Orhan YALÇIN

MÜCADELE HABER- Koronavirüs vakalarının artması sebebiyle Türkiye’de kısıtlamalar yeniden yürürlüğe girdi. Yeni kısıtlamalardan biri de 5 ve 6 Aralık’ta uygulanan sokağa çıkma kıstılaması oldu.  İçişleri Bakanlığı, valiliklere gönderdiği "Sokağa Çıkma Kısıtlamaları" konulu genelge kapsamında, yeni bir karar alınıncaya kadar hafta içi saat 21.00-05.00, hafta sonu cuma 21.00'den pazartesi 05.00'e kadar sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağını belirtmişti. Ülke genelinde olduğu gibi Diyarbakır’da da 56 saat süren ilk kısıtlamada soka ve caddeler boş kalırken cumartesi ve pazar günleri market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterdi.

 

Diyarbakır’da 2 günlük sokağa çıkma kısıtlamsının sona erdiği haftanın ilk gününde vatandaşlar dışarıya akın etti. Güneşli havayı da fırsat bilen bazı vatandaşlar park ve açık meydanlarda güneşin tadını çıkarırken, işlemlerini ve fatura tahsilatlarını yapmak için PTT ve bankalar önünde uzun kuyruk oluşturan bazı vatandaşların da sosyal mesafeyi dikkate almadığı görüldü. Merkez Sur ilçesinde bulunan ve adeta yığılmaların oluştuğu PTT ve bankalar önündeki görüntü, görenleri şoke etti. Sosyal mesafenin neredeyse sıfırlandığı PTT ve bankalar önünde oluşan duruma tepki gösteren kimi vatandaşlar, kurum görevlilerinin vatandaşları sosyal mesafe konusunda sıklıkla ikaz etmelerini ve tedbir almalarını istedi. 

 

“KURALLARA UYULMAZSA BU VİRÜS DAHA AĞIR SONUÇLARA YOL AÇABİLİR”

Kornavirüs slagını nedeniyle her gün  birçok can kaybının yaşandığına dikkat çeken vatandaşlar,  “Korona yüzünden maalesef her gün canlarımızı kaybediyoruz. Alınan tedbir ve kurallara uyulmuyor.  Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekipleri  sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu hafta sonunda Türkçe, Kürtçe ve Zazaca  yaptığı  anonsla  vatandaşları uyardı. İki günlük sokağa çıkma kısıtlamsının ardından PTT ve bankaların önü yine ana-baba günü, İğne atsan yere düşmez. Ama maalesef bugün o uyarıları dikkate alan yok. Buralarda  sosyal mesafe hiç yok. Hal böyle olunca alınan ek tedbirlerin  anlamı da maalesef pek kalmıyor ve ölümcül virüs buılaş riski de artıyor. Vatandaşlarımız alına tedbirler konusunda yeterince duyarlılık göstermiyor ve bazı kurum görevlileri de sosyal mesafe ve meske konusunda vatandaşları  yeterince uyarmıyor. Bizler artık bu alışık durma bir an önce son vermemiz gerekir yoksa bu virüs daha ağır sonuçlara yol açabilir” diyerek PTT, bankalar, park ve meydanlarda oluşan kalabalığa tepki gösterdiler. 

 

Editör: TE Bilisim