Kulp ilçesinde bulunan 2900 metrelik rakıma sahip Diyarbakır’ın en yüksek dağı olan Andok Dağı'ndan toplanan Gulikler, pazar tezgâhlarında satışa sunuluyor. Her hafta Cumartesi günleri merkez Kayapınar ilçesi Huzurevleri Mahallesi’nde kurulan semt pazarında vatandaşların hizmetine sunulan Gulik, kilo fiyatı 50 liradan satılıp, ıspanak gibi pişirilerek tüketiliyor.

Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise Sur ilçesindeki bir tezgaha giderek, “Diyarbakır'da Gulik mevsimi başladıysa Gulikli Bulgur Pilavı ve Yumurtalı Gulik zamanı da gelmiş demektir” paylaşımında bulundu.

Diyarbakırlı 23 yaşında genç yazar 5 kitap çıkardı! Diyarbakırlı 23 yaşında genç yazar 5 kitap çıkardı!

ISPANAKLA BENZER ŞEKİLDE PİŞİRİLİYOR
Özellikle sağlık açısından faydalı olduğu bilinen ve doğada yetişen bir bitki olarak bölge halkı tarafından yoğun ilgiyle karşılanıyor. Ispanakla benzer şekilde pişirilen Gulik, özellikle yöresel yemeklerde kullanılıyor ve halk arasında yaygınlaşmaya devam ediyor.

HEM OTU HEM DE KÖKÜ ŞİFA DEPOSU
Otunun faydası olduğu kadar kökünün de zengin bir şifa deposu olduğu bilinen Gulik otunun kökü, birçok sağlık alanında değerlendirilirken, ayrıca çorba yapımında da kullanıldığı belirtiliyor. Kaynatılan köklerinden elde edilen suyu ise şeker hastalığının tedavisi noktasında önemli bir rol üstlendiği ileri sürülüyor. Sağlık alalarının dışında da kullanıldığı bilinen Gulik otunun maya endüstrisinde de kullanıldığı ifade ediliyor.

Öte yandan, vatandaşlar doğadan toplanan bu sağlıklı bitkiye yoğun talep gösterirken, pazar tezgâhlarında yerini alan Gulik, yaz aylarının vazgeçilmez ürünlerinden biri olacağı düşünülüyor.

Muhabir: Abdullah ÇAKIL