Sadece tarihiyle değil, aynı zamanda zengin mutfağıyla da ünlü olan Diyarbakır’ın zengin ve çeşitli yemekleriyle ön plana çıkar. Bunların başında Ciğer kebabı, meftune, içli köfte, kaburga dolması ve tirit, şehirde denemeniz gereken başlıca lezzetler gelse de Diyarbakır mutfağına özgü unutulamaya yüz tutmuş birçok yöresel yemek de bulunur. Kentin tarihi kadar eski yemeklerden biri de Ermeni halktan kaldığı bilinen Gırık yemeğidir. İşte ne mantı ne de içli köfte olan bu yemeğin tarifini sizler için derledik…

KÜLTÜRÜ İÇİNDE BARINDIRAN BİR DİYARBAKIR YEMEĞİ: GIRIK
Diyarbakır’ın unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerinden. Gırık yemeği kültürü içinde barındıran bir yemektir. Diyarbakır Ermenilerinden kaldığı bilinen bu yemek aslında bir yokluk yemeği olarak da bilinir. Ermeni mutfağı yokluk mutfağı olarak bilinir. Gırık yemeği de bu yemeklerden sadece bir tanesidir. Kalan yemeği değerlendirme yemeği olarak yapılan bu lezzet günümüzde hala sürdürülen bir gelenek olarak hayatımızın içerisinde yer alıyor. Görünüşü mantı ve içli köfte arasında kalan Gırık, hamur, tavuk eti ve baharatların karışımıyla ortaya çıkan lezzetli bir yemektir. İşte Diyarbakır mutfağına özgü Gırık tarifi…

GIRIK TARİFİ MALZEMELERİ
Gırık yemeğinin hamuru için gerekli malzemeler başlıca şunlardır:

Tuz (1 tatlı kaşığı)
Ilık su (1 buçuk su bardağı)
Un (3 su bardağı. Orta sertlikte bir hamur olacak.)

Gırık yemeğinin iç harcı için gerekli malzemeler ise başlıca şunlardır:
Pirinç (2 su bardağı)
Reyhan (1 yemek kaşığı)
Tuz (miktarını kendinize göre ayarlayabilirsiniz)
Kırmızı toz biber (miktarını kendinize göre ayarlayabilirsiniz)
Domates salçası (1 yemek kaşığı)
Haşlanmış ve didiklenmiş tavuk göğüs eti (300 gram)
Karabiber (miktarını kendinize göre ayarlayabilirsiniz)
Sıvı yağ (tavayı yağlayacak kadar)

Diyarbakır’da belediyeden ücretsiz dershane hizmeti Diyarbakır’da belediyeden ücretsiz dershane hizmeti

GIRIK YAPILIŞI
Öncelikle salçaları kavurun didiklemiş olduğunuz tavuğu baharatlarla birlikte karıştırın. Ardından içerisine pirince ekledikten sonra üzerine 3 su bardağı sıcak su ekleyiniz. Pirinci kısık ateşte güzelce pişirdikten sonra birazcık bekletiniz. Yemeğin en önemli noktası pişen pilavın asla lapa olmaması ve iyice soğumuş olmasıdır. Gırık yapmak için hamurunu hazırladıktan sonra içli köfte açar gibi hamurları tek tek incecik açınız. Pişirdiğiniz pirinci avucunuzun içerisinde iyice bastırıp şekillendirdikten sonra hamurun içerisine yerleştiriniz. Daha sonra kaynar suda 3 dakika boyunca haşlayıp servis tabağına alınız. Üzerine tereyağı gezdirdikten sonra afiyetle tüketebilirsiniz.

GIRIĞIN PÜF NOKTALARI
Gırık yemeğini yapmanın püf noktaları başlıca şunlardır:

Malzemeleri Kişiselleştirebilirsiniz: Gırık yemeği, Diyarbakır’a özgü bir yemektir. Bu yüzden bu yemek, biraz acılı ve baharatlı bir yemektir. Acı ve baharatlı yemekleri sevmeyen biriyseniz gırığın içerisinde kullanılan malzemelerin ölçüsünü değiştirebilirsiniz.

Pirincin Çiğ Kalmamasına Dikkat Edin: Gırık yemeği yaparken pirincin çiğ kalması demek tüm yemeğin hem kıvamının hem de lezzetinin bozulması anlamına gelir. Pirincin çiğ kalmaması için ocağın altını çok fazla açmamanız ve pişirme süresini biraz uzun tutmanız gerekebilir.

Tavukları İyice Didikleyin: Gırık yemeğinin ana malzemelerinden biri haşlanmış ve didiklenmiş tavuk etidir. Tavuk etinin iyice didiklenmemesi, harcın içli köfte şeklini alamamasına ve lezzetinin bozulmasına yol açabilir.

Muhabir: Remziye ÇELİK