Yeni Hayvanları Koru(Ma) Yasası

Yeni Hayvanları Koruma Yasası Meclis’te kabul edilerek yasalaştı ve Resmi Gazete yayınlandı.

 

Yeni Yasanın çıkması için yıllardır mücadele veren hayvan korumacılar için bu yasa ufak tefek iyileştirmeler olsa da ne yazık ki beklendiği gibi hayal kırıklığı oldu.

 

Hayvan severler için olumsuz olan bazı maddeler şunlar;

 

Hayvana karşı işlenen suçların kabahatler kanunundan çıkarılarak TCK’ ya alınması en büyük beklentiydi. Beklenildiği gibi hayvanlara yapılan her türlü ihlal artık TCK kapsamında değerlendirilecek. Hayvana şiddet gösteren, tecavüz eden, öldüren, işkence edenler için ceza kanunun uygulanacak.

 

Bu iyi bir gelişme ancak uygulanacak cezaların alt limiti üç yıldan değil üç ay veya altı aydan başlayacağı için cezalar en alt sınırdan verildiğinden hayvana karşı suç işleyenler hapis yatmayacaklar.

 

Hayvan korumacıların en çok üzerinde durduğu konulardan birisi buydu. Suçlular para ödeyerek veya cezaları ertelenerek yine aramızda dolaşacaklar. Tek iyi yanı sabıkalarına işlenecek olması.

 

Bu kanunda petshoplarda hayvan satışı yapılamayacak gibi gösterilse de katalog üzerinden yine mal gibi satışları ne yazık ki yapılabilecek. Hayvanlar mal değil candır kelimesine bu durum hiç uymamaktadır. Hayvanlar eşya seçer gibi katalogdan seçilerek satın alınmaya devam edilecekler. Birçoğunun sonu yine bir süre sonra sokakta veya barınaklarda eziyet çekmek olacak. Asıl olması gereken hayvan satışının tamamen yasaklanması olmalıydı. Petshoplarda kötü koşullarda bulunduruluyorlardı ama üretim çiftliklerinde de durum farklı değil, oraların çok iyi denetlenmesi lazım ama bunun ülkemiz şartlarında çok da mümkün olamayacağı ortada.

 

Bir diğer olumsuz madde hayvan hakları ihlallerinde savcılıklara suç duyurusunda bulunma hakkı. Yeni kanunda vatandaş doğrudan suç duyurusunda bulunamıyor, tarım il ve ilçe müdürlüklerine suç duyurusunu yapacak, müdürlükler uygun görürse konu savcılığa intikal ettirilecek. Tarım müdürlüklerinin iş yükleri çok fazla artacak, hayvan severlerle müdürlükler karşı karşıya gelecek, sorunlar yaşanacak.

 

Hayvanat bahçeleri adı verilen hayvan hapishaneleri, yunus parkları kapatılmayacak, sadece yunus parklarına yeni hayvan getirilmesi yasaklanacak ama yeni yunusların getirilmesi nasıl önlenecek belli değil. Avcılık yasaklanmayacak, para ile hayvanlar öldürülmeye devam edecek. Kesim hayvanları için acısız kesim ile ilgili herhangi bir madde yok. Aslında en çok eziyet çeken hayvanlardır kesim hayvanları.

 

Kanun ile ne yazık ki sadece para cezaları artmış, bunun hayvan hakları ihlallerinin önüne geçemeyeceği ortada.

 

Ben yeni yasanın istenildiği gibi çıkmayacağını düşünenlerden olduğum için büyük beklenti içinde değildim ve bu yasa beni şaşırtmadı. En azından yasanın hayvanlar lehine olan kısımlarını bilerek uygulanmasını sağlamak görevimiz olmalı.

 

Anlaşılan yine yasanın istenilen düzeye gelebilmesi için mücadele devam edecek.