Orhan YALÇIN-Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin, kentin batı taraflarında kalan dış ilçelere giden gelen vatandaşların ulaşımlarını kolaylaştırmak, şehir içi trafik yoğunluğunu azaltmak amacıyla 3 sene önce Kayapınar ilçesinde bulunan Batı İlçe Otogarı’nı hizmete açmasının ardından, yıllarca şehiriçi ve şehirlerarası hizmet veren Yenişehir İlçesi Şehitlik semtindeki Doğu İlçe Garajı ise kaderine terk edilmiş durumdaydı. Konuya ilişkin daha önce gazetemize açıklamalarda bulunan ve Doğu İlçe Garajı’nın bakımsızlıktan döküldüğünü, Batı İlçe Otogarı’nın hizmete girmesiyle yolcuların Doğu İlçe Garajı’na uğramadığını dile getiren esnaf, garajın bakım ve restorasyonu için yetkililere çağrıda bulunmuştu. Yetkililerin Doğu İlçe Garajı ile hiç ilgilenmediklerini öne süren esnaf, “Batı doğu diye ayrım yaptılar. Oysa batıda olan hiçbir ilçemiz yoktur” diyerek tepkilerini dile getirmişlerdi.  Ancak aradan geçen zamana rağmen yetkililerin Yenişehir ilçesi Şehitlik semtinde bulunan Doğu İlçe Garajı için herhangi bir çalışma yapmadı. Bu nedenle kullanıma elverişsiz olduğu gerekçesiyle boşaltılmasına karar verilen uzun süredir doğu ilçelerine yolcu taşımacılığı yapan işletmeler, yarından itibaren merkez Kayapınar ilçesindeki Batı İlçe Garajından hizmet vermeye başlayacak.

 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kentin batı taraflarında kalan dış ilçelere giden gelen vatandaşların ulaşımlarını kolaylaştırmak, şehir içi trafik yoğunluğunu azaltmak amacıyla inşa ettiği ve  9 Temmuz 2018’de hizmete açtığı Batı İlçe Otogarı, 7 ilçe ve 5 mahalleye ulaşım sağlayacak şekilde hizmet veriyor.  Diyarbakır Şehirlerarası Terminal İşletmeleri’nin (DİŞTİ) bitişiğinde yer alan Batı İlçe Otogarı ,“Ergani, Çüngüş, Çermik, Dicle, Eğil, Kocaköy, Silvan ilçeleri ile Bismil Eski Yolu, Sarıca, Kaygusuz, Özekli, Dede ve Meydan Mahallelerine seferler düzenliyor.

 

Konuya ilişkin konuşan daha önce gazetemize önemli açıklamalarda bulunan Çevre il ve ilçe Otogarı Dernek Başkanı Günay Mehmetoğlu, “Covid 19 yani virüs döneminde Seyahat kısıtlaması nedeni ile çevre il ve ilçelerden gelen münübüs ve yarım otobüsler bölgenin Merkezi olan Diyarbakır’ımıza yaklaşık 1000 araç düzenli ve günü birlik olarak Hizmet ediyorlar. Virüs salgını nedeni ile 220 aracım 2 ay boyunca kontak kapatmak zorunda kaldık. Bizi maddi olarak büyük bir zarara uğrattı. Yaklaşık Bir milyon iki yüz bin TL aylık zararımız oldu. Kendi firmamı örnek göstersem günlük sefer sayımız corona dan önce 60 veya 70 araç düzenli olarak Batman’a gider ve gelirdi bu yaklaşık 1100 yolcu kapasitesi demektir. Bir ilin Diyarbakır’a olan yolcu net sayısını size söylüyorum ve bununla beraber yaklaşık 12 il ve o illerin ilçeleri Diyarbakır’a gelip gidiyorlardı. Ama şimdi seyahat kısıtlaması yasağı kalktığı halde günlük Batman iline en çok 15 veya 20 araç göndere biliyorum ruhsat kapasitenin yarısı yani 8 yolcu ve kişi başı 25 TL ile hizmet vermekteyiz” demişti.

 

 

Koronavirüs salgınına İçişleri Bakanlığı’nın genelgesiyle otobüs firmalarının yolcu taşıma kapasitesinin yüzde 50’si oranında yolcu kabul etmesi ve seyahat kısıtlaması kararının kendilerini perişan ettiklerini iddia eden Doğu İlçe Garajı esnafı,  yıllarca burada şehiriçi ve şehirlerarası hizmete veren birçok esnafın kontak kapattığını ve bu yüzden çok büyük zarara uğradıklarını ifade etmişlerdi.  

 

İLÇE OTOGARI İLE İLGİLİ DAHA ÖNCE YAPTIĞIMIZ HABERİ OKUMAK İÇİN LİNKİ TIKLAYINIZ

Editör: TE Bilisim