Mera ve Yaylakların Kullanımı İl Otlatma Planı’na ilişkin Diyarbakır Valiliği’nden yapılan açıklamada şöyle denildi:

“4342 Sayılı Mera Kanunu ve 31.07.1998 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Mera Yönetmeliği Hükümleri uyarınca ihtiyaç fazlası Mera ve Kışlakların her türlü kiralama işlemleri İl Mera Komisyonlarınca yürütülmektedir. Bu kanun hükümleri çerçevesinde İlimizde İl Mera Komisyonu oluşturulmuş olup çalışmalarını sürdürmektedir.

1- Diyarbakır İl Mera Komisyonun 27.09.2016 tarih ve 17 nolu kararı ile Mera Yönetmeliğinin 7 ve 13 maddesi 2007/1 Sayılı Mera Yaylak ve Kışlaklarda Otlatma Yönetimim Uygulama Esasları Genelgesinin 13 üncü maddesine istinaden ilimizde ihtiyaç fazlası mera olmadığı(bulunmadığı) için diğer İllerden gelecek göçerlere mera kiralaması yapılmayacaktır.

2- İlimiz mülki sınırları dâhilinde bulunan mera, yaylak ve kışlak alanlarında ıslah amaçlı kiralama talepleri Mera Yönetmeliğinin 7. Maddesi hükümlerine göre ayrıca değerlendirilecektir.

3-İlimizde mevcut meralarda otlatma tarihleri Merkez (Kayapınar, Yenişehir, Bağlar ve Sur), Çınar, Bismil, Ergani, Çermik, Eğil, Kocaköy ve Silvan İlçelerimiz için 15 Mart 2023 tarihinde başlayıp 15 Eylül 2023 tarihinde sona erecektir. Kulp, Lice, Dicle, Hazro, Çüngüş, Hani İlçelerimiz içinde 01 Nisan 2023 tarihinde başlayıp 15 Eylül 2023 tarihinde sona erecektir.

4- Meralardan, meranın ait olduğu mahallede ikamet eden veya tahsis kararı alınan hayvan sahipleri yararlanacaktır.

5- Otlatma Mevsiminde mera, yaylak ve kışlaklara otlatma kapasitesinin üzerinde hayvan sokulmayacaktır. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından mera ıslah ve amenajman projeleri yürütülen yerleşim birimlerinde projeler kapsamında hazırlanan otlatma planlarına göre otlatma yapılacaktır.

6- Mera Kanunun 26. maddesi uyarınca 2023 yılında İl Mera Komisyonunca tespit edilen otlatma bedeli beher Büyükbaş Hayvan için 160,00 TL, beher küçükbaş hayvan için 16 TL'dir. Mera alanlarında otlatma hakkının üstünde hayvan otlatılamaz, otlatma haklarından fazla hayvan otlatanlardan bu ücret, her fazla hayvan sayısı için üç katı olarak tahsil edilir. Yapılan tahsilatlar ilgili Belediyeler tarafından o yerin mera, yaylak ve kışlak alanlarının ıslah ve geliştirilmesi amacıyla Belediye bütçesinde ayrı bir hesaba gelir kaydedilecek ve amacı dışında kullanılmayacaktır. İl Mera Komisyonunca tespit edilen ücret ve para cezalarının takip ve tahsilinde 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri uygulanır. Mera Kanununun 26 ncı maddesinde öngörülen hususlara riayet etmeyen ve yükümlülüklerini yerine getirmeyenlerin mera, yaylak ve kışlaklardan yararlanma hakları, Bakanlık taşra teşkilatının teklifi ve valilik onayı ile en az 7 gün, en çok 30 gün süre ile geçici olarak, aynı fiilin tekrarı halinde ise yararlanma hakkı bir otlatma dönemi için iptal edilir.

7- Gerek İlimizdeki ve gerekse İlimiz sınırları dışından gelen sürü sahiplerinin İlimizdeki mera, yaylak ve kışlaklarda izinsiz hayvan otlattıklarının tespiti halinde, 2023 yılında İl Mera Komisyonunca beher Büyükbaş Hayvan için 160 TL, beher küçükbaş hayvan için 16 TL'nin üç katı olarak tahsil edilir. Yapılan tahsilatlar ilgili Belediyeler tarafından o yerin mera, yaylak ve kışlak alanlarının ıslah ve geliştirilmesi amacıyla Belediye bütçesinde ayrı bir hesaba gelir kaydedilecek ve amacı dışında kullanılmayacaktır. İl Mera Komisyonunca tespit edilen ücret ve para cezalarının takip ve tahsilinde 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri uygulanır.

8- Mera, yaylak ve kışlak arazisini sürmek sureti ile tahrip edenler ve izinsiz inşaat yapanlar hakkında, ilgili Kaymakamlıklar tarafından 3091 sayılı Taşınmaz Mal Zilyedliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkında Kanun ile 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 75 inci maddesi uyarınca kanuni işlem yapılacaktır.

9- Mera, yaylak ve kışlaklara çıkan vatandaşların güvenliklerinin sağlanması amacı ile sorumluluk sahasına göre ilgili Jandarma Komutanlığı tarafından geçici köy korucularından da yararlanmak suretiyle gerekli tedbirler alınacaktır. Yapılan Genel Emirde belirtilen hususlara aykırı hareket edilmesi halinde ilgili kanunlar kapsamında yasal işlem yapılmak üzere tutanak tutularak ilgili kurumlarla koordine edilecektir.

10- Sürü sahiplerinin meralarda hijyenik tedbirler almadan, süt ürünleri üretimine ve imalat yeri gösterilmeyen ürünlerin kullanımına ve piyasaya arzına müsaade edilmeyecektir. Belirtilen hususlara uymayanlar hakkında 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 30. Maddesinin 1. fıkrası ve 41. maddenin 1. fıkrasının (b) ve (c) bendi kapsamında kanuni işlem yapılacaktır.

11-Otlatma mevsimi boyunca kolluk kuvvetlerince devriyeler tesis edilerek, vatandaşların can ve mal güvenliği sağlanacak, terör örgütlerinin bu bölgelerde faaliyet göstermesine müsaade edilmeyecektir.

12-Özel mülkiyete ait Meraların kapasitelerini aşmayacak şekilde Mülkiyet sahiplerince kiraya verebilecektir.

13- Çoban ve göçerlerin İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne müracaat ederek otlatma sezonuna ait İl Makamınca onaylı Çoban/Göçer Kimlik kartının mutlaka bulundurulması gerekmektedir.

14-Yukarıda açıklanan emirlere uymayanlar hakkında; fiilleri ile ilgili olarak Kanunlarda başka özel bir hüküm bulunmadığı takdirde 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32 nci maddesi ile 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanununu Hükümleri uyarınca kanuni işlem yapılacaktır.

Bu "Valilik Genel Emri" nin görev ve sorumluluk alanları itibariyle Kaymakamlıklar, Belediyeler ve Mahalle Muhtarlıkları ile Jandarma Teşkilatı tarafından Mahallen ilan ettirilerek vatandaşlarımıza duyurulacaktır. "Valilik Genel Emri" nin uygulanmasının temin ve takibi; Kaymakamlıklar, İl Jandarma Komutanlığı, Tarım ve Orman Müdürlüğü, Belediye Başkanlıkları, Mahalle Muhtarlıkları ve ilgili diğer Resmi Daireler tarafından ifa edilecektir.” (Haber Merkezi)

Editör: Mücadele Gazetesi