Bir zamanlar ticaret ve borsanın nabzının attığı Çifte Han, Bulgar Hanı, Borsa Hanı diye bilinen o han şimdilerde harabe ve kullanılamaz bir halde. 

Yapımı baştan aşağı kesme bazalt taşlarından olan han, Diyarbakır’ın kalbi olan açık hava müzesini andıran Sur ilçesinde yer almaktadır. 

Diyarbakır’da Paskalya: Meryem Ana Kilisesinde ilk ayin Diyarbakır’da Paskalya: Meryem Ana Kilisesinde ilk ayin

Diyarbakır’da Hasan Paşa Hanı, Deliller Hanı, Sülüklü Han ve Yeni Han’ın yanı sıra adı unutulmaya yüz tutan ve harabe durumdaki Çifte Han, günümüzde orijinal görüntüsünden çok uzaktır ve XVII. yüzyılda kente gelen tarihçi ve yazar İnciciyan tarafından bölgenin en büyük hanı olarak ifade etmektedir. 

çifte han (8)

Bulunduğu sokakla aynı ismi alan han, turizme kazandırıldığında eski halini alıp birçok kişiye de istihdam kapısı olacak. 

19 HİSSEDARI VAR
19 hissedarı bulunan Çifte Han’ın kaderine terk edilmesini eleştiren bir esnaf, “Biz gidilebilecek her yere gittik ve itirazlarımızı, taleplerimizi bildirdik. Bu han 25 yıldan fazla bir zamandır bu harabe durumda. Kimse elini taşın altına koymak istemiyor, hanın çürüyüp yıkılmasını bekliyorlar. Hepimiz mağduruz. Böylesine bir kültür varlığının değerlendirilmemesi de apayrı bir kayıptır. Diğer hanlara turist gidiyor, buraya da turistler akın akın gelmeliydi. Bu han kapalı ve kaderine terk edilmiş, iyileştirilse belki eskiden daha imajlı ve daha fazla ticaretin döndüğü bir varlık halini alacak ama maalesef ki bu durum pek te öyle olmuyor. Bu han Hasanpaşa ve Sülüklü Han’dan da daha büyük” ifadelerine yer verdi.

Muhabir: Nazime ÇAVLAN