Diyarbakır’da kentin çeşitli noktalarında belirli günlerde kurulan semt pazarları, çocuk işçilerinin harçlıklarını çıkaracağı ve aile bütçesine katkıda bulunacağı yerler haline geldi.

ÇOCUK İŞÇİLERİNİN MÜCADELESİ

Hayat pahalılığı ve güçleşen geçim şartları karşısında ayakta kalabilmek için ebeveynleri gibi mücadele eden çocuk işçiler, sabahın erken saatlerinde ellerine aldıkları el arabasıyla gittikleri semt pazarlarında meyve – sebze alışverişi yapan vatandaşların poşetlerini arabalarına yükleyerek taşıyor. 

80-100 LİRA KAZANIYORLAR

Arabalarına yükledikleri yüklerini istenen adrese götüren çocuk işçilerinin gün boyu kazandığı ve kazanacağı tutar ise 80-100 lirayı geçmiyor.

OKUL HARÇLIĞI ÇIKARMA DERDİ

Aile bütçesine katkıda bulunmak, okul ihtiyaçlarını gidermek için harçlıklarını çıkarmanın derdi ve peşine düşen onlarca çocuk işçi, yıllardır yaz kış demeden semt pazarlarında bu işi yapıyor.

ÇALIŞMAK ZORUNDA BIRAKILIYORLAR 

Diyarbakır’da gençlerin kaçırmayacağı konser! Hem de ücretsiz Diyarbakır’da gençlerin kaçırmayacağı konser! Hem de ücretsiz

Söz konusu çocuk işçiler, her ne kadar semt pazarlarının vazgeçilmez renkli ve gülümseyen yüzleri olsalar da, onlar aslında geçinmek, ihtiyaçlarını karşılamak, kısacası yaşama tutunabilmek için minik ve güçsüz bedenleriyle daha şimdiden para kazanmaya, yaşamın zorluklarıyla tanışıp onlarla mücadele etmeye mecbur bırakılıyor.

HER GÜN AYNI DURUM

Diyarbakır’da sayıları her geçen gün artarak devam eden çocuk işçileri, el arabalarıyla gittikleri semt pazarlarında vatandaşların sebze-meyve dolu poşetlerini cüzi bir miktar karşılığında evlerine götürdükten sonra tekrar döndükleri semt pazarlarında her zamanki gibi yine avazları çıktığı kadar, “abi-abla araba lazım mı?” sesleriyle pazarda tur atıyor.

Haber: Orhan YALÇIN

Editör: Orhan Yalçın