyarbakır halkı tarafından sevilen ve saygı duyulan bir figür hâline geldi. Diyarbakır halkının güvenliğini sağlamak amacıyla terör örgütlerine karşı yoğun bir mücadele veren Okkan, 24 Ocak 2001 tarihinde, seyir hâlindeki makam aracına yapılan faili meçhul bir silahlı suikast sonucu beş polis memuruyla birlikte şehit oldu. Ölümünden sonra hatırası birçok alanda yaşatıldı, ismi pek çok Diyarbakırlı yeni doğan çocuğa ve mekâna verildi ve kendisini konu alan veya kendisinden bahseden diziler ve filmler yapıldı.

Diyarbakır'da Gaffar Okkan'ın Anıtı Önünden T

Muhabir: Devrim AKTÜRK