Havari Mar Toma

12 Havariden biri olan Mar Toma Meryem ana kilisesinde medfundur.Hindistanda şehit edilen ,sonra kemikleri Urfaya getirilen havari Mar toma’nın kemikleri müteakiben Meryem ana kilisesine taşınmıştır(6)

Horepiskopos Gabriel Akyüz :

n  Havari  Thomas Hindistan taraflarına gidip, orada şehid edilmiş, kemikleri Urfaya sonra Diyarbakır Meryemana kilisesine getirilmiştir.Şu an ayin yerinin sağ tarafındadır(6)

Süryani kaynaklara göre Diyarbakır Meryemana kilisesinde havari Saint Thomas’ın mezarı

Evliya Çelebi, Diyarbakır'ın dinî boyutu bağlamında belirtmektedir ki Diyarbakır, günlüğü beş yüz akçe olan bir mollalıktır. Yönetimi altında nahiye naipleri vardır. Molla birinci sınıf en rütbeli kadı olup bu nahiyelerden adalet işleri için her sene kırk Rumi kese alır. İkinci hakim imam-ı Hanefî Şeyhülislam'ı, üçüncü şer'i hakim Şafii müftüsü, dördüncü Maliki müftüsü, beşinci Hanbeli müftüsüdür. Kürdistan halkı Şafii mezhebinden olduğu için şafi müf­tüsü meşhurdur. Altıncı şer'î hâkim peygamber soyundan gelenlerle ilgilenen kendisi de soylu nakibü'l-eşraftır. Yedinci şer'î hâkim ise ayak naibidir

Şehrin tam ortasında eski ibadet yeri olan Büyük Camii, Câmi-i Kebîr (Ulu Camii) vardır. Rum tarihçiler ve düşünürler buranın Hz. Musa zama­nında yapıldığını söylerler. Sütunlardan birinin üzerinde İbranice tarihi yazı­lıdır. Kale hangi devlet elinde olursa olsun bu eski yapı devamlı ibadet yeri olmuştur. Halep'in Ulu Camii, Şam'ın Emeviye Camii, Kudüs'ün Mescid-i Aksa'sı, Mısır'ın Ezher Camii ve İstanbul'un Ayasofyası gibi duaların kabul olunduğu, namazların bereketlendiği bir camidir. Kiliseden camiye çevrildi­ğine dair kanıtlar vardır. Minarenin dört köşe olması eski kilisenin çan yeri olduğunu gösterir. Mihrabı ve minberi eski tarzdır. Camii içinde bir de Şafii Camii vardır. Caminin dört kapısı vardır. Gece gündüz cemaatsiz kalmayıp yetmiş seksen yerinde çeşitli ilimler öğretilir. Nice yerinde tarikat ehli kişiler çileye girip tevhid ve zikirle meşgul olurlar. Mermerle döşeli dış avlunun ortasında bir abdest havuzu vardır. Suları Hamravat Pınarı ve Ali Nehri Pına­rı'ndan gelir.