Diyarbakır Valiliği, Karacadağ Kalkınma Ajansı ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi (GAP BKİ) işbirliğiyle, tarih ve doğayı buluşturan ve Lidya Kralı Gyges tarafından MÖ 7. yüzyılda inşa edilen, Efes’ten Ninova’ya kadar uzanan antik Kral Yolu’nun Diyarbakır sınırlarında yer alan kısmı turizme için harekete geçti, turizme kazandırılıyor.
KRAL YOLU’NDA İLK YÜRÜYÜŞ
Uzun zamandır turizme kazandırılması beklenen ve çalışmalar bitirildiği takdirde kent turizmine önemli katkılar sunacak olan Diyarbakır Kral Yolu Yürüyüş Rotası Oluşturma Projesi kapsamında belirlenen Eğil Yatır Kanyonu’nda Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu eşliğinde ilk yürüyüş gerçekleştirildi. Diyarbakır’ın doğal güzellikleriyle dikkat çeken kanyonda yapılan bu ilk yürüyüşle birlikte, projenin tanıtım süreci de başlamış oldu.
32 ROTA BELİRLENDİ
Proje kapsamında tarihi yolun Diyarbakır merkez, Eğil, Ergani, Çınar, Çermik Çüngüş ilçelerinde 32 rota belirlenirken, doğa yürüyüşü, bisiklet sürüşü, kamp alanları ve karavan park yerleri gibi alternatif turizm noktaları için de çalışma başlatıldı.
KİLOMTRE UZATILDI
Daha önce açıklanan 2 bin 400 kilometrelik tarihi Kral Yolu ise 351 km’lik alana çıkarıldı. Ayrıca yol boyunca tarihi noktalar ve dinlenme durakları haritalandırıldı. Yaklaşık 351 kilometre uzunluğundaki bu rotalar boyunca, tarihi ve kültürel duraklar ile doğa içinde yer alan dinlenme alanları da haritalandırılarak yürüyüş severlerin erişimine sunuldu.
BÖLGE TURİZMİ İÇİN ÖNEMLİ
Bölgenin turizm potansiyelini artırmayı ve yerel kalkınmaya katkı sunmayı hedefleyen proje ile Diyarbakır’ın tarihi zenginliği ve doğal güzellikleri daha geniş kitlelere tanıtılacak. Tarihi yol, sadece Diyarbakır değil, bölge illerinin turizmi açısından önemli bir proje olacak.