Dicle Üniversitesinde başlatılan "Gezici Klinik" uygulamasıyla kırsaldaki büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar ile kümes hayvanlarına yerinde sağlık hizmeti sunulurken, veteriner hekim adayı öğrencilere de uygulamalı eğitim imkânı sağladı.
ÜCRETSİZ SAĞLIK TARAMASI, GEBELİK KONTROLÜ, TEDAVİ…
Bu kapsamda akademisyenler ve veteriner hekim adayı son sınıf öğrencilerden dönüşümlü olarak oluşturulan mobil ekip, gezici klinik hizmet aracıyla kırsal mahallelere ulaşarak büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar ile kümes hayvanlarına ücretsiz sağlık taraması, gebelik kontrolü, tedavi ve muayene hizmeti sunuyor.
İLK DURAK KARACADAĞ ETEKLERİ
Mobil ekibin ilk durağı Karacadağ eteklerinde bulunan Diyarbakır Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi oldu. Ekipte yer alan akademisyenler ve veteriner hekim adayı öğrenciler hayvanları sağlık taramasından geçirdi, besicileri de hayvan sağlığı, beslenme ve hastalıklardan korunma gibi konularda bilgilendirdi.
"ÖĞRENCİLERİMİZLE, HOCALARIMIZLA SAHAYA ÇIKTIK"
Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadık Yayla, Gezici klinik uygulamasında ilk ziyareti Diyarbakır Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesine gerçekleştirdiklerini, verimli bir gün geçirdiklerini söyledi.
“TEDAVİYE YÖNELİK YAPILACAKLARLA İLGİLİ İŞLEMLERİ GÖSTERDİK”
Besi OSB'de 80'in üzerinde işletme ve 16 binin üzerinde besi hayvanı olduğunu ifade eden Yayla, "Öğrencilerimizle, hocalarımızla sahaya çıktık, işletmeleri gezerek öğrencilere yerinde muayene imkânı sunduk, tedaviye yönelik yapılacaklarla ilgili işlemleri gösterdik. Yetiştiricileri de dinleyerek onlara beslenme, hastalıklar, besi süresince ortaya çıkan sorunlara yönelik yardımcı olmaya çalıştık" diye konuştu.
“DAHA DONANIMLI YETİŞME İMKÂNI SUNMAK İSTİYORUZ"
Uygulama kapsamında kırsal mahalleleri gezerek besi çiftliklerinden kanatlı hayvan çiftliklerine kadar birçok uygulama sahasına gideceklerini belirten Yayla, "Topluma hizmet amaçlı belirli periyotlarda saha ziyaretlerimizi yaparak öğrencilerimize farklı alanlarda daha donanımlı yetişme imkânı sunmak istiyoruz" dedi.
“ÖĞRENCİLERİN DAHA DONANIMLI YETİŞMELERİNE KATKI SUNACAK”
DÜ Hayvan Hastanesi Başhekimi ve Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan İçen de hayata geçirilen uygulamanın hem hayvan sağlığının korunmasına hem hayvan sahiplerinin ekonomisine hem de öğrencilerin daha donanımlı yetişmelerine katkı sunacağını söyledi.
"MEZUN OLMADAN SAHAYA ÇIKMIŞ OLUYORUZ"
Veteriner fakültesi son sınıf öğrencilerinden Hamza Utku Sevim, teorik bilgi noktasında iyi bir donanıma sahip olduklarını belirtti. Bu uygulamanın sahada pratik açığını kapatacağını ifade eden Sevim şunları kaydetti; "Bunun gelişimimize katkısı olacak. Hayvanlara nasıl yaklaşmamız gerektiğini, hayvanı strese sokmadan nasıl muayene edebileceğimizi öğrendik"
Bu uygulamayla hasta hayvanları yerinde kontrol ve tedavi etme imkânı bulduklarını dile getiren Helin Demir, "Mezun olmadan sahaya çıkmış, besi ve kanatlı çiftlikleri ile birçok alanı görmüş oluyoruz" diyerek, mezun olmadan bunları sahada deneyimleme fırsatı bulduklarını sözlerine ekledi.