Silvan ilçesi yakınlarında Batman Çayı üzerinde bulunan Malabadi Köprüsü, görkemli mimarisi ve taşıdığı efsanelerle yüzyıllardır ayakta duruyor. 1147 yılında inşa edilen Tarihi Malabadi Köprüsü, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan son çevre düzenlemesi ile tarihi köprünün çevresi ise her mevsim yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor.
TARİHİ KÖPRÜ TERK EDİLDİ: MADDE BAĞIMLILARININ MEKANI HALİNE GELDİ
Diyarbakır gibi her mevsim yerli- yabancı turistlerin ilgi odağı olmaya devam eden ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesinde yer alan Malabadi Köprüsü adeta kaderine terk edildi. Yaklaşık bir yıl önce sahi yolu da açılan bölgeyi ziyarete gelenlerin hem vakit geçirmesi hem de dinlenmesi için bırakılan bank ve oturma alanları ile salıncakların bölgeye gelen kimliği belirsiz bilinçsiz kişi ya da kişiler tarafından tahrip edilerek kırıldı. Bölgenin adeta madde bağımlılarının meskeni haline geldiğini söyleyen vatandaşlar, alanın yetkililer tarafından kaderine terk edildiğinden şikayetçi.
TARİHİ ALANA BIRAKILAN ÇÖPLER TEPKİ ALIYOR
Ayrıca her gün onlarca kişinin ziyaret ettiği tarihi Malabadi Köprüsü’nün görmeye gelenlerin attığı çöpler göze çarpıyor. Tarihi köprü ve çevresinde piknik yapanların bıraktığı atıklar hem insan ve hayvan sağlığı için hem de görüntü kirliliğine neden oluyor. Tarihi alana çöplerini atanlar, içtikleri içeceklerin boş kutularını atanlar tepkilere neden olurken, köprüye görmeye gidenlerin karşılaştığı çöp manzaralarına çözüm bekleniyor.
DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BİR YIL ÖNCE YAPMIŞTI
Her gün onlarca kişinin ziyaret ettiği Diyarbakır’daki tarihi Malabadi Köprüsü Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin 2023 yılında başlattığı ve yakın bir zamanda bitirdiği çevre düzenlemesi ile daha da cazip bir hale gelmişti. 4 bin metrekare alana yapılan sahil yolu ise ziyaretçilere eşsiz bir manzara sunarken, 20 bin metrekarelik alanda kafeterya, yürüyüş yolu, çocuk oyun alanı, seyir terası, kademeli oturma, balık tutma iskeleleri ve dinlenme alanları inşa edilmişti.