Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Diyarbakır’da olası bir depreme ilişkin bakanlığın herhangi bir çalışmasının olup olmadığını hazırladığı soru önergesiyle Meclise taşıdı.

Eren’in soru önergesinde şu ifade ve sorular yer aldı:

Aşağıdaki sorularımın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

6 Şubat Maraş depremlerinin üzerinden 6 ay 17 gün geçmesine rağmen birçok kentte yıkımın yarattığı derin etki devam ediyor. Vekili olduğum Diyarbakır’da 6 Şubat depreminden ciddi derecede etkilenmiş, 409 yurttaşımız yaşamını yitirmiş, 175 bina yıkılmış ve binlerce bina ise ağır ve orta hasar almıştır. Kentimizde yaşayan yurttaşlar yeni bir büyük depremin yaşanma ihtimalinden dolayı oldukça endişeliler. Hani ilçemizde ve son olarak Malatya’da 9-12 Ağustos arasında yaşanan depremler ve artçılar bu endişelerin boşa olmadığını açıkça ortaya koymaktadır. Son olarak Çevre Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi Eş Başkanı Nujiyan Yıldırım ve Jeoloji Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Şefik İmamoğlu, kamuoyuna verdikleri demeçte Diyarbakır'ın depreme hazır olmadığını, hasarlı binaların büyük risk yarattığını aktardılar.

Jeoloji Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Doç. Dr. Şefik İmamoğlu, kamuoyuna yaptığı açıklamada kentin çevresinde dört büyük fay hattı olduğuna dikkat çekerek “Her an her yerde deprem olabilir. Buna dikkat etmemiz gerekiyor. Merkez üssü Maraş olan depremler 250-300 kilometre mesafeye rağmen Diyarbakır’da ölümlere ve ciddi hasarlara sebep oldu. Diyarbakır ve daha yakınında gerçekleşecek olan bir deprem düşünürsek çok daha belirgin bir hasar vereceği ortada” dedi. Depreme yönelik önlemlerin yeterli olmadığını vurgulayan İmamoğlu, “Sağlıklı olmayan binaların depreme hazırlanması gerekiyor. Genel olarak Türkiye’nin her tarafında buna yönelik çalışmalar var fakat istenen hızda gitmiyor” dedi.

Çevre Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi Eş Başkanı Nujiyan Yıldırım da hasarlı binaların durumuna dikkat çekerek “Her an yıkıcı bir deprem etkisini yaratacak binlerce bina bulunuyor. Binlerce hasarlı, yorgun binanın çevre illerdeki artçı depremlerden dahi etkilenip yıkılma riskinin devam etmesinden kaynaklı Diyarbakır için kaygılarımız sadece olası depremlerden ibaret değildir. Boşaltılan ağır hasarlı binalar çevredeki yapılara, trafiğe ve insan yoğunluğuna yakın yerlerde bulunmaları nedeniyle tehlike oluşturuyor" dedi. Yıldırım ayrıca, Hani, Lice, Bingöl, Elâzığ gibi merkezlerdeki olası depremler Diyarbakır için ciddi risk oluşturduğunu, özellikle orta ve ağır hasarlı yapı sayısı düşüldüğünde acil ve ciddi politikalarla çözümlerin üretilmesi gerektiği vurgusunu yaptı.

Bu bağlamda;

1- Vekili olduğum Diyarbakır ilinin olası bir büyük depreme hazırlıklı olması için bakanlık olarak ne tür çalışmalar yapmaktasınız? Kentimizin deprem risk analizleri yapılmış mıdır?

2- Uzmanların Diyarbakır’ın yeni bir büyük depreme hazır olmadığı iddialarına ilişkin kamuoyunun endişelerini giderecek bir açıklama yapacak mısınız?

3- Maraş depremlerinin ardından kentimizde kaç bina ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı bina olarak tespit edilmiştir?

4- Maraş depremlerinin ardından şu ana kadar bakanlığınız ve bakanlığınıza bağlı birimlerce kaç ağır hasarlı binanın yıkımı gerçekleştirilmiştir?

5- Maraş depremlerinin ardından ilimizde orta hasarlı ve az hasarlı olan binaların kaçında güçlendirme ve yenileme çalışması yapılmıştır?

6- Kentimizde bulunan orta hasarlı ve az hasarlı binalarda yaşayan yurttaş sayısı kaçtır?

7- 6 Şubat depremlerinin ardından ilimizde orta ve az hasarlı binalarda yaşayan yurttaşlarımıza ne gibi destekler sağlanmıştır?

8- 2002 yılından günümüze Diyarbakır’da kaç bina imar affından yararlanmıştır? Kentimizde imar affından yararlanıp Maraş depremlerinde yıkılan bina sayısı kaçtır?

9- Ağır hasarlı binaların yıkımı sırasında asbest riskini en aza indirmek ve toz bulutunu azaltmak için ne tür yöntemlere başvurulmaktadır?

10- Depremlerin ardından kentte açığa çıkan barınma krizine yönelik şu ana kadar ne yapılmıştır? Kentimizde şu ana adar kaç deprem konutu inşa edilmiş ve yurttaşlara teslim edilmiştir?

11- Diyarbakır’da şu ana kadar kaç aileye deprem nedeniyle kira yardımı yapılmaktadır?”

Haber: Ejder Ediz IŞIK

Editör: Mücadele Gazetesi