Dinimizde Hayvanlar

Ramazan ayını yaşadığımız bu günlerde dinimizde hayvanlar konusunda da naçizane birkaç kelime etmek gerektiğini düşünüyorum.

 

Din alimleri kadar tabi ki bilgim yok, ancak bu konuda yazılmış her türlü dokümanı, hayvanları seven ve onların da bizim kadar yaşam hakları olduğuna inanan ve onları elinden geldiği kadar korumaya çalışan birisi olarak okumaya çaba gösterdim.

 

Okuduğum her doküman mutlaka hayvanlara merhamet dinimizin temel kurallarındandır diye başlayarak devam ediyordu. Okuduklarımın arasında önemli bulduğum bölümleri sizlerle de paylaşmak istedim.

 

Enam Suresi 38 de: Yeryüzünde yürüyen hiçbir hayvan ve iki kanadıyla uçan hiçbir kuş yoktur ki onlar da sizin gibi birer ümmet olmasınlar. Biz kitapta hiçbir şeyi eksik bırakmamışızdır. Sonra onlar Rab’lerinin huzurunda toplanacaklardır.

 

Hiçbir varlık sebepsiz ve boşuna yaratılmamıştır. Canlı cansız tüm varlıklar Allah’ı tesbih edip, kendi doğalarınca Allah’a ibadet etmektedirler. "Rahmetime ulaşmak isterseniz, yarattıklarıma şefkat ve merhametle muamele ediniz." [Hadis-i Şerif ]

 

Peygamberimiz ise hayvanlara işkence yapan kimseleri Yüce Allah rahmetinden uzak tutsun. Yüce Allah kıyamet gününde bir serçeyi bile haksız yere öldüren kimseden hesap soracaktır demektedir. Dinimize göre hayvanların dövülmesi, işkence edilmesi, zevk için öldürülmesi, aç, susuz bırakılarak ölümlerine sebep olunması, nesillerinin tükenmesine göz yumulması haramdır. Unutmayalım Yüce Allah biz insanlardan, hayvanların gördüğü eziyet, aç ve susuz kalıp ölmelerinden dolayı da hesap soracaktır.

 

Hz.Peygamber, hayvanlarının bakımı ile bizzat kendisi ilgilenmiş, bunu bir küçüklük saymamış, hayvanlarına sırtındaki elbisesiyle onları yüzünü silecek ölçüde şefkatle davranmıştır. Bazı fıkıhçılara göre köpek haramdır. Ancak bu Peygamberimizin uygulamalarına aykırıdır. Abdullah İbn Ömer’in anlatımına göre Peygamberimizin mescidinde köpekler dolaşırdı ve buna rağmen orada namaz kılınırdı. Bu da gösteriyor ki köpeğin dolaştığı yer kirlenmiyor ve köpek haram değil dinimizin gereği olarak hayvanlara sefkat ve merhamet göstermeli, onların ihtiyaçlarını temin etmeli, onları korumalı, bu konuda çaba harcayan kişi ve kuruluşlara yardımcı olmalıyız.

 

“Merhamet edene Yüce Allah da merhamet eder, siz yeryüzündekilere merhamet edin ki göktekiler de size merhamet etsin.”