Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde bulunan Deve Geçidi Barajı, çevredeki 20 köyden 4 bin çiftinin en önemli su kaynağıdır. Son dönemde kuraklık endişesi yaşayan bölgedeki çiftçiler, Deve Geçidi Barajı’nda yıllık ihtiyacı olan 50 milyon metreküp su ihtiyacını karşılayamadığı için yaklaşık 35 milyon TL masrafla su takviyesi yapmak zorundaydı. Mart ayında yağan yağış sonrasında 20 milyon metreküp su miktarı olan Deve Geçidi Barajı, 111 milyon metreküp suya ulaştı. Böylelikle bölgedeki çiftçiler 35 milyon TL masraftan kurtulmuş oldu.

Konuya ilişkin gazetemize açıklamalarda bulunan Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, yağmurun çiftçinin yüzünü güldürdüğünü belirterek, kuraklığa karşı hükümetin gerekli tedbirleri alması çağrısını yeniledi.

“ÇİFTÇİNİN YÜZÜ GÜLDÜ”

İskenderoğlu’nun açıklamaları şöyle: “Son dönemde yağan yağmurlardan dolayı hepimiz çok mutluyuz. Yağmurla ile sonrasında çiftçinin yüzü güldü, renk geldi. Bugün itibariyle Deve Geçidi Barajı’nda 111 milyon metreküp su var. Yağmurlardan önce ise 20 milyon metreküp su vardı. Yani Mart ayı içerisinde ortalama 91 milyon metreküp yağmur suyu Deve Geçidi Barajı’na girmiş oldu.

“20 KÖYDEN 4 BİN ÇİFTÇİ FAYDALANIYOR”

Yaklaşık 20 köyden 4 bin çiftçinin faydalandığı 5 bin 800 hektar alana su takviyesi sağlayan Deve Geçidi Barajı’nda su seviyesinin artmasıyla çiftçinin elektrik maliyeti düştü.

“35 MİLYON TL BİR MASRAF OLACAKTI”

Yağmur yağmamış olsaydı ve Deve Geçidi Barajı’na su aktarmış olsaydık 1 dönüm maliyeti çiftçiye yaklaşık bin 200 lira olacaktı. Toplam da ise 35 milyon TL bir masraf olacaktı. Sulama birliğinin çiftçiye uyguladığı indirimli fiyatı olacaktı. Bu yağmurlarla birlikte çiftçi bu maliyetten kurtulmuş oldu.

“2 YILLIK SU İHTİYACI KARŞILANMIŞ OLDU”

Çiftçiye yıllık ortalama 50 milyon metreküp su gerekiyor, bu durumda çiftçinin 2 yıllık su ihtiyacı karşılanmış oldu. Yaz sıcağında 10 milyon metreküp suyun buhardan kaybolduğunu varsayarsak net olarak 100 milyon metreküp suyumuz bize 2 yıl yetecek. Çiftçi bayramdan sonra buğdayı sulayacak, yine bu ayın sonunda mısır ve pamuk ekimi yapılacak. Şuanda mısıra, buğdaya ve pamuğa 2 yıl yetecek suyumuz Deve Geçidi Barajı’nda var.

“KRAL KIZI BARAJI VE DİCLE BARAJI’NDA DA HATIRI SAYILI SULAR GİRDİ”

Bunun yanında Kral Kızı Barajı ve Dicle Barajı’nda da hatırı sayılı sular girdi. Onlarda da geçen aya nazaran yüze yüzü geçen su takviyesi oldu.

“HÜKÜMET YELKENLERİNİ TARIMA ÇEVİRMELİ”

Kuraklık adına bu yılı ne kadar kurtarsak da, önümüzdeki yıllarda yine kuraklık sorununu yaşamamak adına hükümet ve Tarım ve Orman Bakanlığı yüzünü ve yelkenlerini tarıma çevirmeli. Tarım olmazsa olmazımızdır. Bunun için hükümetin girdi maliyetlerini düşürüp, çiftçinin para kazanacağı bir şeklide üretimde ayakta tutması lazım. Bununla ilgilide sula projelerine yeterli desteğin sağlanması gerekiyor.”

METEOROLOJİ VERİLERİ

Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğünden derlenen bilgilere göre Diyarbakır’ın 1991-2020 yılları arasındaki Mart ayı yağış ortalaması 66,7 kilogram olarak kayıtlara geçti. Ergani 139,8, Çermik 118,6, Kayapınar 90, Deve Geçidi 109 kilogram olmak üzere Diyarbakır kent merkezi ve ilçeleri ortalama 72,35 kilogram yağış aldı.

Haber: Fatih SURUÇ

Editör: Fatih Suruç