Haber: Fatih SURUÇ
Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, bölgede yaşanan kuraklığa ilişkin gazeteme açıklamalarda bulundu. Bu yıl yaşanan kuraklığın son yılların en önemli kuraklık olduğuna vurgu yaşan İskenderoğlu, kuraklıkla ilgili önemli tedbirlerin alınması için hükümete çağrıda bulundu.
Yenişehir ilçesi Dokuzçeltik Mahallesi'ndeki pamuk tarlasında konuşan İskenderoğlu, kuraklığa ilişkin şöyle konuştu:
“KURAKLIK DİREK ÇİFTÇİYİ DOLAYLI YOLDAN İSE VATANDAŞI ETKİLİYOR”
“Bu tarihte şu anda buraya çamurdan dolayı ayakla girmek mümkün değildi. Şimdi ayakla girdik buranın içine ve gördüğü gibi ayakla girdiğimiz yere topraktan toz kalkıyor. Geçen hafta böyle çisintili çok zayıf yağmur yağdı o da gördüğünüz gibi zaten ayak tabanımız bile çamur olmadı ve bu büyük bir tehlike arz ediyor. Bu kuraklık direk çiftçiyi dolaylı yoldan ise vatandaşı etkiliyor. Dolayısıyla 85 milyon vatandaşımızı ilgilendiren büyük bir sorun şu anda tarımsal kuraklıkla karşı karşıyayız durum ciddi ve vahim.
“KURAKLIK DEVAM EDERSE ÇİFTÇİ EKEMEZ”
Eğer bu önümüzdeki 10-15 gün içinde de yeterli derecede yağmur yağmasa çıkış yapan buğday, arpa, nohut ve mercimek da maalesef ki kuruyacak. Yaklaşık olarak 45 gündür yağmur yağmamış. Mart ayının sonunda mısır, nisan ayının başı ve ortasında da pamuk ekeceğiz. Böyle olursa eğer kuraklık devam ederse çiftçi ekemez.
“ÇİFTÇİ OLARAK DERİN BİR ENDİŞE VE KAYGI DUYUYORUZ”
Kuraklığı 2020, 2021 ve 2022'de gördük ama 2023'ün değişik bir şey yani meteorolojide baktığımız zaman sadece önümüzdeki 10 gün sonra ayın 27'sinde falan bir yağmur görünüyor ama o yağar mı yağmaz mı ne olur bilmiyorum. Çiftçi olarak derin bir endişe ve kaygı duyuyoruz.
“KURAKLIKLA İLGİLİ NE TEDBİR ALDI?”
Amerika Meteoroloji Topluluğu 6 yıl önce Türkiye’nin de içine bulunduğu coğrafyada 8-10 yıl süren bir kuraklık olacağını belitti. Hükümet bu konuda ne tedbir aldı? Acil olarak kuraklıkla ilgili önemli tedbirlerin alınması gerekiyor. Hükümetin TARSİM’i yapamayan çiftçiler için bir fon oluşturması gerekiyor.
Pamuk ve mısırın çok fazla suyu tükettiği için hükümetin bakanlık tarafında acil olarak önce yağmurlama, ondan sonrada kısa vadede damlama sulamaya geçilmesi için çiftçiye verilip su kaynaklarının kullanımını minimum derecede indirmesi gerekiyor.”
İskenderoğlu, çiftçilere de çağrıda bulunarak 7 Şubat’ta sona erecek olan TARSİM sigortasını mutlaka yapmaları çağrısında da bulundu.