Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Kürt Dili Platformu Sözcüsü Şerefhan Ciziri, gazetemizi ziyaret etti. 50 milyona yakın insanın konuştuğu Kürtçe’ye karşı dil bilincinin oluşmasını dile getirenCiziri, dil konusunda birçok bilgi kirliliği olduğunu savundu.  

 

“KÜRTLER KENDİ DİLLERİYLE BÜYÜSÜNLER, DUYGULARINI AŞKLARINI, SOSYAL İLİŞKİLERİNİ DİLLERİYLE İFADE ETSİNLER”

Kürt Dili Platformu Sözcüsü Şerefhan Ciziri’nin gazetemize yaptığı açıklamalar şöyle; “Bir dil dünyaya açılan bir penceredir. Anadille ilgili aldığımız her şey anadilin süzgecinden geçiyor. Sen dünyaya o gözle bakıyorsun. Kimlik kazanıyorsun, kültürel değerlerine sahip çıkıyorsun. Düşünün bir kürt kendi edebiyatını bilmiyorsa, türküsünü bilmiyorsa, şiirini okuyamıyorsa, kendi anne babasının çevresinin konuştuğu dilden konuşmuyorsa bu çok büyük bir zaaftır, kayıptır. Gönüllü olarak Kürtçe konuşmak istemeyen olursa biz kimseyi zorlu konuşsun demiyoruz. Biz diyoruz ki Kürtlere zorla başka bir dil kabul ettirilmesin. Kürtler kendi dilleriyle büyüsünler, duygularını aşklarını, sosyal ilişkilerini dilleriyle ifade etsinler. Dil sadece kürler için değil, her ulus ve halk için önemlidir. Tarihte de biz bu dille var olmuşuz. Son dönemde anne-babasını suçlayanlarda var. Bana öğretmediler diye. Oda suç değil, insan öğrenmek istiyorsa basit yolları var. Bizde okullara gitmedik ama kendimize görev yaptık. 

 

“TÜRKİYE’DEKİ ÖNYARGILARIN KIRILMASI İÇİN DİL BİLİNCİNİN OLUŞMASI LAZIM”

Türkiye’deki Kürtçe’ye karşı önyargıların kırılması için dil bilincinin oluşması lazım. Birçok bilgi kirliliği var. Eskiden profesörler televizyona çıkıp Kürtçe bir dil değildir diyordu. Dil var-yok tartışması çok konuşuldu. Madem yok niye yasakladın, diyoruz bizde? Ama son yıllarda bu sert anlayış kırıldı. O anlayış terk edildi.”

Editör: TE Bilisim