12 bin yıllık tarihiyle birçok medeniyete beşik olmuş Diyarbakır doğal güzellikleri, tarihi mekanları, müzeleri, çarşıları ve mutfağıyla tarihin derinliklerinde kaybolmanızı sağlayacak bir şehirdir.
Diyarbakır ilçelerinde gezilecek yerler say say bitmez. Diyarbakır çarşısı, müzesi, hanları ve doğasıyla üzerinden gelip geçmiş bütün medeniyetlerden izler taşıyan nefes kesici bir şehir!
Her karışında buram buram tarih kokan Diyarbakır kültürel zenginlikleriyle görenleri hayran bırakan bir şehirdir. Yazın ayrı kışın ayrı bir manzarayla karışılabileceğiniz bu şehre uğramayı düşünüyorsanız, işte Diyarbakır'a gidip de gezmeden dönmemeniz gereken 10 yer!
1.SÜLÜKLÜ HAN
Sülüklü Han ismini, zamanında avlusunda bulunan kuyudan tedavi amaçlı sülüklerin çıkarılmasından almıştır. Kazancılar Hanı olarak da bilinen bu han, 1683'te Hanilioğlu Mahmut Çelebi ve Atike Hatun tarafından inşa ettirilmiştir.
2. DİYARBAKIR ULU CAMİ
639 yılında yaptırıldığı bilinen Ulu Cami, Diyarbakır'ın simgesi olan yapılar arasındadır. Mimarisiyle büyüleyen Diyarbakır Ulu Cami, kiliseden camiye dönüştürülmüş bir yapı olması ve çeşitli medeniyetlere ev sahipliğe yapması bakımından oldukça önemli bir yere sahiptir.
3. DİYARBAKIR SURLARI
Çin Seddi'nden sonra dünyanın en uzun suru olan Diyarbakır Surları, seksen iki burca, beş bin yüz metre uzunluğa ve on iki metrelik bir yüksekliğe sahiptir. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ve zamanında ev sahipliği yaptığı Selçuklu, Bizans, Roma ve Osmanlı gibi medeniyetlerin izlerini taşıyan Diyarbakır Surları şehrin simgesel yapıları arasında yer almaktadır.
4. ON GÖZLÜ KÖPRÜ
Bulunduğu konum dolayısıyla Dicle Köprüsü veya Silvan Köprüsü gibi adlandırmaları olan On Gözlü Köprü'nün yapılış tarihinin 1065 yılı olduğu bilinmektedir. Uzunluğu yüz yetmiş iki metre ve genişliği dört ile on metre arsında değişen köprü, şehre gelenlerin uğrak alanlarından birisidir.
5. HASAN PAŞA HANI
1573 yılında Vezirzade Hasan Paşa tarafından inşa ettirilen Hasan Paşa Hanı, iki kata sahip olup avlusunda bir şadırvanın bulunduğu bir yerdir. Şehre gelenlerin mutlaka uğrayıp gerek kahvaltı ve kahve molalarını gerek alışveriş yaptıklarını ve yapmalarını tavsiye ettiğimiz bir han.
6. BİRKLEYN MAĞARALARI
Diyarbakır'ın göz alıcı doğal güzelliklerinden biri olan Birkleyn Mağaralarının geçmişinin milattan önceki dönemlere kadar dayandığı bilinmektedir. Mağaralar, eşsiz doğası ve atmosferinin yanı sıra kitabe ve kabartmalarıyla da birçok kişinin ilgisini üzerine çekmektedir.
7. ŞEYH MUTAHHAR CAMİİ VE 4 AYAKLI MİNARE
Anadolu’daki tek dört ayaklı minare örneğine sahip olması bakımından önemli bir yere sahip olan Şeyh Mutahhar Cami Akkoyun beyi tarafından 1500 yılında inşa ettirilmiştir. Şeyh Matar Camii, Kasım Bey Camii veya Kasım Padişah Camii olarak da adlandırılan camiyi şehre yolunu düşenlerin görmesini öneririz.
8. SİPAHİLER ÇARŞISI
Kendinize bir Diyarbakır hatırası edinmek isterseniz gidebileceğiniz en iyi noktalardan birisi de kesinlikle Sipahiler Çarşısıdır. Birçok alandan faklı farklı ürünlerin yer aldığı çarşıdaki zanaatçıların eserleri de oldukça ilgi çekicidir.
9. MALABADİ KÖPRÜSÜ
Dünyanın en geniş taş kemerli köprüsüdür. İç tarafında kervan ve yolcuların barınak olarak kullandığı iki oda bulunmaktadır. Köprü nöbetçileri tarafından da kullanılan bu odaların daha önceleri dehlizlerle ve yolun dipleri ile bağlantılı olduğu, gelen kervanların ayak seslerinin bu dehlizler vasıtası ile daha uzaklarda iken duyulduğu söylenir. Evliya Çelebi köprüden: “Doğrusu, üstad mühendis var kuvvetini sarf ederek bu köprüde öyle sanatlar göstermiştir ki, bu işçiliği geçmiş mimarlardan hiç birisi göstermemiştir.” diye bahsetmiştir. Bu köprüden geçerken tarihin bütün kokusunu içinize çekeceksiniz.
10. NEBİ CAMİİ
Şehrin birçok yapısında görülen siyah bazalt taşın kullanıldı diğer bir yapı da Peygamber Cami olarak da bilinen Nebi Camidir. On beşinci yüzyılda yapıldığı bilinen camiye Peygamber Cami denmesinin sebebi, caminin minaresinde yer alan yazıtlarda Hazreti Muhammed'den bahsedilmesidir.