DİSKİ uyardı: Diyarbakır’ın iki ilçesinde sular akmayacak! DİSKİ uyardı: Diyarbakır’ın iki ilçesinde sular akmayacak!

Tarihi surları, Ulu camisi, Dört Ayaklı Minaresi, binlerce yıllık geçmişiyle en güzel şehirlerinden biri olan Diyarbakır, Mezopotamya ile Anadolu medeniyetlerinin geçiş bölgesinde yer alır. Diyarbakır, medeniyetlerin mekânsal ve mimari özellikleriyle az bulunur kültür ve tarih mirası taşımaktadır.

Diyarbakır Sur Surlar Burç

DİYARBAKIR HANGİ BÖLGEDE YER ALIR?
Tarih boyunca Amida, Amid, Kara-Amid, Diyar-Bekr, Diyarbekir, Diyarbakır adlarını alan kent Güneydoğu Anadolu bölgesinin orta bölümünde, Elcezire denilen, Mezopotamya'nın kuzey kısmındadır. Tarih boyunca jeopolitik önemi açısından; İlk çağlardan bu yana Akdeniz'i Basra körfezine, Karadeniz'i Mezopotamya'ya bağlayan bir konuma sahiptir. 1993'te büyükşehir unvanı kazanan Diyarbakır, doğuda Batman, Muş, batıda Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, kuzeyde Elazığ ve Bingöl, güneyde ise Mardin illeriyle çevrilidir. Diyarbakır’ın doğal bir geçiş yolu olması, her dönemde çekiciliğini arttırmış ve medeniyetlerin iz bıraktığı bir kent olmuştur. Tarihin derinliklerinden gelen sayısız kültürün kucaklaştığı bir kenttir.

Diyarbakır En Güzel Fotoğrafları Mücadele Gazetesi (1)

DİYARBAKIR NÜFUSU 2024
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, Diyarbakır nüfusunda bir önceki yıla oranla artış yaşandı. 2022 yılında 1 milyon 804 bin 880 olan Diyarbakır'ın nüfusu 2023'te 1 milyon 818 bin 133 olarak kayıtlara geçti. Diyarbakır’ın nüfusu, 918 bin 980 erkek ve 899 bin 153 kadından oluşmaktadır. Yüzde olarak ise: yüzde 50,55 erkek, yüzde 49,45 kadındır. Diyarbakır nüfusu bir önceki yıla göre 13 bin 253 artmıştır.

Kaynak: Haber Merkezi