Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Kurban Bayramı’na bir gün kala Diyarbakır’da bayram heyecanı ve hazırlıkları başladı. Ülke genelinde olduğu gibi Diyarbakır’da da koronavirüs salgını nedeniyle esnaf iş yapamadığından yakınıyor. Geçen Ramazan Bayramı’nda salgına rağmen işlerin az çok yine de iyi olduğuna dikkat çeken esnaf, bu bayramda işlerin durgunlaştığını açıkladılar. Koronavirüs salgını yüzünden vatandaşların dışarıya pek çıkmadığını belirten esnaf, çarşı-pazarda olanların da alışveriş yapmadığını sadece fiyat sorup hava almak için dışarıda dolaştıklarını belirttiler. Her bayram öncesi çarşı pazarda yoğunluk yaşadığını ve iş yaptığını belirten kent esnafı en kötü bayramını yaşadıklarını savundular.   

 

“BOŞ GEZEN ÇOK MÜŞTERİ VAR”

Merkez Sur ilçesinde ayakkabıcı Şeyhmus Taşek, “İş yapamıyoruz. Pandemi zaten bizi baya etkiledi. İlk başlarda herkes dikkat ederken normalleşmeden sonra kimse dikkat etmiyor. Boş gezen çok müşteri var.  Pandeminin ilk zamanlarında sadece alıcı müşteriler vardı şimdi herkes dışarıda. İş anlamında sekteye uğradık. Her zaman gelen gideni aratıyor. En kötü bayramlardan birini yaşıyoruz” dedi.

 

“SUR'UN YIKILMASIDA BİZİ ETKİLEDİ”

Sur ilçesi esnaflarından giyim satan Hasan Tanrıkulu ise, “Pandemiden dolayı işlerimiz çok durgundur. Eski bayramlara göre işlerimiz yarı yarıya düşmüş durumdadır. Bayramın geldiğini anlaşılmıyor, normal gün gibi olmuş. İş olmamasının diğer nedeni Sur’un yıkılması oldu. Bizim müşterilerimiz hepsi burada yaşayan insanlardı. Şimdi Gaziler veya Dicle kente gitmişler orada ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Diyarbakırlıların yerel esnafa destek olmaları gerekiyor” şeklinde konuştu.  

 

“DEVLETTEN HİÇBİR DESTEK DE ALAMADIK”

Bayramların vazgeçilmezi olan şekerlere de geçen bayrama göre rağbetin çok az olduğunu belirten esnaf Serdar Turan da, “Koronadan dolayı geçen bayramları yaşamadık. İnsanların korona korkusu piyasayı çok kötü etkiledi. Şekerler elimizde kaldı. Çarşı eski çarşı değil. Geçen senenin çarşısı bu senenin 2-3 katıydı. Yerli turist gelmiyor artık. Otobüslerle gelen turistler artık gelmeyince bizim vatandaşlar ise şeker almıyorlar. Kahve ikramı bile yapamıyoruz. Devletten hiçbir destek de alamadık” dedi.

Editör: TE Bilisim