Bağlar Belediyesi Eş Başkanları Leyla Ayaz ve Siraç Çelik, göreve gelmelerinin üzerinde geçen bir yılda yapılan çalışmaları ve 2025 yılı projelerini açıkladı. Eş Başkanlar, kayyumun bıraktığı borç yükü ve ağır tahribatlara rağmen binlerce kadın ve çocuğa ulaştıklarını dile getirdi. Alt yapıdan temizliğe, sosyal çalışmalardan kültür ve spor çalışmalarına kadar hayata geçirdikleri hizmetleri paylaşan Eş Başkanlar, bundan sonraki süreçte de çalışmaların halkın talep ve ihtiyaçları doğrultusunda devam edeceğini vurguladı.

Bağlar Belediyesi Eş Başkanları Leyla Ayaz ve Siraç Çelik, göreve gelmelerinin üzerinden geçen bir yılda yapılan çalışmaları ve hayata geçirilecek projeleri açıklamak amacıyla basın mensuplarıyla bir araya geldi. Kadın Müdürlüğüne bağlı Bağ Evi’nde düzenlene basın açıklamasına Eş Başkan Yardımcıları, meclis üyeleri, birim müdürleri de katılırken çok sayıda basın mensubu takip etti.

“GÖREVE GELDİĞİMİZDE İÇİ BOŞALTILMIŞ KURUMLARLA KARŞILAŞTIK”
Eş Başkan Leyla Ayaz, belediyeyi kayyumdan geri alarak, halkla birlikte ilçeyi yeniden kurmaya başladıklarını belirterek, şunları dile getirdi: “31 Mart 2024 seçimlerinde yüzde 71,83 gibi rekor bir oy oranıyla halkımızın teveccühüne mazhar olduk. Halkımızın güven ve desteği ile öz gücümüze dayanarak, seçim öncesinde verdiğimiz sözleri yerine getirme kararlılığıyla göreve başladık. Göreve geldiğimizde ekonomik, kültürel, sosyal alanda bitirilmiş içi boşaltılmış kurumlarla karşılaştık. Kadınları eve ve aileye hapseden bir politika izlenerek kadın çalışmalarının tamamen içinin boşaltıldığını ve durdurulduğunu, kadını üretimden ve çalışma yaşamından koparan bir anlayışla hareket edildiğini gördük. Kayyum yönetiminde, yoksulluğun tavan düzeye çıktığı ilçemizde bu yoksulluk sarmalından kurtulmak adına hiçbir kalıcı adım atılmadığını, çocuklar ve gençler için sosyal, kültürel yaşama katma adına bir çalışma yapılmadığını ifade etmek istiyoruz. Bu kara tabloyu düzeltmeye söz vermiştik ve bu sözü tutma kararlığıyla hareket ederek sahaya çıktık. Nüfusu 400 bini bulan ilçemizde her bir yurttaşın talep ve ihtiyaçlarını karşılamak ve ilçemizi birlikte yeniden kurmak için önümüze çıkarılan engelleri aşarak hizmete başladık”

“HER HİZMETTE HALKIMIZLA BİRLİKTE KARAR ALDIK”
Ayaz, halkın taleplerini ve ihtiyaçlarını belirlemek için yaptıkları halk toplantıları ve kadın buluşmalarını aktararak, “Demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü paradigmamız, sosyal, şeffaf, halkçı, eşitlikçi, katılımcı politikamız ile hayata geçirdiğimiz her hizmette halkımızla birlikte karar aldık. Bunun temelinde hem partimizin yerel yönetimler mirası hem de belediyeyi yukarıdan aşağıya örgütlenmiş bir kurum olarak gören değil, her bir yurttaşımızın kendini içinde ve söz sahibi gören anlayışımız bulunmakta. Bağcılar’da iki olmak üzere, Alipınar, 5 Nisan, Şeyh Şamil mahallelerinde halk buluşmaları,  Bağcılar,  Mevlana Halit, Körhat, Muradiye mahallelerinde kadın buluşmaları düzenledik. Kırsal mahallelerde düzenlediğimiz buluşmalarla ihtiyaçlar ve talepleri belirledik. Muhtarlar ve sivil toplum kuruluşu, meslek odası temsilcileriyle bir araya geldik. 5 Yıllık Stratejik Planımızı hazırlamak için halkımızın talep ve önerilerini almak amacıyla stantlar kurduk ve dijital ortamda ankete katılımlarını sağladık” diye konuştu.

Açılış konuşmasının ardından Eş Başkanlar Ayaz ve Çelik belediyenin müdürlüklerinin bir yıllık çalışmalarını Kürtçe ve Türkçe olarak şöyle aktardı:

KADIN MÜDÜRLÜĞÜ
Kadın belediyeciliği anlayışımız ve eşit temsiliyet politikamızla kadın çalışmalarına öncelik verdik. Kadın kurumlarını aktif hale getirerek, çalışmalara başladık. Bununla yetinmeyip mesleki kurslar açtık. Genç kadınlar için kültür alanları yarattık. Kadına yönelik şiddetle mücadele etmek, kadın istihdam alanları yaratmak, kadın dayanışmasını büyütmek adına Solin ile Narin Çok Amaçlı Çocuk ve Aile Merkezlerimiz, Kardelen Kadın Merkezi ve Bağ Evi ile yoğun bir şekilde kadınlar ve çocuklar için çalışmalar yaparken, bunlara bir de Rojin Kabaiş Dayanışma Merkezini ekledik. Kadına yönelik şiddete karşı öz savunma atölyeleri düzenledik.

“Sözümüz Bitmedi Şiddeti Birlikte Durduracağız” kampanyası kapsamında gerçekleştirdiğimiz çalışmalara ek olarak, Kadın Meclisimizi kurduk, CEMR Protokolünü imzaladık. 25 Kasım’da 8 Mart’ta köylerde ve merkez mahallelerde kadınlarla şenlik, seminer, şiddet türleri, toplumsal cinsiyet ve 6284 sayılı kanun hakkında atölye çalışmalarında buluştuk. Düzenlediğimiz spor, kültür, sanat ve sosyal atölyelerle kadınlara ulaştık. Psikolojik danışmanlık hizmeti verdik.

 
-Kadın müdürlüğünde kadınlar çocuklar ve gençlere yönelik olarak sosyal ,kültürel,akademik toplam 34 kurs açıldı.

-Gençler için açılan konservatuvara hazırlık eğitimine katılan 31 öğrenci konservatuvara yerleşti.

-Atölyelerden faydalanan kadın sayısı 880

-Atölyelerden faydalanan çocuk sayısı 2350

-25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü etkinlikleri  kapsamında toplam 2442 kadına ulaşıldı.

-8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen etkinliklerde toplam 1901 kadına ulaşıldı.

-415 kadın 221 çocuğa psikolojik destek verildi

-Yoksulluğun Kadın Hali anket çalışması kapsamında 1866 kadınla anket yapıldı

-Etkinlik, panel, eğitim, atölye çalışmaları, kadın buluşması, kadın şenliği, bağ bozumu şenliği kapsamında toplam 8 bin 754  kadına ulaşıldı

151 seminer düzenlendi, 14 mahalle ziyaret edildi, 7 köy ziyaret edildi, 4 kadın buluşması düzenlendi. 545 ev ziyaret edildi.

SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ
Halka hizmeti esas alan sosyal belediyecilik anlayışıyla sağlık alanında örnek bir model oluşturuyoruz. Sağlık Hizmetleri Müdürlüğü bu politikayla kırsal mahallelerden merkeze tüm yurttaşlara ulaşmaya çalışırken, Sağlık Merkezi ile halka anadilde, ücretsiz ve erişilebilir sağlık hizmetleri sunuyoruz.

Bir yıl içinde 2267 yurttaşımız Sağlık Merkezimizden faydalandı.

Mahallelerde diyabet ve hipertansiyon taramasıyla 2000 yurttaşa ulaştık.

46 yurttaş aile planlaması hizmetinden faydalandı.

13 yurttaşa diyabet ve beslenme danışma hizmeti verildi.

Müdürlüğümüze bağlı ambulansımız toplam 77 görevlendirmede bulundu.

Esnafa yönelik gıda, hijyen ve uygunluk denetimi yapıldı: 71

5 köyde sağlık taraması yapıldı: Bu kontrollerde toplam 1050 kişiye hizmet verildi.

Bir yılda 27 seminer düzenlendi.

GENÇLİK VE SPOR HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ
Gençler için sağlıklı sosyal, kültürel alanlar oluşturmak, spora yönelmelerini sağlamak, destek olmak birlikte dayanışma ruhunu yükseltmek hedefiyle Rezan Gençlik Merkezini açtık.

Düzenlediğimiz turnuvalara 377 kişi katıldı.

Müdürlüğümüz bünyesinde 8 branşta eğitimler verildi ve toplam 1210 sporcu kaydı yapıldı.

Rezan Gençlik Merkezi’ndeki Konferans Salonunda verilen seminerlere 400 kişi katıldı.

Rezan Gençlik Merkezinde yer alan kütüphanede AYT-TYT, ön lisans ve KPSS’ye hazırlık kurslarına 180 kişi katıldı.

‘Mahallemde Şenlik Var’ etkinlikleri kapsamında 8 köyde 1000 çocuğa ulaştık.

Çalışanlarımıza ve kursiyerlerimize “Öz Savunma” eğitimleri verildi.

 ‘Sinema Günleri’ etkinliklerine 1500 kişi katıldı.

‘Benim tarihim, benim kentim’ sloganıyla  doğa yürüyüşleri yaptık.

BAĞLAR BELEDİYESPOR
Spor kulübümüz, 277 profesyonel sporcu ile hem büyükler hem de alt kategorilerde çeşitli liglerde rekabet etmektedir.

Futbol A Takımı: Diyarbakır Süper Amatör Ligi’nde 24 maçta 23 galibiyet ve bir beraberlik ile şampiyonluğun en büyük favorisidir.

Futbol alt kategorilerinde genç sporcuların gelişimlerine destek sağladık.

Basketbol da U18 erkek ve kadın takımları, U16 kadınlar il birincilikleri kazandı. U14 kadınlar il ikinciliği kazandı.

Voleybolda 45 lisanslı sporcu ile mücadele ederek final müsabakalarına çıktık.

Karatede toplam 18 sporcu ile faaliyet yürüttük.

Atletizmde 30 lisanslı sporcu ile yarışmalara katıldı. Sporcumuz Süleyman Kılıç, 5000 metre yarışında, Ece Özkaya 600 metrede Türkiye şampiyonluğu elde etti.

FEN İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ
Kaynakları en verimli şekilde kullanarak en iyi hizmeti hedefledik. İlçenin dört bir yanında yol yapımı, asfaltlama, kaldırım düzenlemesi, altyapı yenileme ve çevre düzenlemesi gibi birçok alanda çalışmalarını titizlikle yürüttük. Merkez ve kırsal mahallelerde on binlerce metrekarelik alanda çalışma yürüttük ve yürütmeye devam ediyoruz.

Bağlar Belediyesi’nden ‘maaş’ açıklaması: İşten çıkarılan ve alınan işçi sayısı açıklandı! Bağlar Belediyesi’nden ‘maaş’ açıklaması: İşten çıkarılan ve alınan işçi sayısı açıklandı!

Merkez mahallelerde 15 bin 450 ton moloz, 5 bin 220 ton kum, 25 bin 420 ton mucur kullanıldı. Kırsal mahallelerde ise 59 bin 165 ton moloz, 29 bin 640 ton mucur, 8 bin 625 ton stabilize, 3 bin 700 ton kum, 2 bin 435 ton trimer malzeme kullanıldı.

ASFALT VE ONARIM YAPILAN ALANLAR
Bağcılar, Şeyh Şamil, Fatih, Mevlana Halit, Selahattin Eyyubi, 5 Nisan, Yeniköy, Yunus Emre,

Körhat, Alipınar Mahallelerinde toplam 2710 ton asfalt serildi.

Yaklaşık 125 bin metrekarelik kaldırım onarımı yapıldı.

PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ
Ekolojik belediyecilik anlayışımız ve politikamız gereği, sadece insanı özne alan değil tüm canlıları esas alan bir politikayla hizmet anlayışını benimsedik. Daha yeşil alanların olduğu bir Bağlar için harekete geçtik.

Karekod sistemi kullanarak halkın taleplerini aldık ve Ahmet Kaya Caddesi üzerinde 23 bin metrekarelik park alanında çalışma başlattık.

Müdürlüğün sorumluk alanında 651 bin 673 metrekareyi bulan park, yeşil alan ve orta refüjler bulunmaktadır.

-Fidanlığımızda bitki ve gül üretimi için belediyemizin ilk serası yapıldı.

-Kırsal Mahallelere ve yurttaşlara 4.000 adet fidan dağıtımı yapıldı.

-Parklarımızda 993 ağaç dikimi yapıldı.

ENGELLİ VE YAŞLI HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ
Sosyal belediyecilik politikamızla Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Müdürlüğünü kurduk. Müdürlüğümüz yaşlı, engelli ve ihtiyaç sahibi yurttaşlarımızın kişisel bakımlarını ve evlerinde temizlik işlerini yaparak, ailelerin hayatla olan bağlarını güçlendirmek için çalışmalarına başladı.

1 Şubat ve 31 Mart tarihleri arasındaki çalışmalar kapsamında şu faaliyetler gerçekleşti:
-Tespite gidilen ev sayısı 95
-Temizliği yapılan ev sayısı 36
-Kişisel bakımı yapılan kişi sayısı 37
-Evde sağlık hizmeti yapılan kişi sayısı 1
-Anket çalışması 36

Halkla İlişkiler Birimine toplamda 6 bin 543 adet dilekçe alınmıştır.

ALO 153, Twitter Belediye, İnstagram Belediye kanalları üzerinden yapılan olduğu Şikayet, Öneri ve Taleplerin  başvuru sayısı  12 bin 943 adettir.

Çağrı Merkezine gelen çağrı sayısı 1 Temmuz 2024 itibariyle 9 bin 644’tür.

Halkın talep, öneri ve şikayetleri üzerine ilgili birimlere ulaşılarak, çözüme kavuşturulması için gerekli adımlar atılmıştır.

Basın Birimi
Basın Birimi aracılığıyla çalışmalarımız yerel ve ulusal medyaya ulaştırılmış, halkımızın çalışmaları takip etmesi sağlanmıştır.

Resmi web sitesinde 279 fotoğraflı haber paylaşılmıştır.

Sosyal medya hesapları X ve İnstagram’da 893’er paylaşım yapılmıştır. Aylık bültenlerimiz ve Videolarımız youtube kanalından paylaşılmıştır.

KÜLTÜR VE SOSYAL İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ
Müdürlüğümüz, sosyal ve halkçı belediyecilik politikamız ile ilçemizde ihtiyaç duyan tüm yurttaşlara eşitlikçi bir anlayışla destek sunmuştur. Bu kapsamda müdürlüğümüz bünyesinde bulunan Günışığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Mağazası ile bir dayanışma köprüsü kurularak çocuklar ve ailelerine ulaşılmıştır. Mağazamız bir yılda 1027 aile ve 2694’ü çocuk olmak üzere 3718 kişiye destek vermiştir.

Müdürlüğümüz tarafından 188 aileye 1 milyon 770 bin TL nakdi destekte bulunulmuştur.

25 Ağustos 2024’de Koşuyolu Parkı’nda binlerce yurttaşımızın katılımıyla coşkulu bir buluşma ve konser gerçekleştirdik.

Ferzad Kemanger Halk Kütüphanesi

TYT-AYT öğrencilerine yönelik hazırlık kursları verildi. 30 öğrenci üniversitelerin çeşitli programlarına yerleşti.

8-12 yaş arası çocuklar için verilen kurslara 399 öğrenci katıldı.

Kadınlara yönelik ise okuma yazma kurslarına 82 kadın katıldı.

Kütüphanemizden 12 bin 292 kişi yararlandı.

TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ
637 kilometre kare yüzölçümüne sahip olan ilçemizde 405 personel ve 77 araçla hizmet vermekteyiz.

Toplanan evsel atık miktarı: 149 bin 650 tondur.

Toplana hafriyat, molaz, kül atıkları: 25 bin 550 tondur.

Temizliği ve yıkaması yapılan semt pazarı, cadde ve sokaklar: 2135

Temizlikle ilgili gelen ve çözüm olunan şikayet sayısı: 7766’dır.

ZABITA MÜDÜRLÜĞÜ
Halk Sağlığı ve Güvenliğini sağlamak amacıyla toplamda 2981 denetim yapılmıştır.

Miadı geçmiş 1 TON 393 kilo ürün imha edilmiştir.

2025 HEDEF VE PROJELER 
Plan ve projelerimizi yine halkın ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda hayata geçireceğiz. Bu kapsamda hayata geçireceğimiz projeler şöyle:

-Bağcılar Mahallesi’nde kompleks bir kütüphane

-Mevlana Halit Mahallesi MTA1 Parkı içinde prefabrik mahalle evi kütüphane olarak kullanılacak.

-Yeniköy Mahallesi Yeniköy Muhtarlığındaki prefabrik yapı kütüphane olarak kullanılması için çalışma başladı

-Şeyh Şamil ve Fatih mahallelerinde Büyükşehir Belediyesi’nin de desteğiyle kütüphaneler yapılacak.

-Büyükşehir Belediyesi’nin  uygulama projesi yapacağı Spor Kompleksi Projesi

-Jiyan Kadın Semt Pazarı, Büyükşehir Belediyesinin de desteğiyle dönüştürüleceği üretim alanı

-Bağcılar Mahallesi Ahmet Kaya Caddesi üzerinde 23 bin metrekarelik park çalışması tamamlanacak. Aynı cadde üzerinde 21 bin metrekarelik bir park daha tamamlanacak.

-Newroz alanı ile Bağ Evi arasında bulunan alanda 1156. Sokakta 34 bin metrekarelik yeşil kuşak projesi tamamlanacak. 

-Bağcılar Mahallesi Evrim Alataş Caddesi üzerinde bulunan yaklaşık 8 bin metrekarelik Kadın Yaşam Parkı’nda Kadın Dayanışma Birimi Projesi hayata geçirilecek. Projelerimiz sadece bunlarla sınırlı kalmayacağız yine bu süreçte halkımızın talep ve ihtiyaçları doğrultusunda yeni ve farklı projelerimizi hayata geçireceğiz.

NASIL BAŞARDIK?
Başta belirttiğimiz gibi göreve geldiğimizde karşılaştığımız tabloya rağmen tüm bu hizmetleri hayata geçirmeyi başardık. Halkımızın desteği bizlere öncü ve yol gösterici oldu. Hem kayyum tahribatı hem de fiili olarak bir kayyum gibi önümüze konulan Tasarruf Tedbirleri Genelgesine ve engellere rağmen sadece çözüme ve hizmete odaklanarak, şeffaf ve gerçekçi bir politikayla bu başarıyı elde ettik.

EMSAL BİR TOPLU SÖZLEŞME İMZALADIK
Tüm bu hizmetleri hayata geçirmemizin yanı sıra belediyemizi birlikte var ederek halkımıza birlikte hizmet götürdüğümüz emekçilerimiz için emsal bir toplu sözleşme imzaladık.

DİSK Genel İş ile yaptığımız sözleşme ile haftalık 45 saatlik çalışma süresi 40 saate düşürüldü. Kadınlar regl dönemlerinde izin hakkını kullanıyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde kadınlar izinli sayılıyor. 

Eş Başkanlar aktarımların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bundan sonra da çalışmalarına halkın talep ve ihtiyaçları doğrultusunda devam edeceklerini belirten Eş Başkanlar, Bağlar’daki her bir yurttaşa ulaşacaklarını dile getirdi.

Kaynak: Haber Merkezi