Diyarbakır, geçtiğimiz günlere tarihi Surlara demir korkulukların dikilmesiyle uyandı. İlk saatlerde kim ya da kimler tarafından yapıldığı bilinmeyen demir korkulukların ileriki zamanlarda Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından yapıldığı öğrenildi.

DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR TEPKİ GÖSTERDİ!

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, “2015 yılında UNESCO Dünya Mirası olarak tescillenmiş olan “Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı”nın en önemli unsurlarından biri olan Diyarbakır Surları’nın İçkale bölgesini çevreleyen kısmında korkuluk yapıldığına dair haberler yazılı, görsel ve sosyal medya mecralarına yansımıştır. Bahse konu korkulukların, Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı Bilim Komisyonu’nun uygun görüşü ve Koruma Bölge Kurulu’nun onayı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından, turistik amaçla surlara çıkan yurttaşların can ve mal güvenliğini sağlamak gerekçesiyle yapıldığı bilgisi paylaşılmıştır.”

“KARŞI OLDUĞUMUZU BELİRTMEK İSTİYORUZ!”

Amedspor teknik patronu Ersun Yanal Sur’u gezdi! Amedspor teknik patronu Ersun Yanal Sur’u gezdi!

“Mülkiyeti Maliye ve Hazine Bakanlığına ait olan Diyarbakır Surları’nın tahsisi Kültür ve Turizm Bakanlığı uhdesinde olup her türlü onarım ve uygulama yetkisi de aynı şekilde bakanlığa aittir. Dolayısıyla korkuluk uygulamasının yapıldığı içkale bölgesindeki surlara ilişkin yetki ve sorumluluk da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda olduğundan Belediyemizin projelendirme ve uygulama sürecine ilişkin herhangi bir dahli bulunmamaktadır. İnsan güvenliğini sağlamak elbette önemlidir ancak, tarihi Surların çehresini bozacak, yapısına zarar verecek ve bütünsel estetiği ortadan kaldıracak her türlü müdahaleye de karşı olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Belediyemizin ve sivil toplum örgütlerinin fikrine başvurulmadan bu süreçte yapılan her türlü işlemi reddediyoruz. Kamuoyunun bilgisine sunulur.” ifadesi kullanıldı.

Kaynak: Haber Merkezi