Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Süleyman Serdar Budak, kent ekonomisini nasıl kalkındıracakları ve işsizlik sorununu nasıl çözecekleri üzerine kafa yorduklarını ve vatandaşların dertleriyle hemhal olduklarını ifade etti. Diyarbakır’ın terör olayları nedeniyle son 40 yılını bir travma içinde geçirdiğine işaret eden Başkan Budak, “Hamdolsun ki son 3 yıldır şehrimizde huzur ve güven ortamı var. Diyarbakır huzur bulursa bütün Türkiye huzur bulur” dedi.

 

Başkan Budak, kentteki ekonomik sorun ve işsizlik, Sur’daki çalışmalar, yapımı süren Silvan Barajı, evlat nöbetindeki ailelerin durumu, partilerinin kentte ve ülke de yaptığı çalışmalar hakkında kendisine yönelttiğimiz soruları şu şekilde yanıtladı.

 

 

1) Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Süleyman Serdar Budak: 1970 Diyarbakır doğumluyum. Veteriner hekimim.  2001’den Ak Parti’nin kuruluşundan beri görev alıyorum. 3 dönem Yenişehir ilçe başkanlığını yaptıktan sonra 2018’de Cumhurbaşkanımızın iltifatlarıyla Diyarbakır İl Başkanlığına seçildim.

 

“SİVİL BİR ŞAHIS İLK DEFA BÖYLE BİR PARTİYE, BÖYLE BİR ÖRGÜTE KAFA TUTTU VE DİRENDİ”

2) Diyarbakır Anneleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

Süleyman Serdar Budak:HDP önünde Hacer annenin başlattığı bir eylem oldu. Çocuğunu HDP’nin dağa gönderdiği kanaatindeydi ve gitti. HDP’nin önünde oturdu. Bir devrim yaptı aslında. Sivil bir şahıs ilk defa böyle bir partiye, böyle bir örgüte kafa tuttu ve direndi. Hamdolsun oğlunu da onların elinden kurtardı. Bu süreçte birçok aile çocuğuna kavuştu. Umut ediyoruz ki bütün çocuklar aile ocaklarına tekrar gelsinler. Anneler çocuklarının HDP’nin dağa gönderdiği inançtalar. Bu vesileyle HDP’ye karşı bir direnç gösteriyorlar. Son derece saygı duyuları bir eylemdir. Ben canı gönülden onların yanındayım. Tabi bizim onlarla bir organizasyonumuz mevcut değildir. Onları dışarıdan destekliyoruz. Eylemleri inşallah sonuç alıncaya kadar devam eder. Bu tür sivil eylemlerin ciddi anlamda emniyetleri var.

 

Sadece bir gün ben ziyaretlerine gidebildim. Kendileri beni davet etmişlerdi. Sayın Cumhurbaşkanıma bir atkı örmüşlerdi. Atkıyı teslim etmek istiyorlardı. Gidip aldım ve cumhurbaşkanına da selamlarını ileterek teslim ettik. Cumhurbaşkanımızda onlara selam ve sevgilerini gönderdi.

 

“VATANDAŞLARIMIZIN DERTLERİYLE, ÇİLELERİYLE HEMHAL OLUYORUZ”

3) AK Parti Diyarbakır İl Başkanlığının çalışmaları nelerdir?

Süleyman Serdar Budak:Bizim parti teşkilatı olarak 130 bin üyemiz var. Üyelerimizle temas kurmak, aidiyetlerini, partiyle diyaloglarını sağlamak ve partinin misyonunu anlatmaktır. Bununla birlikte iktidarda olma hasebiyle vatandaşımızın birçok problemi de bize geliyor. Bizde bu problemlerin çözümüyle ilgili vatandaşla devlet arasında köprü vazifesi görüyoruz. İnsanımız tabi edebinden adabından dolayı kolay kolay devlete gitmek istemiyor. Birçok problemi bizlerle iletmek istiyor. Vatandaşlarımızın dertleriyle, çileleriyle hemhal oluyoruz ve onlara çözüm üretmeye çalışıyoruz.

 

Bizim 13 bin civarında 65 yaş ve üstü üyelerimiz var ve bunları pandemi sürecinde telefonla arayarak bir ihtiyaçlarının olup olmadığını sorduk. Kadın ve Gençlik kollarımızla seferber olduk. Önce üyelerimizle sonrasında bütün vatandaşların dertleriyle hemhal olmaya çalıştık. Çok iyi bir telefon trafiği yaşadık ve bizlerde ‘Evde Kal’ çağrılarında bulunduk. 65 yaş ve üstü üyelerimiz bittikten sonra diğer üyelerimize geçtik. Bütün üyelerimizi arayarak hem güncelleme yaptık hem de onların dertleriyle hemhal olduk.  

 

“SUR’UN TAMAMI AÇIK HAVA MÜZESİNE DÖNÜŞECEKTİR”

4) Sur’da yapılan çalışmaların son durumu nedir?

Süleyman Serdar Budak:Sur, Diyarbakır’ın kalbidir. Her köşesi her taşı tarih kokan bir yerdir. Maalesef terör örgütü burayı yakıp yıktı. 6 mahalle kökten harap edildi. PKK terör örgütünün bu ülkeye bu insana ve bu şehre yapmış olduğu çok ciddi bir zarar oldu. Bütün o tarihi ve kültürel değerlerimizi acımadan insafsızca harap ettiler. Ak Parti hükümeti olarak oranın imarı için çalışıyoruz. Biliyorsunuz ki tescilli ve tarihi yapılar hemen hayata geçirilemiyor. Tarihi değer taşıyan yerler, iğneyle kuyu kazarcasına dikkatli olunup yapılması ve onu kendi değerinden bir şey yitirmeden tekrar onarılması gerekiyor. Bunun içinde biraz zamana ihtiyaç var. Çalışmalar bittiğinde Sur’un tamamı açık hava müzesine dönüşecektir.  

 

“DİYARBAKIR HUZUR BULURSA BÜTÜN TÜRKİYE HUZUR BULUR “

5) Diyarbakır hedefleri nelerdir, özellikle ekonomi ve ulaşım alanında?

Süleyman Serdar Budak:Diyarbakır maalesef son 40 yılını bir travma içinde geçirdi. Diyarbakır gibi kadim ve 33 medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir şehirdir. Kendi nüfusunun 3 katını kırsaldan göç aldı özellikle 90’lı yıllarda. Hamdolsun ki son 3 yıldır şehrimizde huzur ve güven ortamı var. Ve şimdi asıl gündemimize geri döndük. Daha önce 1. gündem maddesi terör, güvenlik ve hendek olaylarıydı. Şimdi sokaktaki vatandaşa da sorsanız, bize de sorsanız 1. gündem maddemiz işsizlik ve ekonomik sıkıntılardır. Diyarbakır tabi çok önemli bir şehirdir. Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biridir. Diyarbakır huzur bulursa bütün Türkiye huzur bulur kanaatindeyim. Bizlerde tabiri caize paçaları sıvadık ve artık bu gündem içerisinde Diyarbakır’ın ekonomisini nasıl ileriye götürürüz, işsizlik sorununu nasıl çözeriz diye kafa yoruyoruz.

 

“SİLVAN BARAJI PROJESİ 300 BİN İNSANA İŞ SAĞLAYACAKTIR”

Organize sanayide artık yer yok. Yatırımcılar ciddi anlamda gelmeye başladı. İhtisas organize sanayide 56 firma temelini attı. 8 tanesi faaliyettedir. Birkaç aya hepsi bitecektir ve yaklaşık 16 bin insanımız orada istihdam edilecektir. Ayrıca Türkiye’nin ve Diyarbakır’ın en önemli projelerinden olan Silvan Barajı yaklaşık 2,5 milyon dönüm araziyi sulayacaktır. Bu demek oluyor ki bütün Türkiye’yi çok ciddi anlamda pozitif olara etkileyecektir. Bileşenleriyle birlik de 300 bin insana iş sağlayacaktır. Bu demektir ki tersine göç başlayacaktır.

 

Diyarbakır’ın iki özelliği de vardır ki hem inanç hem de sağlık turizmine merkez olabilecek niteliktedir. Dünyanın belki de hiçbir yerinde yoktur ki, iki Peygamberin yan yana yattığı bir şehir. Diyarbakır öyle bir şehirdir. 500’ün üzerinde sahabe kabri ve 27’sinin fetih esnasında şehit olduğu bir şehirdir.        

 

“99 DEPREMİ YARDIMLARIYLA MEMUR MAAŞLARI ÖDENMİŞTİ”

6) Son olarak eklemek istediğiniz?

Süleyman Serdar Budak:Hamdolsun 18 yıldır iktidardayız.  AK Parti’nin öncesi ve sonrası durumu arasındaki farkı belki gençler bilmez; ama bizim yaştakiler çok iyi biliyoruz. Bütün alanlarda devrimler yapıldı. Ulaşımda, sağlıkta, eğitimde, sosyal devlet aşamasının birçok konusunda devrimler yapıldı. Her gün yapılmaya da devam ediyor. Ben 99 yılını çok iyi hatırlıyorum. O zamanlar nasıl olurda ülkeyi terk ederim in hesabı yapılıyordu. Devlet kendi memurunun maaşını ödeyemez hale getirilmişti. 99 depremi yardımlarıyla memur maaşları ödenmişti. Şimdi ise hamdolsun ki Dünyanın her tarafına yardım edebilecek bir güçteyiz. Özellikle gençlerimizin daha çok çalışması gerekiyor. Ülkemizi daha iyi bir noktaya taşımak için tabi hepimize görev düşüyor. Çalışmalıyız, daha çok çalışmalıyız. Yarının geleceklerini daha iyi bir noktaya getirmeliyiz hep beraber.

Editör: TE Bilisim