Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde bulunan tarihi Malabadi Köprüsü’nde 10 yılı aşkındır temizlik ve rehberlik gönüllüsü olarak çalışan Abdulsamet Islanmaz, geçen yıl yaz ayında Malabadi Köprüsü’ne yaptığı ziyaret sırasında tanıştığı Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu’nun talimatıyla işe alındığını savundu. 4 kız, 4 erkek babası olan Abdulsamet Islanmaz, Vali Beyin Malabadi’yi gündemine alıp sit alanı ve tanıtımına daha çok fayda sağlayacak turistik mekânlarında olacağını söyledi.

 

 

İsmini Malabadi Köprüsü'nden alan Malabadi köyünde yaşayan Abdulsamet Islanmaz, yaklaşık 10 yıldır köprünün gönüllü tanıtımını yapıyor. Kendini Malabadi turizmine adayan Islanmaz, önce kendi imkanları ile İngilizceyi öğrendi. Bir süre sonra bölgeye Rus turistlerin de geldiğini gören Islanmaz, kendini ve köprüyü tanıtacak kadar da Rusça öğrenip, Malabadi Köprüsü'nün tarihini turistlere aktarıyor. Malabadi adına yazılan şarkıyı da bu dillere çeviren Islanmaz, turistlere şarkıyı okuyarak güzel vakit geçirmelerini sağlıyor. 10 yıldır hiçbir karşılık beklemeden gönüllü turizm elçiliği yapan Islanmaz, Vali Karaloğlu’nun Malabadi Köprüsü ziyaretinde kendisiyle tanıştıktan sonra talimat vererek Silvan Belediyesi tarafından işe alındı.

 

“GÖNÜLLÜ ÇALIŞIP TEMİZLİK YAPTIM SONUNDA MÜKAFATINI ALDIM”

 10 yıldır gönüllü olarak çalışıp sonrasında Vali Karaloğlu talimatıyla işe alınan Abdulsamet Islanmaz, “Ben yaklaşık 10 yıldır gönüllü olarak Malabadi Köprüsü’nde gönüllü olarak tanıtım yapıyorum. Çevre temizliği ile tarihimize de sahip çıkıp buradaki sokak hayvanlarına da besliyoruz. Vali Bey köprü ziyaretinde kendisine de tarihimizi ve kendimi anlattığımda sağolsun beni işe aldı. Birçok kişi benimle dalga geçerdi burada gönüllü çalışıp temizlik yaptığım için ama bakın sonunda mükafatını aldım. Vali Bey Diyarbakır sevdalısıdır, biz de kendilerinden memnunuz. Bugün dışarıdan biri geldiğinde çevrenin temiz olduğunu gördüğünde memnun oluyor. Biz de burada çalışırken dışarıda gelen turistler bizlere buranın tarihini, geçmişini sorduklarında dilimiz döndüğünce buranın tarihini söylüyoruz, onlara Malabadi Köprüsü’nün o meşhur hikayesini sunuyoruz. Turistlerimize Türkçe, Kürtçe, İngilizce ve Rusça ile tarihi anlatıyorum. Bizler bu hizmetleri sunduklarımızda gelen tursitlerimiz bizden çok fazla memnun oluyoruz.”Şeklinde konuştu.

 

 

“VALİ BEY BÜTÜN MALABADİ’Yİ GÜNDEMİNE ALMIŞ DURUMDA”

Malabadi Köprüsü’nün sit alanı olarak turizme kazandırılması konusunda vali beyden söz aldığını da söyleyen Islanmaz, “Yolumuz Sayın Valimiz tarafından bir ya da bir buçuk aydır yapıldı. Sayın Vali Bey bizatihi gelip yolumuzu gördü, kontrol etti ve bütün yolların berbat olduğunu anlayınca çevreye olsun, yollara olsun el attı. Bu sayede hem köprümüze el attılar, hem de yollarımıza el attılar. Allah kendilerinden razı olsun. Sayelerinde biz de işe girdik. Biz öncesinde de can-ı gönülden hizmet ediyorduk, şimdi de hizmetlerimizi sürdürmeye devam ediyoruz. Vali Bey yakında sit alanı da yapacak, kendileri bu konuyu da ele alıp çalışmalarını yapmaktadır. Keza Sayın Vali Bey bütün Malabadi’yi gündemine almış durumda. Bu sebeple de bizler kendilerinden memnunuz. Yakında dünyanın bir ucundan insanlar gelecektir. Yerli ve yabancı turistler bu çalışmaları gördüklerinde Sayın Valimizi tebrik ediyorlar. Aynı şekilde halkımız da, vatandaşlarımız da her daim Vali Bey’e minnettarlar, müteşekkirler.” Dedi.

 

“ARTIK İNSANLAR ÖLMESİN, BURADA GELEN GİDENLER SEVDİKLERİNE KAVUŞSUNLAR”

Malabadi Köprüsü’nün efsane hikayesini anlatan Islanmaz, “Fatma ile Badi birbirine aşık oluyor, Fatma’nın ayağı kayıp boğuluyor. Badi kalkıp padişahın huzuruna gidiyor ve kendilerine, Padişahım burada bir köprü yapalım.’ diyor. Artık insanlar ölmesin, burada gelen gidenler sevdiklerine kavuşsunlar, Malabadi dediğimiz 39 metre yükseliyor, bir buçuk metrelik bir kemeri var ve 150 metrelik bir uzunluğu var. Aynı zamanda 2 oda var. Eskiden kervanlar gelip buralarda kalıyordu. Burası 1147 tarihinde yapılmış olup, 872 yıllık tarihi ve kadim bir köprüdür. Dünyanın en büyük taşlı kemeri olması dışında, uluslararası İpek Yolu olma özelliğini de taşımaktadır.Mervanlılar tarafından Artuklular yapmıştır. Batman Barajı olduğu için suyun kapasitesi böyle geliyor ama eskiden buraları sel alıp götürüyordu. O kadar tekniği gelişmiş olup, gelmiş ki bu asırda bir araya gelinse böyle bir köprüyü yapmalarına imkan dahil yoktur. Ayasofya Camii’nin kubbesi alınsa, buranın altına bile sığabilir.” Diye konuştu.

 

MALABADİ KÖPRÜSÜ’NÜN TARİHİ

1147 tarihli inşa kitabesine göre, Timurtaş b. İlgazi b.Artuk tarafındanArtukoğulları Dönemi'nde inşa ettirilen ve 12'nci yüzyıl Selçuklu Dönemi anıtsal mühendislik-mimarlık başyapıtlarından olan tarihi Malabadi Köprüsü, 40.86 metre açıklığındaki sivri ana kemeri ile dünyanın günümüze ulaşan en büyük kemer açıklığına sahip taş kemer köprüsüdür. Kemerin her iki yanından kervan ve yolcular için iki barınak oda da bulunmaktadır. Malabadi Köprüsü; üzerinde bulunan insan, güneş ve arslan figürlü kabartmaları ve bünyesinde bulunan barınağı, helası ile özgün ve az sayıdaki köprü örneklerimizdendir. Diyarbakır Tarihi Eserler Envanteri'ne kayıtlıdır. Malabadi Köprüsü 1989 yılında Silvan Belediyesi tarafından restore edilmiştir.  

Editör: TE Bilisim